Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Λάθος εθνο-μουσικό...του Γιώργου Παπαστεφάνου (συμπληρωμένο)


Στην εκπομπή του στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ απόψε ο Γιώργος Παπαστεφάνου, σε μία εκπομπή με ελληνικά τραγούδια ερμηνευμένα απο ξένους καλλιτέχνες υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος !!
Προλογίζοντας τον δίσκο της Τουρκάλας τραγουδίστριας Τζορντάν ελ Τσετίν απο το 2005 με Μικρασιάτικες μελωδίες και το τραγούδι "Αερόπλανο θα πάρω" που θα έπαιζε στη συνέχεια, ανέφερε τις μελωδίες σαν "αδέσποτες" !!


Ολοι όμως γνωρίζουμε ότι το τραγούδι "Αερόπλανο θα πάρω" που έκαναν ξανά επιτυχία ο Αγάθωνας και η Χαρις Αλεξίου στη δεκαετία '80, είναι σε σύνθεση και στίχους του Παναγιώτη Τούντα (1885-1942), Σμυρνιού συνθέτη του ελαφρού, του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, που εργάστηκε σαν μαέστρος χρόνια στη Σμύρνη, στη βόρεια Αφρική και στην Αθήνα στα μεγαλύτερα κέντρα της δεκαετίας του 1920 και '30 ενω ήταν ο πρώτος μαέστρος των εταιρειών δίσκων.
 Και επειδή και ο ίδιος ο Παπαστεφάνου είναι δημιουργός, δεν ξέρω πως θα του φαινόταν, μετά απο χρόνια κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός της κρατικής ραδιοφωνίας, να αναφέρει τις δημιουργίες του σαν "αδέσποτες" !!

Κατα τ'αλλα η εκπομπή του είχε ενδιαφέρον αφου ακούστηκαν πολλά τραγούδια που τα έχουν τραγουδήσει ξένοι ενω η έκπληξη ήταν το "Αφου το θες" του Μ.Χιώτη, που το έχει τραγουδήσει σε μιά ωραία διασκευή η Ιταλίδα Μίλα Πίτσι (αν άκουσα καλα).
Στη συνέχεια ο Γ.Π. αναφέρθηκε στον Τόνυ Πινέλλι ο οποίος ήταν ένας άγνωστος Ιταλός τραγουδιστής που έμενε στην Αθήνα -αφου είχε παντρευτεί Ελληνίδα- και ζητήθηκε στον ίδιο απο την Κολούμπια να γράψει  στίχους σε ένα τραγούδι του Βαγγ.Πιτσιλαδή, το  "Ανάμνηση" (Το καλοκαίρι μαζι πηγαίναμε στην αμμουδιά") για να το πεί ο Πινέλλι. Το τραγούδι ως γνωστόν έγινε μεγάλη επιτυχία...

Για την ιστορία ο Γ.Π έγραψε κατόπιν στίχους για τους Ιταλούς τραγουδιστές : Φέφε, Γκουιντόνε και την Τζιλιόλα Τσινκουέτι (την οποία λέει δε συνάντησε ποτέ...)

Πριν μερικά χρόνια είχε κυκλοφορήσει ένας δίσκος νομίζω παραγωγή του Γ.Π. με τέτοια τραγούδια και ήταν μια πολυ προσεγμένη δουλειά ! Απορώ πως υπέπεσε σ'αυτο το σφάλμα τώρα...
Βέβαια να πούμε ότι στις θρυλικές εκπομπές του "Καλησπέρα κύριε Εντισον" ο Γ.Παπαστεφάνου, έχει τιμήσει δεόντως το ρεμπέτικο τραγούδι αφού μεταξύ των τραγουδιών του Χαιρόπουλου, του Αττικ και άλλων, που είναι φανερό πως του αρέσουν περισσότερο, έβαζε και αρκετά ρεμπέτικα και αρχοντορεμπέτικα, διανθισμένα με τις σχετικές ιστορίες τους !!

Να συμπληρώσουμε ότι χρόνια τώρα έχει μπει "ένα θέμα" (λέμε τώρα...) με αρκετά έως πολλά τραγούδια που έχουν υπογραφεί απο ανθρώπους των εταιρειών, μαέστρους, μουσικούς και τραγουδιστές, χωρις να ανήκουν στους ίδιους, αλλά είτε είναι παραδοσιακά, είτε αδέσποτα, είτε δανεισμένα, είτε αγορασμένα, είτε κλεμμένα απο κάποιους άλλους δημιουργούς.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα, πολλά νησιώτικα στον όνομα του Γ.Κον., πολλοί στίχοι στο όνομα του Μ.Ματσ., κάποια τραγούδια στο όνομα του Σ.Περ., το "Ντιρλαντά" που διεκδίκησε κάποιος Καλύμνιος ψαράς σαν δικο του ενω ο Σαββόπουλος το πέρασε σαν παραδοσιακό κ.α.
Επίσης πρόσφατα δυο τουλάχιστον τραγούδια που βρέθηκαν να έχουν ηχογραφηθεί πρωθύστερα και πέρασαν στο όνομα του προαναφερθέντος Παν.Τούντα τα "Τσανακάκια" που έγινε "Μπακαράς" και η "Γκαρσόνα" για τα οποία δεν μπορούμε με σιγουριά να αποφανθούμε αν όντως δεν είναι δικα του ενω και ο Γιοβάν Τσαούς φαίνεται να διασκεύασε 3 παραδοσιακές μελωδίες της Κασταμονής (βορειοδυτικη Μ.Ασία) σε ρεμπέτικα τραγούδια, με στίχους μάλλον της συζύγου του, όπως λέγεται.
Αυτο όμως δεν "ενοχοποιεί" το σύνολο των έργων των δύο παραπάνω δημιουργών...

Η φωτο είναι απο το Elkibra
Δείτε και το σχετικό αρθρο για τον Π.Τούντα

Την τραγουδίστρια δεν την βρήκα στο Google
Τον τραγουδιστή Stelyo Berber που τη συνοδεύει βρήκα στο fb αλλά όχι κάτι σπουδαίο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades