Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη "Μάρκος Βαμβακάρης, Από τον Μύθο στην Ιστορία, 1600-2017" στον "Ιανό" - 19/10


   Μετά από μια μεγάλη, ενδελεχή έρευνα, είκοσι και πλέον ετών και με κίνητρο την αγάπη για το έργο του συντοπίτη του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Συριανός εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Δημήτρης Β. Βαρθαλίτης μας παραδίδει τη γνώση του, γύρω από τον Πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού, μέσα από μια βιογραφία του μεγάλου Κυκλαδίτη καλλιτέχνη. Στο δύο τόμων έργο του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη, συμπεριλαμβάνονται, νέες σπάνιες μαρτυρίες, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά και αναφέρονται σε πρόσωπα που γνώρισε ο Μάρκος,σε πρόσωπα που συναναστράφηκε, σε καταστάσεις που βίωσε, σε γεγονότα, τόπους που έζησε, τόπους που έπαιξε αλλά και μια λεπτομερής καταγραφή τόσο του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειάς του, όσο και συγκλονιστικοί τρόποι που ο Μάρκος συνδεόταν, συνδέεται και πάντα θα συνδέεται με τη Σύρα και την Ελλάδα εν γένει. 

Ο Πρόεδρος του ΑΧΕΠΑ Αναστάσιος Ε. Βασιλάς και ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο φιλόσοφος Ευάγγελος Ρούσσος και ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, η μουσικολόγος Αναστασία Γεωργάκη, φίλοι, συγγενείς και γείτονες από τη Σύρα και τον Πειραιά, μέλη της οικογένειας του, δάσκαλοι και συμμαθητές των παιδιών του, καλλιτέχνες που έπαιξαν μαζί του και πολλοί άλλοι που ο Μάρκος υπήρξε σημείο αναφοράς στη ζωή τους καταγράφουν τις εμπειρίες, τις απόψεις, τα γεγονότα που αξίζει να σημειωθούν, ξαναζωντανεύοντας μέσα από τις 1368 σελίδες του Δημήτρη Β. Βαρθαλίτη, τόσο τη ζωή και το μνημειώδες έργο του Μάρκου, όσο και στιγμές ορόσημα, στιγμές γνωστές αλλά και άγνωστες της ρεμπέτικης ιστορίας στην οποία ο Μάρκος αποτελεί τον αθάνατο και μοναδικά διαχρονικό πρωταγωνιστή της.

 Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

 Βιβλιοπωλείο "Ιανός", Σταδίου 24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades