Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

"Εφυγε" ο Νίκος Καρατάσος
Έφυγε στις 10 Οκτώβρη στα 86 του χρόνια, ο σπουδαίος Νίκος Καρατάσος, αφήνοντας παρακαταθήκη την ανεκτίμητη προσφορά του στην μουσική παράδοση ως δεξιοτέχνης του σαντουριού και του τσίμπαλου. 

 
Μεγάλη σημαία για το μουσικό μας κόσμο ο Νίκος Καρατάσος, όπως και όλοι οι ιστορικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες που με την τέχνη και την ψυχή τους στόλισαν την δισκογραφία και τα γλέντια μας με ανεπανάληπτες στιγμές.

Μετά από ένα τέτοιο γλέντι, όπου έπαιξε και τραγούδησε, άφησε το ξημέρωμα 
την τελευταία του πνοή, στον ύπνο, ήσυχα σαν πουλάκι, όπως λέει ο λαός.

Μεγάλη η προσφορά και έντονη η παρουσία του Νίκου Καρατάσου στον μουσικό μας πολιτισμό.


Η κηδεία του έγινε στον Άγιο Βασίλειο Περιστερίου.


Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του
 
Ο Νίκος Καρατάσος γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά, με καταγωγή από τον πατέρα του το Άργος και της μητέρας του τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Από την ηλικία των 13 ετών πρωτοπαίζει σαντούρι που του έμαθε ο οργανοπαίκτης Μικρασιάτης παππούς του. Λίγα χρόνια αργότερα, ανακαλύπτει το τσίμπαλο (ίδιο όργανο με το σαντούρι) και αφιερώνεται σε αυτό.
Από το 1945 έως το 1962 έπαιζε σαντούρι σε κέντρα, γάμους και πανηγύρια. Το 1962 πήγε για ένα χρόνο στην Αμερική με τον Όμιλο Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ελένη Τσαούλη». Έχει περιοδεύσει σε πολλές χώρες και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, σε συναυλίες δημοτικής μουσικής, ενώ έχει παίξει μουσική σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα και στον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αριθμό δίσκων και το 1987 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με όνομα Λαϊκός Οργανοπαίκτης.
Για τη ζωή του Νίκου Καρατάσου κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο: Νίκος Καρατάσος και η Ελληνική Λαϊκή και Δημοτική Παράδοση. Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο ιστορικός Γ.Ντελόπουλος και ο Γλωσσολόγος Π.Μπεκρής. 

ΠΗΓΕΣ

ogdoo.gr

topoikaitropoi.gr
youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades