Στο δημαρχείο του Γκαζί Εμίρ, με... τσαγάκι μπροστά της |
Ήταν Αύγουστος του 2011 όταν συγκινημένη η Χαρούλα έφθασε στα μέρη του παππού της από τη μεριά της μαμάς της, του Γιάννη Σαρρή, για να ζήσει τη μετονομασία κεντρικού δρόμου της σημερινής πόλης του Γκαζί Εμίρ (Gazi Emir) σε «Λεωφόρο Φιλίας Χάρις Αλεξίου».
Ήταν το Σεβδίκιοϊ το χωριό του παππού –ειδικότερα ο οικισμός Μαλκατσάς–, αποκαλούμενο και «λεβέντικο χωριό» μια και θρυλείται ότι σπουδαίοι ήταν οι άντρες του.Το 1922 το Σεβδίκιοϊ, όπου συχνά πήγαιναν εκδρομή οι Σμυρναίοι λόγω του καλού του κλίματος και της ομορφιάς της φύσης, με κάμπο, είχε 8.000 κατοίκους· Ρωμιοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, κάποιες δεκάδες Αρμένιοι και Λεβαντίνοι, και ελάχιστοι Τούρκοι. Απείχε 15 χλμ από τη Σμύρνη.
Σε αυτόν τον τόπο ο δήμαρχος του Γκαζί Εμίρ, Ιμπραχίμ Χαλίλ, αποφάσισε να δώσει το όνομα της Χαρούλας σε έναν δρόμο, τιμώντας την για την καταγωγή της αλλά και την προσφορά της στην τέχνη. Στη γιορτή των αποκαλυπτηρίων πήγαν από την Ελλάδα Σεβδικιαλήδες και άλλοι Σμυρνιοί. Μαζί και δημοσιογράφοι που θέλησαν να μεταφέρουν την εικόνα και την ατμόσφαιρα.
Μιλώντας στους παρευρισκομένους στο Σεβδίκιοϊ, η Χαρούλα θυμήθηκε τους προγόνους της διερωτώμενη «αν η μοίρα τελικά χαράζει τους δρόμους των ταξιδιών μας». Μίλησε για το τραγούδι, αυτό που ξεχώρισαν οι σημερινές Αρχές του Γκαζί Εμίρ και την τίμησαν, τιμώντας μαζί της εκείνους που έφυγαν. Χωρίς τη θέλησή τους.
«Λες και στις φλέβες μας κυλάει ακόμη το τραγούδι τους μερακλίδικα και ευτυχισμένα. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί όταν ακούω τον καρσιλαμά θέλω να σηκωθώ να τον χορέψω. Στον αμανέ γεμίζουν τα μάτια μου δάκρυα και βγαίνει ένα “ούφου” από το στήθος μου».
Ευχήθηκε τότε η Χ. Αλεξίου να δένει η φιλία τους λαούς με αγάπη και δικαιοσύνη για πάντα· και σήμερα, κοντά πέντε χρόνια μετά, επιστρέφει στη Σμύρνη για να κάνει πράξη την ευχή.
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου θα δώσει μεγάλη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Σμύρνης, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Β΄ Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο.Η ελληνική κοινότητα της Σμύρνης περιμένει τη Χαρίκλεια Ρουπάκα που την έμαθε ως Χάρι Αλεξίου, τη Χαρούλα της, με πολλή αγωνία.
- Για το Σεβδίκιοϊ μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Νίκου Καραρά Το Σεβντίκιοϊ – Το λεβέντικο χωριό της Σμύρνης. Η ιστορία του, η ζωή του (Εκδόσεις Ενώσεως Σμυρναίων), και το βιβλίο της Μαρίτσας Σαριντζιώτου-Σπύρου Σεβδίκιοϊ, πατρίδα μου, σεβντά μου (χ.ε).
- Πληροφορίες για το κείμενο αντλήθηκαν από το προφίλ Σεβδίκιοϊ Σμύρνης στο facebook.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου