Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Οταν το θέατρο ανακάλυψε το ρεμπέτικο...


Ήταν να μην ανακαλύψει το θέατρο το ρεμπέτικο. Καλά η τηλεόραση το ανακάλυψε, το άφησε το ξανάπιασε και δε λέει να το αφήσει...!! Γειά σου Σπύρο...
Απο τότε έγινε επιδημία, μόδα, τρέντ δεν ξέρω κάτι έγινε πάντως...

Μέχρι τώρα είχαμε τον Τσέχωφ, τον Τένεσση Ουίλλιαμς, τον Σαίξπηρ, τον Σω και άλλους... εε τετριμένα πράματα μωρέ, τον αγάπησε, την αγάπησε και κοινοτυπίες... Εδώ μιλάμε έχουμε κείμενα και ιστορίες αληθινές που μπορούν να γίνουν παραστάσεις για τα επόμενα 200-300 χρόνια. Ιστορίες "ζωντανές" βγαλμένες απο τη ζωή, σε δύσκολες μέρες, με έρωτα, μίσος, σέξ, βία, πόνο, πάθη κλπ που είναι καλύτερες και απο μυθοπλασία!!!
Πραγματικά δεν έχω λόγο να πάρω αρνητική θέση στο να γίνουν 1 και 2 θεατρικές παραστάσεις παρμένες απο τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το ρεμπέτικο, αλλά απο κάποια φάση και μετά σε κάθε δρόμο στην Αθήνα θα "παίζεται" και απο ένας ρεμπέτης... πουλάνε γαρ...

 1. Αγγέλα Παπάζογλου - Αννα Βαγενά


Η αρχή έγινε το ... με το θεατροποιημένο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου,γιού του μεγάλου Σμυρνιού μουσικού Βαγγέλη Καλλίνικου-Παπάζογλου και της Αγγέλας Μαρωνίτη-Παπάζογλου, της τυφλής συζύγου του συνθέτη που ήταν και τραγουδίστρια, πάνω σε μαρτυρίες της ίδιας, απο την ηθοποιό Άννα Βαγενά, σύζυγο του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
Το πείραμα ήταν πείραμα και η Αννα με το Λουκιανό στην αρχή καρδιοχτύπησαν -θυμάμαι σχετική εμφάνιση στη Μπήλιω-  και μάλιστα σε αυτό το έργο έβαλαν κα ιτην κόρη τους Γιασεμή να δουλέψει, ενω άλλη μιά Γιασεμή, η Σαραγούδα με το σύζυγο της Νίκο συμμετείχαν, μάλλον για δέλεαρ... Τελικά πέτυχε το πείραμα και το καλοκαίρι του '12 ο θίασος περιόδευσε στη χώρα με τρελή επιτυχία!!!

2. Ουζερί Τσιτσάνης - Σκαμπαρδώνης

Παράσταση που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με επιτυχία και πάει γιά τηλεοπτικό σήριαλ στην ΕΡΤ απο το Μανούσο Μανουσάκη 

3. Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - Νένα Μεντή



Το βιβλίο της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» γίνεται η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί η πολυκύμαντη ζωή της μεγάλης στιχουργού σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τη Ν. Μεντή.

4. Σωτηρία Μπέλλου - Ντίνα Κώνστα

Η Ντίνα Κώνστα φορά γυαλιά, ανάβει τσιγάρο κι ετοιμάζεται να ενσαρκώσει στη σκηνή του Θεάτρου Κάππα τη Σωτηρία Μπέλλου. Πρόπερσι είχαμε δει τη Λήδα Πρωτοψάλτη να ερμηνεύει τον ίδιο ρόλο σε μια παράσταση βασισμένη στο κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία με λένε». Φέτος, με βάση το ίδιο κείμενο, η Αθανασία Καραγιαννοπούλου έστησε την παράσταση «Σωτηρία Μπέλλου - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας», μια ολοκληρωμένη ματιά στο καλλιτεχνικό έργο της ερμηνεύτριας, η οποία θα περιλαμβάνει και πολλά τραγούδια.

5 Σεβάς Χανούμ - Κωνσταντίνα Μιχαήλ

Η υποψήφια για τέσσερα θεατρικά βραβεία Σεβάς Χανούμ, με τη βραβευμένη για την ερμηνεία της Κωνσταντίνα Μιχαήλ... ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Πόλη, από τις 17 Δεκεμβρίου 2012 και για δέκα μόνο παραστάσεις. 

Η ιέρεια του underground ρεμπέτικου, ο άγνωστος φλογερός της έρωτας με τον Καζαντζίδη, η «αμαζόνα» του πάλκου και της ζωής, ζωντανεύουν στη σκηνή. Η Σεβάς που συνδέθηκε ερωτικά με τον Καζαντζίδη, τραγούδησε μαζί του στο ίδιο πάλκο καθώς και με την Μπέλλου και την Πόλυ Πάνου. Η Ελλάδα της πρώτης μεταπολεμικής εποχής, των ρεμπέτηδων και των λαϊκών κέντρων, της σεξουαλικής καταπίεσης και της μεγάλης περηφάνιας των ανθρώπων που μοχθούσαν για το μεροκάματο. 

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ μοιάζει να έχει φτάσει σε απόλυτη ταύτιση με τη γυναίκα αυτή που πέρασε κάποτε από το μουσικό στερέωμα και συνεργάστηκε με θρύλους του ρεμπέτικου. 

Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου, με το εύρημα της ζωντανής απόδοσης των ρεμπέτικων τραγουδιών, με ηλεκτρική κιθάρα και ροκ ήχο από τον Γιάννη Τσεμπερλίδη, πετυχαίνει μια μαγική σύνδεση του χθες με το σήμερα. 

Συντελεστές: 
Κείμενο: Γιώργος Χρονάς 
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος 
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος, Μαίρη Τσαγκάρη 
Κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου 
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσεμπερλίδης 
Ερμηνεία: Σεβάς Χανούμ: Κωνσταντίνα Μιχαήλ 
Δημοσιογράφος: Γιάννης Τσεμπερλίδης 

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 
Εισιτήρια: 15 και 10 ευρώ (φοιτητικό, άνεργοι) Διάρκεια: 70΄ 

ΠΟΛΗ θέατρο 
Φωκαίας 4 και Αριστοτέλους 87 104 34 
Πλ. Βικτωρίας 
Τηλέφωνο: 211 18 28 900 
www.politheatro.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades