Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

"Πρέζα όταν πιεις" σε άλλη version...Σύνθεση Σώσου Ιωαννίδη 1935
Στίχοι Αιμίλιου Σαββίδη 
Δίσκος Odeon Ελλάδος GA-1850 Περισσότερο γνωστό στην εκτέλεση με τη Ρόζα Εσκενάζυ με τον τίτλο "Είμαι πρεζάκιας" (AO-2179), αλλά και με την Άννα Πολίτισσα (DG-6064).

 Μες στους ντεκέδες τριγυρνώ κι αν λάχει και μαστουρωθώ,
όλος ο κόσμος κι αν χαθεί, ρε, δε μου καίγεται καρφί.
Στη μπαρμπουτιέρα ξενυχτάω εγώ, 
ρίχνω εξάρες, πιάνω ζάρι 
κι αν με τους μόλιτσμαν τρακαριστώ, 
στέκω σαν παλικάρι. 

Είμαι μάγκισσα, ματσαράγκισσα 
κι όποιονε ανθίζομαι, βλάμη τον τσαντίζομαι
σαν μαστουρωθώ, όπου κι αν βρεθώ
τον Θεό δε λογαριάζω, σπάω και μεθώ

Τρανό περίστροφο κρατώ, στο Γκάζι όταν περπατώ 
κι έχω τους μόλιτσμαν λαχνό, για να τους ρίχνω στο ψαχνό
Κι αν με μπλοκάρουνε καμιά φορά, οι μπάτσοι μες στο Περιστέρι
ή κάμπια θα με γράψουν, συμφορά! θα φέρω στο δεφτέρι


Ο στίχος παραείναι "ρεμπέτικος" και παραβατικός, στα όρια του αστείου. Θυμίζει επιθεωρησιακό νούμερο και πιθανόν να έγινε... Όλα αυτα φυσικά πριν τη δικτατορία του Μεταξά στις 4 Αυγούστου του '36 , όποτε τα κεφάλια μέσα...

2 σχόλια:

Πέπε είπε...

Ενδιαφέρον εύρημα, μπράβο!;

Συμφωνώ ότι θυμίζει περισσότερο επιθεωρησιακό παρά ρεμπέτικο. Όχι μόνο λόγω του ύφους των στίχων, αλλά και της ερμηνείας (να σημειώσω ότι δεν την ξέρω την τραγουδίστρια), καθώς και της ενορχήστρωσης (πιάνο, κλαρινέτο δυτικού ύφους, και κυρίως ενορχήστρωση με τη στενή σημασία, δηλ. προκανονισμένα σημεία όπου μπαίνουν όλα ή κάποια από τα όργανα κλπ. - αν οι μουσικοί δεν έπαιζαν από παρτιτούρα, επιμελημένη από επαγγελματία του είδους, σίγουρα είχε προηγηθεί τουλάχιστον μια λεπτομερής προφορική περιγραφή του τι κάνει ο καθένας ανά πάσα στιγμή). Τίποτε από όλα αυτά δε συνηθιζόταν στο ρεμπέτικο, και μάλιστα εκείνες τις εποχές.

Είναι όμως επιθεωρησιακή διασκευή ρεμπέτικου, ή το αντίστροφο, πρωτότυπο επιθεωρησιακό που, διασκευασμένο, πέρασε στο ρεμπέτικο;;

REBET CAFE είπε...

Ο Κουνάδης και αλλοι αν δεν απατώμαι, το έχουν καταχωρήσει στα λόγια, τα θεατρικο-επιθεωρησιακά. Δεν γνωρίζω αν έκανε καρριέρα σε κάποια παράσταση ή και σε μπουλούκι. Πολυ πιθανόν. Οι παραγωγές τότε δεν είχαν σχέση με τις μεταπολεμικές.

cretan music - mantinades