Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Χαράματα λυπητερά, σύμπτωση ένας παλιός στίχος...



  Το κομμάτι αυτό είναι από την κρητική εφημερίδα "Ηχώ της Κρήτης" από τις 20 Νοέμβρη του 1929. Και όμως... Η ομοιότητα είναι σκανδαλώδης με το τραγούδι του Μπαγιαντέρα "Χαράματα λυπητερά" που ερμηνεύει καταπληκτικά ο Σταύρος Τζουανάκος. Μα και το τραγούδι είναι αριστούργημα, ένα από τα κορυφαία ρεμπέτικα!!!
Ο στίχος έχει μεταβληθεί πολύ έξυπνα, όχι γιά να μη θυμίζει τον παλιό που ίσως αργότερα δημοσιεύτηκε σε κάποιο ημερολόγιο -τα θυμόμαστε όλοι, υπάρχουν ακόμα...- αλλα γιά να τονιστούν τα πιο δυνατά σημεία π.χ. "χαράματα λυπητερά" που έδωσαν και τον τίτλο στο τραγούδι. Η μόνη καινούρια λέξη στο τραγούδι είναι η "ξενητειά".

Ίσως και όλη η έμπνευση του στίχου να προέκυψε από αυτό τον παλιό στίχο... Δεν ξέρουμε αν τον έγραψε ο Δέσποινα Αραμπατζόγλου, σύζυγος του Μπαγιαντέρα, που στο όνομα της έχει πολλά τραγούδια, όπως το "Ξεκινάει μια ψαροπούλα", όμως εδω έχουμε μία ακόμα σύμπτωση!! Το όνομα Αραμπατζόγλου συναντάται στο Ρέθυμνο μετά την έλευση των προσφύγων, υπήρξε και ένας σαντουριέρης στο Ρέθυμνο, επομένως ίσως διαδόθηκε έτσι ο στίχος... γιατί να προέκυψε απο την αρχή τόσο όμοιος είναι αδύνατον...!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades