Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το βιολί στην παραδοσιακή Κρητική μουσική

Πρώτη δημοσίευση εδω

Συμμετέχοντας εκ του μακρόθεν -ούτως ειπείν- στη συζήτηση του ρεμπέτικου φόρουμ, ξαναφέρνουμε το θέμα του βιολιού στην Κρήτη. Απο την παραπάνω συζήτηση πρόσφατα προέκυψαν δύο ενδιαφέρουσες αναφορές :

1
"Με τον Βυζιργιάννη για συνοδεία στο λαούτο, απευθύνεται στην ραδιοφωνία, που είχε τότε μεγάλη δύναμη στην προβολή της παραδοσιακής μουσικής, κάτω από την άγρυπνη επίβλεψη του Σίμωνα Καρά. Το 1951 «περνάει» από τον «αυστηρό» έλεγχο της επιτροπής του Ε.Ι.Ρ. και από τότε ξεκινάει μια στενή συνεργασία με τον Καρά παίζοντας επανειλημμένα στο ραδιόφωνο προβάλλοντας την κρητική μουσική στο πανελλήνιο. Παράλληλα κάνει στέκι του την τοπική ταβέρνα του Μπασιά (πίσω από την Αγία Ειρήνη, στην Αιόλου), όπου έπαιζαν μαζί του και οι δύο σπουδαίοι λαϊκοί βιολάτορες, ο «Ναύτης» (Κ. Παπαδάκης) και ο Αντρέας Μαριάνος. Είναι η εποχή μετά τον πόλεμο που το βιολί εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη διάδοση σε σχέση με τη λύρα και χρειάστηκε σκληρός αγώνας των λυράρηδων, με βοηθό σε αυτήν την προσπάθεια τον Σίμωνα Καρά, για να ξανακερδίσει η λύρα τον τίτλο του εθνικού συμβόλου της κρητικής μουσικής. Αναμφίβολα σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Κ. Μουντάκης έπαιξε αποφασιστικό ρόλο."

Απόσπασμα απο τό άρθρο :  
Αναφορά  στον Κώστα Μουντάκη
του Λάμπρου Λιάβα (και όχι Λάβρα)

2
 
Η μουσική της ανατολικής Κρήτης, στην εκπομπή "Το αλάτι της γης"

Σχετικά με την αναφορά του φίλου Βαγγέλη για την πόλκα και τους ξενόφερτους χορούς, υπάρχει η μαρτυρία του χανιώτη λαγουτιέρη Γιώργου Γομπάκη, για όλους αυτους τους χορους και τις μελωδίες που έπρεπε να ξέρουν οι οργανοπαίκτες της μεταπολεμικής εποχής για να "σταθούν" αξιοπρεπώς σε ένα γλέντι. Οχι ότι προπολεμικά δε είχαν ζήτηση, κάθε άλλο... Μαρτυρίες παλαιών οργανοπαικτών των Χανίων απο το βιβλίο του Θ.Δεικτάκη μιλάνε για Ρώσσικα και Πόλκα που έπαιζαν οι μουσικοί του τότε. Ο Γομπάκης θυμάται όλες αυτες τις μελωδίες και με δικη του πρωτοβουλία είχε καταγράψει πολλες απο αυτες σε στούντιο των Χανίων γύρω στο 2002, όπου είχα την τιμή να συνοδέψω με κιθάρα. Απο κάποια ατυχία ένα μεγάλο μέρος των ηχογραφήσεων χάθηκε, αφου το στούντιο βρίσκονταν  στην αρχή της ψηφιακής εποχής... Εντύπωση μου έκανε μια μεγάλη σειρά απο φοξ-αγγλέ που έπαιξε ο Γιώργης!! Τα βαλς και τα ταγκο που έπαιξε ήταν μισά ελληνικά μισά ξένα, τα περισσότερα γνωστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades