Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Καλό ταξίδι Σπύρο...



Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 86 χρόνων, ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, Σπύρος Ζαγοραίος. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη.

   Μάγκας πανω απ'όλα, δεν πτοήθηκε από το ατύχημα με χειροβομβίδα που του έκοψε το αριστερό του χέρι σε ηλικία 15 χρονών μέσα στην Κατοχή. Ξεκίνησε το 1950 περίπου στα λαϊκά πάλκα της εποχής, με ρεμπέτικο ρεπερτόριο και συνεργάστηκε πρώτα με το Βασίλη Τσιτσάνη στη δισκογραφία. Είναι αξιοσημείωτη η αντιμετώπιση του ίδιου απέναντι στην αναπηρία του αφού δεν ήθελε από κανένα τον οίκτο και το ξεπερνούσε με το δικό του χιουμοριστικο τρόπο, κάτι που σίγουρα χρειάζονταν περισσή παληκαριά!!

  Ξεχώρισε γιά το χιούμορ και τη μαγκιά που έβγαζε στα τραγούδια του, πιό γνωστό απο αυτά η διασκευή του "Μάγκα του Βοτανικού" στην τσιγγάνικη αργκό, το πασίγνωστο "Ε ντε λα μαγκέν". Στη δεκαετία του '60 έγινε γνωστός από τα λαϊκά "σουξέ" του, "Πάρτε κύριε λαχεία", "Ντόλτσε βίτα", "Προσευχή" και σε δεύτερη εκτέλεση "Αναψε το τσιγάρο", "Στης Λαρίσης το ποτάμι", "Εντε λα μαγκέν", "Λίγο λίγο θα με συνηθίσεις" κ.α.
  Στη δεκαετία του '70 έκανε μεγάλη επιτυχία με τον "Αλήτη", δική του σύνθεση και στίχο, και τα "Γιατι με λές αλήτη", "Κατηγόρα με", "Αγωνίες" και τη διασκευή στη "Φανταστική" του Φώτη Στασουλάκη . Στη δεκαετία του '80 έκανε επιτυχία με τον "Ερωτιάρη".
Παρέμεινε δημοφιλής παρόλο που το παλιό λαϊκό πλέον πέρασε σε δεύτερη μοίρα και έφτιαξε δικό του κέντρο στο Αιγάλεω, το "Εντε λα μαγκέν". 
Η διασκευή του "Βοτανικού" αυτή σύμφωνα με τον Κώστα Μπαλαχούτη στην εκπομπή "Τα λέμε" στο κανάλι Ε έγινε απο το Μιχάλη Βενέτη, τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον Καζαντζίδη και το έλεγε έτσι ο Μιχάλης Μενιδιάτης, που όμως δεν το πέρασε στη δισκογραφία.


Δισκογραφία στις 78 στροφές


Το φοβερό ζειμπέκικο "Γιά σένα Μαυρομάτα μου" αγνώστου συνθέτη (ερίζουν πολλοί...) με τον αυθεντικό στίχο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades