Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Φωτο του Γιάννη Δέδε απο το 1967


1967 στην «Τριάνα του Χειλά» αριστερά ο Γιάννης Δέδες, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Στέλιος Ζαφειρίου, και στη μέση ο Σέρτζιο Εντρίκο με το συγκρότημα του.

Απο το web-site του Θανάση Πολυκανδριώτη, το οποίο έχει πλούσιο και πολυ αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, βρήκαμε τη φωτογραφία αυτη όπου είναι ο Γιάννης Δέδες, χωρις ομως να κρατάει κιθάρα.
Στην ίδια φωτό εκτος απο το Θανάση Πολυκανδριώτη και τον Στέλιο Ζαφειρίου και ο Ιταλός, Sergio Endrigo !!

Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2010

Γιάννης Δέδες


Κέντρο Διανίτα Κηφισιά 1948 Καθιστοί  Φ. Δούσης, Ι. Δέδες Ι. Τατασόπουλος. Όρθιοι Χρηστάκης, Κ. Μανιατάκης Γ Μητσάκης

Στη φωτογραφία αυτη του 1948, βλέπουμε τον περίφημο, απο όλες τις απόψεις, κιθαρίστα του ρεμπέτικου και όχι μόνο, Γιάννη Δέδε, στο πάλκο της "Διανίτας".
Ο Δέδες έγινε γνωστός απο την μακρόχρονη -όσο και αθόρυβη- συνεργασία του με τον Βασίλη Τσιτσάνη και πιο πολύ απο την ηχογράφηση του δίσκου "ΧΑΡΑΜΑ" το 1978, απο κλιμάκιο της Unesko, όπου έχει το ρόλο του 50 % της ορχήστρας αφου παίζουν οι δυό τους με τον Τσιτσάνη. 

Ονειρο μου ήταν να συναντήσω το κύριο Γιάννη Δέδε, που ήταν δάσκαλος μου στην κιθάρα -έστω και εξ ακοής...- όπως ο Κώστας ο Καλαφάτης και ο Λάζαρος ο Κουταλίδης (ο τελευταίος εκ του σύνεγγυς...).

Πριν μερικούς μήνες ρώτησα τον Γιώργο Κοντογιάννη και μου είπε ότι o Γιάννης Δέδες, έφυγε απο τη ζωή πριν 3 χρόνια περιπου... Επειδή όμως δεν ήταν εντελώς σίγουρος όπως μου είπε, κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη, για το μεγάλο κιθαρίστα του ρεμπέτικου Γιάννη Δέδε... 

Ανοιξε το "Ταξίμι" με Βαμβακάρη, Τατασόπουλο !!!

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχείο Μουσικού Πολιτισμού, Βορείου Αιγαίου


Ενα απίθανο site ανακαλύψαμε απόψε χάριν μιάς συζήτησης σε ρεμπέτικο φόρουμ. Είναι το "Αρχείο Μουσικού Πολιτισμού, Βορείου Αιγαίου" που διατηρεί ένα ιστότοπο για τον οποίο θα έπρεπε -επιτέλους- να υπερηφανευόμαστε σαν Ελληνες !!

Και μεις φωνάζουμε εδω στην Κρήτη για κάτι παρόμοιο, εχει κάνει βέβαια αρκετά πράγματι ο ερευνητής Νίκος Διονυσόπουλος (αν και Πολιτικός Μηχανικός...) απο το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου.. αλλα τώρα υπάρχει η απόλυτη διάλυση στην Εδρα μουσικολογίας εκει δυστυχώς !!

Μαθαίνουμε λοιπον στο παραπάνω σάϊτ, για μουσικούς της Μυτιλήνης, Σάμου Χίου κλπ ακούμε ηχογραφήσεις ντοκουμέντα μεγάλης αξίας απο μουσικούς σαν τον Σόλωνα Λέκκα και άλλους ισάξιους, βλέπουμε φωτογραφίες -οι πιο πολλές παλιές και σε καλή ανάλυση- και τόσα άλλα...

Να είναι καλα όσοι το έφτιαξαν 
και ευχαριστώ τον Βασίλη !!!


ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μικρασιάτης σαντουριέρης Σταμάτης Σταματίου

Χθες το πρωι βρέθηκα στα Περιβόλια των Χανίων, ένα παλιότερα ένδοξο, μεγάλο χωριό που βρίσκεται κοντα στην πόλη. Ενα μέρος που εγκαταστάθηκαν πολλοι Μικρασιάτες μετα το 1923-24 και την ανταλλαγή. Πήραν φυσικά τα εύφορα κτήματα των Τούρκων και Τουρκοκρητικών που ανεχώρησαν για απέναντι... σαν ανταλλάξιμα, των οποίων οι αρκετά αξιόπιστοι χάρτες της εποχής αποτυπώνουν και συχνα έρχομαι σε επαφή, όπου εκτος απο τις γραμμές που δείχνουν τις ιδιοκτησίες, βλέπεις να αποτυπωνεται η ιστορία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι άλλοι πήραν τα ανταλλάξιμα άμεσα, άλλοι μετα απο  χρόνια ενω άλλοι και μετα τον πόλεμο, όταν τελεσιδήκησε η ανταλλαγή. Πρόσφατα κάτι ακούστηκε ότι Τούρκοι υπήκοοι, επισκέπτονται και κάποιοι διεκδικούν τα κτήματα των προγόνων τους στην Κρήτη...

Μια γιαγιούλα λοιπον απο το διπλανή ιδιοκτησία κυττούσε και ρώτησε τον ιδιοκτήτη τι κάνουμε...  Καθως μιλήσαμε λίγο άκουσα που είπε "αψηλά" και μου κανε εντύπωση ότι μίλαγε με προφορά  καθόλου κρητική και μου θύμισε την προφορά των Μικρασιατών που είναι η πιο ολοκάθαρη ελληνική προφορά που μπορει να ακουσει κανεις !!... χωρις να παρεξηγηθώ...
Τη ρώτησα αν έχει οντως καταγωγή απο τη Μικρα Ασία και όντως έτσι ήτανε. Γεννήθηκε το 1923 και ο πατέρας της ήταν απο τα Καράμπουρνα, είναι μέσα βαθειά όχι στα παράλια όταν τη ρώτησα που είναι...
Ο πατέρας της Κουφουδάκης το όνομα, όχι κρητικός απλα ητανε κουφός ή δεν ακουγε καλα και τον βγάλανε έτσι...
Η κυρα Αγγέλα οταν τη ρώτησε αν θυμάται μουσικούς να παίζουνε, θυμότανε πολυ καλα γλέντια που κάνανε παλιά, γιατι ήταν πολλοι Μικρασιάτες στα Περβόλια και στη γυρω περιοχή !! Θυμότανε λοιπον τον μπαρμπα-Σταμάτη που έπαιζε σαντούρι. Ητανε κι άλλοι που έπαιζαν βιολί και άλλα όργανα, αλλα ονόματα δε θυμότανε.Μετα απο λίγο θυμήθηκε και το επίθετο... Σταματίου τον λέγανε !!
Θυμόταν και τον περίφημο Χατζηγιώργη, που έμενε στα Χανιά και έγινε ευρύτερα γνωστος.
Πρόσφατα ο πρόεδρος του συλλόγου "Χάρχαλης" μου έβαλε να ακούσω τον Χατζηγιώργη * (1900-1987) αφου τον ηχογράφησε, κάπου 4 ώρες σε μπομπίνα το 1975 και είναι κάτι που θα ξαφνιάσει πολλους αν ποτε κυκλοφορήσει... μανέδες στο επίπεδο του Ρούκουνα και του Σωφρονίου !!
Αλλοι μουσικοί απο τη Μικρα Ασία που έζησαν στα Χανιά ήταν ο τραγουδιστής Τζώρτζης, ο κιθαρίστας Βαμβακάς, ο βιολιστής Μήτσος Ιωνάς,

Οι Μικρασιάτες των Χανίων έχουν αρχίσει έστω και αργα, να οργανώνονται, να κάνουν εκδηλώσεις και κάποια στιγμη πρέπει να ενδιαφερθούν για την ιστορία των προγόνων τους στην Κρήτη που ήσαν μουσικοί και διατήρησαν τα έθιμα τους και το μουσικό τους πολιτισμό !!

Η κυρα Αγγέλα μου είπε ότι ξέρει ένα τραγούδι απο τη μαμα της και στο τέλος δεν άντεξε και μου το τραγούδησε... ήταν το γνωστο "Μπεγκλεντίν" που το είπε άψογα !!!

Οποιος ξέρει κάτι για τον μπάρμπα-Σταμάτη ας επικοινωνήσει : rebetcafe@gmail.com

* Θανάσης Δεικτάκης : Χανιώτες λαϊκοί μουσικοι που δεν υπάρχουν πια - σελ. 277 - 1999 - Ιδιωτ.έκδοση

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Σκληρά εργαζόμενοι !!!!...

800.000 ετήσιο εισόδημα για την οικογένεια Πάγκαλου

Πρόκειται για τη μακροσκελέστερη δήλωση «πόθεν έσχες» της Βουλής.

Ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο και περιλαμβάνει:
Ακίνητα:
Πέντε αγροτεμάχια συνολικού εμβαδού 12.465 τ.μ. (με κτίσμα 117 τ.μ. εντός του ενός) στις Κυκλάδες
και το 25% ακόμη πέντε, συνολικού εμβαδού 18.814 τ.μ., δύο διαμερίσματα 80 και 85 τ.μ. στην Αθήνα,
αγροτεμάχιο 1.004 τ.μ. στην Εύβοια,
το 50% διαμερίσματος 120,71 τ.μ. στην Αθήνα,
το 50% διαμερίσματος 122,25 τ.μ. με 3,5 τ.μ. βοηθ. χώρους στην Αθήνα.
Τρία γραφεία 35, 37 και 39 τ.μ. στην Αθήνα.
Επτά οικόπεδα 477 τ.μ., 1.060 τ.μ., 2.445 τ.μ., 188 τ.μ., 854,5 τ.μ., 103 τ.μ., 500 τ.μ. (με δικαίωμα αντιστοίχως 50%, 50%, 16,66%, 50%, 100%, 25%, 25%)
και οκτώ διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 785 τ.μ., με δικαίωμα που ποικίλλει από 25 έως 100% στην Εύβοια και την Αττική, τρία βοσκοτόπια (100.000 τ.μ. το 25%, 3.500 τ.μ. το 50%, και 10.000 τ.μ. το 10,41%), το 50% αγροτεμαχίου 8.119 τ.μ. στην Εύβοια, το 50% οικίας 125 τ.μ.

Καταθέσεις: 17.693,86 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Συνολικό εισόδημα: 640.632,2 ευρώ.

Σύζυγος: Εχει το 50% οικόπεδου 1.300 τ.μ. με κτίσμα 291 τ.μ. στα Καλύβια, το 50% δύο διαμερισμάτων (120 και 122,25 τ.μ.) στην Αθήνα, τρία οικόπεδα συνολικού εμβαδού 1.626,35 τ.μ., δύο διαμερίσματα 18,28 τ.μ. και 87,54 τ.μ. στα Καλύβια, ένα γραφείο 22 τ.μ. στην Πειραιώς, δύο πάρκινγκ, ένα γραφείο στα Καλύβια και τρία ακόμη διαμερίσματα στα Καλύβια. Εχει καταθέσεις 15.168,49 στην Εθνική Τράπεζα και 4.860,843 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Από την εκποίηση μετοχών (Χριστοφάκης ΑΤΕΕ) έλαβε 121.800 ευρώ και από την εκποίηση αμοιβαίων κεφαλαίων της Εθνικής 31.659 ευρώ. Εχει ένα Ι.Χ. 2.429 κ.εκ. και συνολικό εισόδημα: 206.538,07 ευρώ.

Enet

ΣΧΟΛΙΟ 1

Καλα 800 εκατ. το χρόνο και μόνο τόσες καταθέσεις ;;

ΣΧΟΛΙΟ 2
Καυμένε Ελληνα...
Πάρε λίγη μουστάρδα και φάε τα πτυχία σου ...

Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μουσικοί του Νομού Ηρακλείου

Ηράκλειο, Μονοφάτσι, Μεσσαρά, Πεδιάδα, Βιάννος.Μια τέτοια κατανομή θα μπορούσε να γίνει για τις περιοχές του νομού Ηρακλείου οι οποίες είχαν να παρουσιάσουν σημαντικούς λαϊκούς μουσικούς από την αρχή του εικοστού αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 80, και που αντίστοιχα διακρίνονται από ένα τοπικό ηχόχρωμα. Και αναφερόμαστε σε μουσικούς που όλοι σχεδόν έχουν φύγει απ’ τη ζωή, αλλά που ωστόσο με τη καλλιτεχνική τους συμπεριφορά και δραστηριότητα καθόρισαν την μουσικοχορευτικά ήθη και γενικότερα την πολιτιστική ιστορία αυτών των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια σταχυολόγηση από μουσικούς των ως άνω περιοχών όμως σε καμιά περίπτωση συνιστά διεξοδική και αναλυτική αναφορά στη μουσική τους ιστορία.
Ηράκλειο: Η πρωτεύουσα. Η πόλη των λόγιων βιολιστών οι οποίοι είχαν παιδεία πάνω στη κλασσική μουσική που ποτέ όμως ουδέποτε αποκόπηκαν από τις λαϊκές μουσικές ρίζες και εκδηλώσεις. Οι γνώσεις τους και η εν γένει τους υπόσταση ως μουσικοί τους έδωσε τη δυνατότητα με τη δέουσα υπευθυνότητα και σοβαρότητα να καταθέσουν την άποψή τους σ΄ αυτό που ονομάζουμε λαϊκό μουσικό πολιτισμό.
Συντελεστές αυτού του φαινομένου αναφέρονται οι αδελφοί Αλεξίου του Στέλιου, Ο καθηγητής της παιδαγωγικής ακαδημίας Ηρακλείου Νουφράκης, ο Μηνάς Τζωρτζάκης, ο Μιχάλης Σφακιανάκης, και φυσικά ο Στρατής Καλογερίδης που κυρίως στο Ηράκλειο άσκησε τον πολύπλευρο καλλιτεχνικό του ρόλο ως μουσικός αλλά και ως φωτογράφος. Ο βιολιστής μουσικός, που κατέγραψε στο μουσικό πεντάγραμμο γνωστές μελωδίες της ανατολικής Κρήτης από όπου και καταγόταν. Μια προσωπικότητα με το όνομα που κατέστη θρυλικό στη Κρήτη, και στο χώρο των μουσικών αλλά και στο απλό κόσμο της. Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής του Δήμου Ηρακλείου την περίοδο του μεσοπολέμου, είχε μια πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα η οποία συνιστά και τη βασική πηγή πληροφόρησης όσον αφορά το μουσικό ύφος που χαρακτήριζε το παίξιμό του αλλά και των άλλων αναφερόμενων. Εκεί διαπιστώνουμε τη διαφορετικότητα της μουσικής έκφρασης μεταξύ των αστικών κέντρων και της υπαίθρου.
Στις Αρχάνες έζησε από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα ο σημαντικός λυράρης Ιωάννης Βαρδάκης ή Κοντόχος.

Στη περιοχή Μονοφάτσι νότια των Αρχανών σημαντικές επίσης μουσικές παρουσίες υπήρξαν: Ο λυράρης Εμμανουήλ Πασπαράκης (1908-1997) από τα Αρμανώγεια και ο Κωνσταντίνος Χαιρέτης η Σουβλόκωστας από το Χαράκι. Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής είναι ως επί το πλείστο ανωγειανής καταγωγής και φυσιολογικά οι μουσικές τους παραδόσεις διακρίνονται από ανάλογο χρώμα. Όμως διαπιστώνεται ότι υπάρχει σαφής επιρροή σ΄ αυτές και από τα μουσικά ιδιώματα της ανατολικής Κρήτης. Θαυμάσιους και πολλούς τραγουδιστές συναντάμε εκεί ακόμα και σήμερα.

Όνομα σύμβολο για την ευρύτερη Μεσσαρά αποτελεί ο μουσικός Λευτέρης Μανασάκης ή Γαλλιανός. (1917-1944). Γεννήθηκε και έζησε στη Γαλιά Καινουρίου. Έπαιζε βιολόλυρα που ο ίδιος κατασκεύασε. Ονομαστός σκοπός του ο ομώνυμος γαλιανός συρτός που αποτελεί μια διαφορετική και εμπλουτισμένη εκδοχή του Κολυμπαριανού συρτού.
Εξ΄ ίσου σημαντικός ο αδελφός του Μανόλης (1925-1999). Αρχικά έπαιζε βιολί, όργανο που συνηθιζόταν στη περιοχή, καθώς και ένα είδος μπουζουκιού κατασκευασμένο από τον αδερφό του Λευτέρη. Το 1944 τραυματίζεται βαριά από παγιδευμένο αναπτήρα που του “χάρισε” γερμανός λοχίας. Έχασε το αριστερό του χέρι από τον καρπό και έμεινε τυφλός για δύο χρόνια. Την ίδια χρονιά σκοτώνεται ο Λευτέρης και ο αδερφός τους Γιώργης. Ο Μανόλης αψηφώντας νόμους και κανόνες με αξεπέραστο πάθος και συνδέοντας το ακατόρθωτο με την ίδια του την ύπαρξη θα καταφέρει τελικά να ξαναπαίξει το μπουζούκι του. Το 1990 με συνεργάτη τον Ross Daily θα εκδοθεί ο δίσκος του “ΚΡΗΤΗ –ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗΣ”. Σ΄ αυτόν το δίσκο καταδεικνύεται με περιφανή τρόπο το μεγαλείο του. Το παίξιμο του, καθώς, χρησιμοποιεί το κομμένο αριστερό του χέρι με αδιανόητο τρόπο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της απίστευτης δεξιοτεχνίας του και του μεγάλου μουσικού του ταλέντου. Παράλληλα, διαπιστώνονται οι ποιοτικές μουσικές καταβολές της οικογένειάς του.
Στην ίδια θα λέγαμε μουσική σχολή ανήκει και μουσική σχολή ανήκει και ο και Καμπουράκης Λευτέρης ή Καστελολευτέρης (1922-2003), από το Ρουφά Καινουρίου συνεργάτης του Λευτέρη Γαλιανού όπως μαρτυρεί η παρακάτω ιστορική φωτογραφία της Νέλλυ. Ο Καστελλολευτέρης έπαιζε και Λύρα. Είναι ο δημιουργός των “Άστρα μη μαλώνετε” και “Ω να χαρώ χαρίνω το” με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη.

Γεώργιος Σταυρουλάκης ή Αντισκαριανός. Βιολάτορας από το Αντισκάρι Καινουρίου.
Νικόλαος Ασηθιανάκης ή Κολομπότσης (1884-1948) Αριστερόχειρας λυράρης από το Ζαρό. Αυθεντικός εκπρόσωπος των μουσικών ιδιωμάτων της λεγόμενης “Απάνω Ρίζας”. Ο γιος του Λευτέρης επίσης λυράρης και άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, ισχυρίζεται ότι ο πατέρας του έπαιζε 78 γυρίσματα στο μαλεβυζώτη…
Η περιοχή αυτή έχει να επιδείξει δύο επίσης μουσικούς των κρητικών πνευστών. Τον Πελοπίδα Σαριδάκη (1930-2001) από το Ζαρό που έπαιζε σφυροχάμπιολο και τον πρόσφατα χαμένο ξάδερφό του πασίγνωστο σπουδαίο Μανόλη Φαραγκουλιτάκη (1923-2004 )από τα Βορίζια. Ο Μανόλης Φαραγκουλιτάκης έπαιζε και ασκομαντούρα υπήρξε δε ένας καλός κατασκευαστής και των δύο αυτών πνευστών. Έχει μια πολύ πλούσια παρουσία στη δισκογραφία με πρώτη του εμφάνιση στο δίσκο “Τραγούδια της Κρήτης” (εκδ. Σύλλογος προς διάδοση της Εθνικής μουσικής – Σιμων Καράς.) Ισχυριζόταν ότι πρώτος αυτός κατασκεύασε σφυροχάμπιολο με εφτά τρύπες καθ υπόδειξη του Χαρίδημου Γερμανάκη. Ο ήχος και το εν γένει μουσικό ύφος του Μπαξέ όπως ήταν το ψευδώνυμο του Φαραγκουλιτάκη κρίνεται και αξιολογείται ως το πιο ποιοτικό που σε συνδυασμό με το γαλήνιο χαρακτήρα και τη ζεστή του συμπεριφορά ως άτομο, κατέστη ως ένας από τους πιο δημοφιλείς λαϊκούς μουσικούς.
Στη Γέργερη συναντάμε μια μεγάλη οικογένεια μουσικών των 4 αδελφών Φραγιαδάκη ή Ρεμαντώνηδες. Ο Γεώργιος Φραγκιαδάκης σημαντικός λυράρης της περιοχής του χάθηκε την κατοχή. Επίσης η αδελφή τους Ελένη Φραγκιδάκη είχε τη φήμη της καλής τραγουδίστριας σε κοντυλιές και παινέματα της νύφης (παστικά)
Κωνσταντίνος Φουστάνης (1889-1974) από τη Πόμπια. Πρωτομάστορας της λύρας. Ταλαντούχος και ετοιμόλογος μαντιναδολόγος.
Οι γιοι του παίζουν, ο μεν Γιάγκος λύρα ο δε Στέλιος βιολί.
Εμμανουήλ Νικολακάκης ή Προβατίνης ( 1885-1969). Ήταν ο λυράρης που αρνιόταν (?) να παίζει με πασσαδόρο ή με γερακοκούδουνα στο δοξάρι του, ισχυριζόμενος ότι και το ένα και το άλλο συνιστούν πρόσχημα για να σκεπάζουν τα φάλτσα του λυράρη! Φίλος του ο επίσης ξακουστός λυράρης Μανόλης Συλιβός από τις Δαφνές Ηρακλείου. Πολλές φορές πήγαιναν μαζί στα γλέντια. Καλοί χορευτές και οι δυο τους. Έτσι όταν έπαιζε ο ένας χόρευε ο άλλος…
Παντελής Σταυρουλάκης από το Χάρακα. Σπουδαίος Λυράρης με πλούσια συνθετική δημιουργία. Τραγουδιστής με απαράμιλλο αίσθημα. Όνομα σύμβολο για τη μουσικές παραδόσεις της περιοχής των Αστερουσίων Χάθηκε άδικα το 1987 αφήνοντας πίσω του πλούσια δισκογραφική δραστηριότητα.
Ανατολικά του Χάρακα από το Μεσοχωριό ήταν ο Λυράρης Κωνσταντίνος Παπαδάκης ή Λυρατζάκι. Μια ξεχωριστή πιστεύω μουσική φυσιογνωμία. Έπαιζε βιολόλυρα. Σε μία και μοναδική δισκογραφική του παρουσία (όπου τραγουδάει η σύζυγός του) έχει να επιδείξει αξιόλογες δεξιοτεχνικές ικανότητες. Κατά τους ισχυρισμούς παλαιότερων συντοπιτών του αποδίδει με μοναδική αυθεντικότητα τον τοπικό χορό “Εθιανό πηδηκτό”.
Η Σύζυγός του αναφέρει γι΄ αυτόν:

«Σε ηλικία 14 ετών έφυγε από το Μεσοχωριό και πήγε στη Πόμπια για να σπουδάσει καλά τη λύρα στον φημισμένο Δάσκαλο της, το Φουστάνη. Έπρεπε όμως να τύχει της αποδοχής του σεβαστού πρωτομάστορα ο οποίος και του είπε: “Κωστάκι άκουσε το κομμάτι που θα σου παίξω, και μετά θα το παίξεις και του λόγου σου!”. Έτσι και έγινε. Ο Φουστάνης ενθουσιάστηκε από το παίξιμό του υποψήφιου μαθητή του και είπε:
“Θέ μου και δώσε του φτερά ως είν’ η όρεξή μου,
είπα το και ξανά ΄πα το να σε χαρώ Κωστή μου”.
Μαθήτευσε δίπλα του 40 ημέρες…»


Στην περιοχή της Πεδιάδος υπήρξαν οι βιολάτορες:
Ηρακλής Σταυρουλάκης: Γεννήθηκε το 1919 στην Επισκοπή Πεδιάδος όπου και έζησε μέχρι το 1998. Σπουδαίος βιολιστής. Μουσικός πρότυπο. Ο Αβυσινός μιλάει γι’ αυτόν μ’ ένα ανυπόκριτο θαυμασμό και σεβασμό. Ο Ηρακλής, όπως ακουγόταν, ήταν ο οργανοπαίκτης σύμβολο για τη περιοχή του Νομού Ηρακλείου μέχρι και Βιάννο- Λασήθι. Κορυφαίος. χαρισματικός. Ήταν εκείνος που μπορούσε με μεγαλειώδη τρόπο να αποδώσει στο βιολί το μουσικό του πλούτο που “άκουγε” με το λεγόμενο “εσωτερικό του αυτί”. Αν βιολί σημαίνει δοξάρι, επειδή με αυτό κυρίως αποδίδεται η εκφραστικότητα του ήχου, ο Ηρακλής ήταν από τους άξιους χειριστές του δοξαριού, κάτι που χαρακτηρίζει τους μεγάλους βιολιστές.
Αυτά τα χρόνια που Ηρακλής μεσουρανούσε το αισθητήριο του απλού κόσμου λειτουργούσε ανεπηρέαστο ώστε η μεγάλη φήμη και το καλό όνομα κάποιου καλλιτέχνη ήταν αποτέλεσμα της ποιοτικής αίσθησης που γεννούσε η ποιοτική τέχνη. Η τέχνη που όχι μόνο διασκεδάζει αλλά και ψυχαγωγεί. Τότε που το εντυπωσιακό ταυτίζεται με το σπουδαίο, με το αληθινό.
Κάθε καλλιτέχνης στον τόπο του, δηλαδή εκεί που κυρίως αναπτύσσει τη δράση του χαίρει εκτίμησης και στον ένα ή τον άλλο βαθμό, καταξιώνεται στη συνείδηση των συντοπιτών του. Τον επαινούν και τον προάγουν στον έξω κόσμο. Επίσης ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να θεωρεί εαυτόν “μεγάλο”. Κυρίως όμως ο πραγματικά μεγάλος αναδεικνύεται από τους πολλούς συναδέλφους του. Και αυτό αφορά τον Ηρακλή. Κορυφαίοι της Κρητικής μουσικής πήγαιναν στην Επισκοπή για να τον γνωρίσουν: Μουντάκης, Σκορδαλός Για μεγάλο χρονικό διάστημα πασσαδόρος του ήταν ο Γιάννης Μαρκογιάννης.
Ο Ηρακλής ήταν περιζήτητος για τους καλούς χορευτές. Μαρτυρία του Αντώνη Στεφανάκη από το Ζαρό αυθεντικού χορευτή μέλος του συγκροτήματος της Δώρας Στράτου και πρωτοχορευτής του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, και με συμμετοχή ως χορευτής στην ιστορική θεατρική επιτυχία του Μάνου Κατράκη “Ο ΠΑΤΟΥΧΑΣ” το 1965, δηλώνει ότι το παίξιμο του Ηρακλή τον ενθουσίαζε και φυσικά συνιστούσε γι΄ αυτόν πρόκληση να χορέψει και Χανιώτη και όλους τους άλλους κρητικούς χορούς. Υπάρχει φωτογραφία από ονομαστό πανηγύρι της Αγ. Μαρίνας στη Βόννη, στην οποία φαίνεται να χορεύει ο Αντώνης …υπό τους ήχους του βιολιού του Ηρακλή. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου του 1998.
Στην ίδια περιοχή σημαντικό ρόλο σημαντικό ρόλο στη μουσική της ιστορία έπαιξαν:
Ο υπέροχος Γιάννης Καλογεράκης (1913 –2003) από τις Αγιές Παρασκιές. Ο Χανιωτάκης Γιάννης (1910 –2001) από το Θραψανό. Αυτός που θαύμαζε τον Χάρχαλη και τον Κουφιανό. Σε ερώτηση για το πως μπορεί να αναφέρεται σ’ αυτούς για τη περίοδο του μεσοπολέμου που τότε ήταν σχεδόν ανύπαρκτα τα μέσα ενημέρωσης, απάντησε: Μα φυσικά τους είχα γνωρίσει όταν για πολλές εβδομάδες ίσως μήνες πηγαίναμε και μέναμε στη περιοχή των Χανίων όπου και λειτουργούσαμε τα καμίνια για Πιθάρια, σταμιά κλπ. Γυρίζοντας στη Πεδιάδα εκτός από τους παράδες φέρναμε μαζί μας και τους Κισσαμίτικους σκοπούς…
Ο Λευτέρης Βλασσάκης από το Χουδέτσι και ο οποίος υπήρξε και ένας καλός κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Ο Καψιλίδης με τις ομώνυμες κοντυλιές, ο Πτολεμαίος από το Καστέλλι.
Πριν περάσουμε στη Βιάννο δεν μπορούμε να μη σταθούμε έστω για λίγο στον Αβυσσηνό. Ο μεγάλος απόμαχος της σχολής του Ηρακλή ο οποίος πλούτισε με τη σπουδαία καλλιτεχνική του διαδρομή του το κρητικό βιολί και αναβάθμισε το ρόλο του σε μια εποχή (1965-1985) δύσκολη γι΄ αυτό το όργανο εξ’ αιτίας της ολοκληρωτικής επέλασης και της κακώς εννοούμενης επιβολής της λύρας…


«Γεραπετρίτικα πουλιά στη Βιάννο να σταθείτε,
να γράψω στσι φτερούγες σας δυο λόγια να τα πείτε».
Η Βιάννος ανήκει στην ανατολική Κρήτη. Δεν μπορούσε λοιπόν η μουσική της παρά να διακρίνεται από εκείνα τα χαρακτηριστικά που συναντάμε στην Ιεράπετρα, στο Μεραμπέλλο, αλλά και στην Πεδιάδα. Δηλαδή Χανιώτικα συρτά πολύ λίγα, αλλά μια πλούσια ποικιλία στις Κοντυλιές, στον Πεντοζάλη και στον πηδηκτό. Αναδείκτηκαν και εκεί σημαντικοί βιολάτορες: Νίκος Καζανάκης (1914-1939). Παρ’ όλο ότι πέθανε πολύ νέος η μουσική του παρουσία έμεινε ιστορική για την Βιάννο.
Νίκος Καρτσάκης (1918 –1991), και ο κορυφαίος Μύρων Κουτρουμπάς ή Μύρος (1932-2003). Ο Μύρος είχε σφακιανή καταγωγή. Ήταν “μαθητής” του Ηρακλή του οποίου τον αδελφό Γιάννη είχε πολλές φορές για πασσαδόρο. Ήταν ο μουσικός που καθόρισε την ιδιαιτερότητα και το ύφος της μουσικής της Βιάννου. Το παίξιμό του θα μπορούσαμε να πούμε χαρακτηριζόταν από μια σπάνια λιτή μεν, αλλά όμορφη μελωδικότητα. Αξεπέραστος στη σταθερότητα του ρυθμού. Τα χαρίσματα του μεγαλείου του φαίνονται στις επονομαζόμενες βιαννίτικες κοντυλιές. Έπαιζε και ασκομαντούρα. 


Σάββας Πετράκης 
Μαθηματικός

4ο ΜΑΤΙ

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Απολογήσου ένοχη...

    Get this widget |     Track details  | eSnips Social DNA    


Τραγουδάει ο Ανέστος Αθανασίου και άγνωστη (έως τώρα) τραγουδίστρια
Σύνθεση του μπουζουξή Λευτέρη Τσαγγαράκη ή Τσαγγάρη

απο τα 1960

Μπόνους δίνει η Διαμαντοπούλου σε Υπαλλήλους του Παιδείας μέσα στη μεγαλύτερη κρίση μετα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο !!


Μπόνους 2,8 εκατομμύρια ευρω δίνει η Υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σε υπαλλήλους που υπάγονται στο Υπουργείο της.
Τελικα βρέθηκαν λεφτα ;; Να επιστρέψουν τότε σε όλους τους υπαλλήλους τις περικοπές και τον 13ο και 14ο μισθό !!!

Το ποσό έχει εγκριθεί και αναμένεται να το πάρουν τις επόμενες μέρες οι τυχερούληδες...
Απο το αποψινό αποκαλυπτικο δελτίο του EXTRA 3

Πάγωσε η τσιμινιέρα...μόλις ακουσε για τα ακινητα της οικογενειας Νταλαρα...


Είναι πολλά τα ακίνητα Άννα 


Δεν διευκρινίζεται αν προέρχονται από κληρονομιές ή από αγορές χάρη στις επιτυχείς επαγγελματικές – καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, πάντως τα ακίνητα που διαθέτει η οικογένεια Νταλάρα «εξαπλώνονται» σε Πάρο, Αντίπαρο, Σύρο, Φιλοθέη, Αγία Παρασκευή, Ψυχικό, Παπάγου, Αρκαδία και Μαγνησία.

Η οικογένεια δηλώνει επίσης καταθέσεις, μετοχές μη εισηγμένων, ομόλογα και αμοιβαία.
Ο Γιώργος Νταλάρας είναι γνωστό ότι έχει πάθος με τα γρήγορα αυτοκίνητα. Σχεδόν 100.000 ευρώ του κόστισε το 3.779 κυβικών όχημα που αγόρασε πέρυσι. Τα ατομικά εισοδήματα που δηλώνει πάντως για το 2009 ανέρχονται σε 240.000 ευρώ, ενώ της συζύγου του 118.000 ευρώ. Ο κ. Νταλάρας διαθέτει επίσης 10μετρο σκάφος και μοτοσικλέτα 625 κυβικων

newsbeast.gr

ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ !!!

 Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρωταθλητής σε ακίνητα! Εχει 72!
- Ποιοί είναι οι σκαφάτοι - Ποιοί έχουν τα περισσότερα ΙΧ
- Ποιοί οι μηχανόβιοι - Ποιοί είναι οι πιο φτωχοί
Για ακόμα μια χρονιά δόθηκε στη δημοσιότητα το Πόθεν Εσχες των πολιτικών το οποίο στην ουσία όμως μόνο Εσχες είναι αφού το πόθεν δεν διευκρινίζεται και πάλι.
Πρόκειται για τα πόθεν έσχες (χρήση 2008) των «300» της Βουλής και των Ευρωβουλευτών.

Από τους σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς ο πιο «πλούσιος» είναι ο...
... Γιώργος Καρατζαφέρης – ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τους πρώην αρχηγούς της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Καραμανλή και Αλέκο Αλαβάνο, οι οποίοι συναγωνίζονταν σε… περιουσίες - και η λιγότερο εύποροι πολιτικοί αρχηγοί είναι η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Εντυπωσιακά όμως είναι και τα στοιχεία για βουλευτές και υπουργούς με τεράστια ακίνητη περιουσία. Οπως ο κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με 72 ακίνητα! Αλλά και τα 6 αυτοκίνητα που έχει ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), όπως και οι μετοχές και όχι μόνο της κας Αννας Νταλάρα που αγγίζουν τα 2 εκατομμυρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το πόσο αγαπούν την οικονομία π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος με καταθέσεις 2,7 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και τον αθλητισμό οι κύριοι Διαμαντίδης με μετοχές στον ΟΣΦΠ και Ρουσόπουλος με μετοχές στην ομάδα της παλιάς του γειτονιάς τον Εθνικό Αστέρα!

Αναλυτικά:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εισόδημα Γ. Παπανδρέου: 126.756,84
Εισόδημα Αντας Παπανδρέου : 10.165
Συνολικά: 136.921
Ακίνητα (καμία μεταβολή)
Γ. Παπανδρέου : 50% από 1 σπίτι, Ν Ερυθραία, 365 τμ
Αντα Παπανδρέου : 3 ακίνητα. Τα δύο σπίτια και το ένα διαμέρισμα
ΜΕΤΟΧΕΣ
Άντα Παπανδρέου: Ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο 228.000 ευρώ
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Γ. Παπανδρέου: 35.114,47
Γιώργος και Άντα Παπανδρέου: 11.874,06
Αντα Παπανδρέου: 19.508,3
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Γ. Παπανδρέου: 1 αυτοκίνητο 1985 κ.ε.
Αντα Παπανδρέου : Πούλησε ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε., μοντέλο 1992, έναντι 100 ευρώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Εισόδημα
Αντώνης Σαμαράς: 107.232,74
Γεωργία Σαμαρά: 48.445,55

Ακίνητα
Αντ. Σαμαράς: 1 αγροτεμάχιο στην Ευβοία, οικόπεδο και σπίτι στην Κηφισιά (2.335 τμ το οικόπεδο και 447 τμ το σπίτι), 1 διαμέρισμα και μία αποθήκη στο Κολωνάκι και αγόρασε2 αγροτεμάχια στο Λαύριο
Γ. Σαμαρά: 1 οικόπεδο 2.265 τμ στην Εκάλη, 1 σπίτι στην Εκάλη, 1 οικόπεδο στην Καλλιθέα, 1 γραφείο στην Πανεπιστημίου, 1 διαμέρισμα στην Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, 1 κατάστημα και 1 διαμέρισμα στο Ναύπλιο
ΜΕΤΟΧΕΣ
Αντ. Σαμαράς: 3.500 Μετοχές στην Αnen Lines
Γ. Σαμαρά: Συμμετοχή σε ομόρρυθμη εταιρεία smartstore αε
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Αντ. Σαμαράς: 391.302,77
Γ. Σαμαρά: 28.923,4
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
Αντ. Σαμαράς: 2 επιβατικά αυτοκίνητα. Το ένα 2000 κυβικά και το άλλο 1.500 κυβικά. Και για τα 2 έχει καταθέσει τις πινακίδες

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

Εισόδημα : Από βουλευτική αποζημίωση 90.328
Εισέπραξε από ταμεία : 46.193
Ακίνητα : Ένα διαμέρισμα 90τμ στην Αθήνα
Καταθέσεις : 400 ευρώ
Δεν έχει αυτοκίνητο

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ:

Εισόδημα :
Γ. Καρατζαφέρης: 111.047,23
Β. Καρατζαφέρη (σύζυγος): 5.400 ευρώ

Ακίνητα :

Γ. Καρατζαφέρης : υπό ανέγερση ακίνητο στο Π. Φάληρο, 2 διαμερίσματα στην Αθήνα, 1 σπίτι στην Κερατέα, 1 βοσκότοπος στη Αρκαδία, 1 σπίτι στις Λιβανάτες με πισίνα, 3 διαμερίσματα στην Καλλιθέα, 1 διαμέρισμα και 4 θέσεις πάρκιγκ στην Καλλιθέα, 1 οικόπεδο στην Αρκαδία, 1 βοσκότοπος στην Κόρινθο και 1 βοσκότοπος στις Αδάμες
Β. Καρατζαφέρη (σύζυγος) : 1 διαμέρισμα στο Μάτι, 1 σπίτι στο Λιτόχωρο(το 1/6), 1 βοσκότοπος στο Λιτόχωρο(το 1/6). 1 διαμέρισμα στην Καλλιθέα, , 2 καταστήματα στην Καλλιθέα, 1 διαμέρισμα στην Αθήνα

Μετοχές : Δεν έχουν
Καταθέσεις :
116.000 ευρώ από κοινού με τη σύζυγό του
Γ. Καρατζαφέρης : 40.771 ευρώ

Αυτοκίνητα :
Γιώργος Καρατζαφέρης πούλησε 1 αυτοκίνητο 4.600 κυβικά, ενώ έχει 1 αυτοκίνητο 3.700 κυβικά. Αγόρασε 1 αυτοκίνητο 3.700 κυβικά και μία βάρκα χωρητικότητας 6 ατόμων αξίας 14.399 ευρώ
Συμμετοχές σε επιχείρηση : Η σύζυγός του είναι μέτοχος σε ΕΠΕ παροχής υπηρεσιών.
Κεφάλαιο εισφοράς 17.608 ευρώ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:

Εισοδήματα : (2008) : 21.588
Ακίνητα : 1 διαμέρισμα 114 τμ στην Αθήνα
Μετοχές : δεν έχει
Καταθέσεις : 2.949 ευρώ
Μηχανή : 1 μηχανή 650 κυβικά αξία 7.300 ευρώ
Συμμετοχές : Συμμετείχε ως ομόρρυθμος εταίρος σε κατασκευαστική εταιρεία με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ (πλέον έχει αποχωρήσει).

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αριστεράς" Φώτης Κουβέλης δήλωσε για το 2008 εισοδήματα από βουλευτική αποζημίωση 92.090,96 ευρώ (65.234 αφορολόγητα) και από άλλη πηγή 2.500 ευρώ, ενώ η σύζυγός του 11.684,59 ευρώ.
Ο κ. Κουβέλης δηλώνει μαζί με τη σύζυγό του 17 ακίνητα και οικόπεδα σε Αττική, Εύβοια και Τρίκαλα, τα περισσότερα από τα οποία τους ανήκουν κατά το ήμισυ ή κατά το 1/5.
Ο κ. Κουβέλης διαθέτει αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας ΔΙΕΘΝΙΚΗ αξίας κτήσης 17.608,22 ευρώ, ενώ η σύζυγός του έχει 5.000 μετοχές στην Capital ΑΧΕ με ισόποση αξία κτήσης.
Διαθέτει από κοινού με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 250.500 ευρώ, στην Εμπορική Τράπεζα 26.500 ευρώ και στην Εθνική Τράπεζα 105.000 ευρώ.
Είναι κάτοχος δύο ΙΧ αυτοκινήτων, ενός 1800 κ.ε. που απέκτησε το 1997 και ενός 1400 κ.ε που απέκτησε το 2008 έναντι 15.730 ευρώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει εισοδήματα από τη βουλευτική αποζημίωση 102.204,25 ευρώ (68.669 αφορολόγητα) και από άλλα εισοδήματα 27.481,92 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δήλωσε εισόδημα 22.082,21 ευρώ.

Κατά τα άλλα διαθέτει δύο διαμερίσματα 70 τ.μ. και 41 τ.μ. και ένα πάρκινγκ 9 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη, δύο αγροτεμάχια στην Κύθνο, 4.070 και 4.100 τ.μ., τέσσερα διαμερίσματα (213, 20, 55, 104 τ.μ.) και μία αποθήκη (15 τ.μ.) στην Αθήνα, δύο διαμερίσματα (222 και 20 τ.μ.) και μία αποθήκη (15 τ.μ.) στη Φιλοθέη, οικία (275 τ.μ.) και αποθήκη (29 τ.μ.) στη Ραφήνα, οικία και αποθήκη (63 και 83 τ.μ.), αγροτεμάχιο 2000 τ.μ. και το 50% άλλης οικίας και αποθήκης 200 τ.μ.) στην Πρώτη Σερρών.

Ακόμη δηλώνει ο ίδιος οικία στη Μύκονο, ενώ στα παιδιά του έχει περάσει από 50% στο καθένα οικία στη Ραφήνα, η δε σύζυγός του έχει στην ιδιοκτησία της το 50% αγροτεμαχίου και οικοπέδου στα Τρίκαλα συνολικού εμβαδού 3.300 τ.μ. που αγοράστηκαν το 2008 έναντι 15.000 ευρώ.

Το 2008 ο πρώην πρωθυπουργός πώλησε ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία από τα οποία εισέπραξε 871.967 ευρώ και αγόρασε από κοινού με τη μητέρα του και τον αδελφό του ομόλογα αξίας 600.000 ευρώ. Διατηρεί επίσης από κοινού με τα δύο παιδιά του δύο ομόλογα αξίας 19.000 ευρώ το καθένα.

Δεκαεννέα τραπεζικούς λογαριασμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κοινοί με τα παιδιά του, τη σύζυγό του και τη μητέρα του δήλωσε το 2008 κ. Καραμανλής. Οι καταθέσεις ανέρχονται συνολικά σε 889.009 ευρώ, 177.025 δολάρια και 541 λίρες Αγγλίας.

Ο κ. Καραμανλής έχει ένα αυτοκίνητο 1800 κ.ε. από το 1995 και ένα σκάφος από κοινού με τη σύζυγό του οκτώ ατόμων που απέκτησαν το 2002.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε το 2008 εισοδήματα από τη βουλευτική αποζημίωση 106.353 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δήλωσε 143.509 ευρώ.

Ο κ. Πετσάλνικος δηλώνει από κοινού με τη σύζυγό του οικία 255 τ.μ. (με δεξαμενή κολύμβησης σε έκταση 5.556 τ.μ. στην Καστοριά, καθώς και διαμέρισμα 80 τ.μ. στα Ιλίσια. Η σύζυγό του διαθέτει δύο οικόπεδα 134 τ.μ. (το 50%) και 254 τ.μ. στην Κέρκυρα, ένα οικόπεδο 900 τ.μ. στο Γύθειο, μία οικία 157τ.μ. στην Καστοριά και αγροτεμάχιο 5.930 τ.μ.. στο Γύθειο.

Η κ. Πετσάλνικου έχει 2.500 μετοχές της ΩΚΕΑΝΟΣ Α.Ε. αξίας κτήσης 50.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος έχει καταθέσεις 66.000 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.

Ο κ. Πετσάλνικος δηλώνει, τέλος δύο ΙΧ που απέκτησε το 2004.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ:

Εισοδήματα: 197.143 ευρώ (Τα 21.000 από αυτά δόθηκαν υπέρ του κόμματος)

Ακίνητα:
Στην Τήνο: 1 ξενοδοχείο. 1 κατάστημα, το 50% οικίας, 1 διαμέρισμα
και το 50% δύο αγροτεμαχίων στο Σαρακηνυγό.

Σύζυγος Αλ. Αλαβάνου:
1 διαμέρισμα στις Βρυξέλλες
Το 50% οικίας στην Τήνο
1 οικία στην Παλαιά Πεντέλη και 1 στα Χανιά
1 διαμέρισμα στα Χανιά και 1 στην Αθήνα
1 αγροτεμάχιο στα Καμπουριανά και το 50% δύο αγροτεμαχίων στο Σαρακηνυγό.
3 αποθήκες

Μετοχές: Πλούσιο χαρτοφυλάκιο με τη σύζυγο του (κυρίως σε τράπεζες) και 2 αυτοκίνητα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Γρ. Ψαριανός:
119.369 εισόδημα
1 σπίτι 757τμ
1 οικόπεδο 7000 τμ
1 οικόπεδο Άνδρο 1127τμ
1 γραφείο ψυχικό 151 τμ το 2008 188.000 ευρω αγορά με δανεισμό
Καταθέσεις 79.237

Θ. Πλεύρης:
99.690 εισόδημα
1 διαμέρισμα 80 τμ το 2008 με δάνειο 215.187
Καταθέσεις 56.520

Αδ. Γεωργιάδης:
148.733 εισόδημα
13 αγροτεμαχια στη Λευκάδα
Εκποίησε χρεόγραφα και εισέπραξε 399.741.
Καταθέσεις 352.000

Βασ. Μιχαλολιάκος:
Εισόδημα 98.347
18 ακίνητα 6 επιπλέον έκανε γονική παροχή
καταθέσεις 8.780
σύζυγος 16.933

Κ. Γκιουλέκας:
Εισόδημα 105.981
16 ακίνητα στη Θεσ/νίκη
καταθέσεις 120.000

Γ. Δημαράς:
Εισόδημα 136.836
οικία στις Κυκλάδες 1622 τιμ
καταθέσεις 15.525

Μιλτ. Βαρβιτσιώτης:
Εισοδημα 110.667
8 ακίνητα και ένα σπίτι στη Βούλα το αγόρασε 2008 με 550.000


Εκείνοι που έχουν πολλά κεραμίδια πάνω από το κεφάλι τους!

Ευτύχιος Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ): έχει 72 ακίνητα μαζί με τη σύζυγό του

Γ. Ανδριανός: 58 ακίνητα (πολλά αγροτεμάχια)

Νίκος Νικολόπουλος (Ν.Δ.): 50 ακίνητα (διαμερίσματα, οικίες, γραφεία, οικόπεδα και αγροτεμάχια κυρίως στην Πάτρα).

Απ. Κακλαμάνης: 32 ακίνητα

Γ. Δριβελέγκας: 29 ακίνητα

Άννα Νταλάρα: έχει 27 ακίνητα με σύζυγο της - 9 είναι στο όνομα της κόρης τους και 26 στρέμ. γης στις Μηλιές Πηλίου

Κ. Κουκοδήμος: 25 ακίνητα

Γ. Βουλγαράκης: 23 ακίνητα

Βασίλης Μιχαλολιάκος: 18 ακίνητα. 'Αλλα 6 τα έκανε γονική παροχή

Κων. Μουσουρούλης (Ν.Δ): 2 γραφεία, 27 οικόπεδα, 9 σπίτια, άλλα 6 διαμερίσματα σε Χίο, Ευβοια και Αττική. (Μόνο στις Βρυξέλλες έχει 2 οικίες και 4 διαμερίσματα)

Ντόρα Μπακογιάννη: 10 ακίνητα αλλά και 2 αγροτεμάχια (75.110 τμ) στη Γαλλία (Savoie)

Γιάννης Παπαθανασίου: 17 καταστήματα 6 οικίες, 2 γραφεία, 12 αγροτεμάχια (Κηφισιά).

Π. Κουρουμπλής: 18 ακίνητα

Αγαπούν το βολάν....

Τασος Κουράκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Αντιπρόεδρος Βουλής:
6 αυτοκίνητα με τη σύζυγο του, 1 μοτοσυκλέτα και 1 μοτοποδήλατο

Αντζελα Γκερέκου: 5 αυτοκίνητα με το σύζυγο της

Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ): 3 αυτοκίνητα

Ευτύχιος Δαμιανάκης: 4 αυτοκίνητα

Κοραντής (ΛΑΟΣ): 3 αυτοκίνητα

Π. Δούκας: 6 αυτοκίνητα

Π. Ζούνη: 3 αυτοκίνητα

Δεν αγαπούν το βολάν...

Ο Αντ. Σαμαράς έχει καταθέσει τις πινακίδες 2 αυτοκινήτων του

Σπ. Βούγιας (υφυπουργός)

Ελενα Ράπτη

'Εχω και κότερο. Πάμε μια βόλτα;

Γ. Κουτσούκος (υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης): Βάρκα 4,2 μέτρα

Γ. Καρατζαφέρης βάρκα 6 ατόμων αξίας 14.399

Γ. Βουλγαράκης: 1 σκάφος αξίας 200.000 ευρώ από κοινού με σύζυγο του. Πούλησε άλλο αξίας 60.000 ευρώ.

Δ. Αβραμόπουλος (φουσκωτό)

Μ. Βαρβιτσιώτης – σκάφος

Π. Καμμένος

Θανάσης Νάκος σκάφος αναψυχής

Ευ. Αργύρης βάρκα

Αννα Νταλάρα 1 σκάφος 10 μέτρα στο όνομα του συζύγου της

Αργύρης Λαφαζάνης (ΠΑΣΟΚ): σκάφος αναψυχής

Ουρανία Παπαδάκη (ΛΑΟΣ): φουσκωτό 4 μέτρα

Σοφία Σακοράφα: 2 βάρκες (με το συζυγό της)


Ο Βαϊτσης Αποστολάτος δεν έχει ούτε ένα ακίνητο

ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Άννα Νταλάρα (μετοχές αξίας 1.8 εκατ. ευρώ)
Νίκος Σηφουνάκης
Ντόρα Μπακογιάννη
Ευ. Βενιζέλος:
Δ. Κρεμαστινός
Π. Γερουλάνος
Αν. Διαμαντοπούλου
Γ. Μαγκριώτης
Δ. Ρέππας

ΚΑΛΟ ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ

Ευ. Βενιζέλος: περίπου 2,7 εκατ. ευρώ
Ευτύχιος Δαμιανάκης (ΠΑΣΟΚ): περίπου 1,6 εκατ. ευρώ
Ντόρα Μπακογιάννη: ατομικές καταθέσεις 1,2 εκατ. ευρώ + σύζυγος Ισίδωρος Κούβλεος: : 1 εκατ. ευρώ και 2,7 εκατ. δολάρια
Άννα Νταλάρα: 880.000 ευρώ
Λούκα Κατσέλη
Αν. Διαμαντοποιύλου

ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΠΑΕ:

Γ. Διαμαντίδης (υφυπουργός): 7 μετοχές της ΠΑΕ Ολυμπιακός
Θ. Ρουσόπουλος: Εθνικό Αστέρα

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ...

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ)
Γιάννης Πρωτούλης (ΚΚΕ)
Σωτήρης Χατζηγάκης. Μόνο καταθέσεις περίπου 100.000 ευρώ

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2010

Της Κρήτης η μουσική


5.00-6.00 μ.μ.
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ  (Άννα Μακράκη)
Καλλιτέχνες του νησιού μας μπαίνουν στο studio της ΕΡΑ Χανίων και παρουσιάζουν την δική τους εκπομπή επιλέγοντας τα αγαπημένα τους τραγούδια.Οι μουσικοί της Κρήτης κάνουν πρόγραμμα.

Αυτη την εβδομάδα ο Γιώργος Βαβουλές
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 5-6 το απόγευμα

Το νέο Πεδίον του ΆρεωςΝα και τα καλά νέα, (όπου καλά βάλε εκλογές). Η Υπερνομαρχία παρέδωσε άρον-άρον την περασμένη Πέμπτη το μισό Πεδίον του Άρεως, το υπόλοιπο θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβρη (όπου Νοέμβρη βάλε ξανά εκλογές). Δεδομένου ότι είχε ανατεθεί σ' έναν γνωστό και καλό αρχιτέκτονα όπως τον Τομπάζη και την ομάδα του δεν εξεπλάγην με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Στα τεχνικά δεδομένα: η άσφαλτος αντικαταστάθηκε από τους γνωστούς απ' τον μεγάλο περίπατο κυβόλιθους (σε μερικά σημεία μαρμάρινους μάλιστα) που πόσο δίνουν την εντύπωση του φροντισμένου δεν λέγεται. Τα εσωτερικά δρομάκια καλύφθηκαν μ' αυτό το "πατημένο χώμα" που κάνει το βάδισμα απαλό. Οι πρασινάδες είναι φροντισμένες, σε κανένα σημείο δεν θυμίζει την παλιά ζούγκλα, ενώ μεγάλη διαφοροποίηση κάνουν και τα άπειρα λουδούδια. Ο φωτισμός δείχνει επαρκέστερος, οι χαμηλοί στύλοι είναι αμέτρητοι και παντού ενώ πολύ εκτίμησα το ντιζάιν των ψηλών, πραγματικά φινετσάτοι και σε μίνιμαλ μα και νοσταλγική γραμμή (τι λέω;).
Καλύτερο σημείο της παρέμβασης το ποταμάκι με τα πλατάνια: με την γεφυρούλα του, με το ζικ ζακ που γεμίζει μ' ενδιαφέρουσα προοπτική το μάτι, με τα πολλά επίπεδα που σου επιτρέπουν να περνάς απέναντι χωρίς να βραχείς, και τον "βυθό" του με τα βότσαλα να στραφταλίζουν... Στο μάτι Ζαγοροχώρια, στο gps Κυψέλη!
Συμπερασματικά το Πεδίον επιστρέφει στη ζωή μας, με τον τίτλο του πιο ωραίου πάρκου της Αθήνας. Ευχή μεγάλη, όχι να αγκαλιαστεί απ' τους Αθηναίους-αυτό είναι δεδομένο, μα να προστατευθεί απ' τους βανδαλισμούς· βοηθάει ήδη η παρουσία των σεκιούριτυ, καθώς και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν κάτοικοι της περιοχής να γίνουν εθελοντές φύλακες. Κι άλλη ευχή; Τα δέντρα του ν' απορροφήσουν το νέφος γκέτο που περιφέρεται βαρύ πάνω απ' τις άλλοτε κραταιές περιοχές πέριξ της Πατησίων.

ΣΧΟΛΙΟ
Κατ'αρχην υπέροχος ο Athensville !!
Κατα δεύτερον. πάνω απο 20 χρόναι θυμάμαι το Πεδίον του Αρεως υποβαθμισμένο, εγκαταλλειμένο, αδιάφορο, επικίνδυνο κλπ κλπ Για να δούμε ρε παιδιά τι είχαμε στη χώρα, τώρα και 20 χρόνια ;;
Πόλεμο ;; Πείνα, φτώχια, ένδεια ;; Μπααα...

Απλά είιχαμε άλλες προτεραιότητες... "ανάπτυξη", Βόρεια προάστια, Μύκονο κλπ κλπ που να βρούνε χρόνο τα έρμα τα πολιτικά μας όντα (ζωντόβολα) να ασχοληθούνε...
Οσο για τους Δημάρχους ;; Οι γνωστοί-άγνωστοι που τώρα ανέβηκαν τα οφφίκια και θα γίνουν ή έγιναν  αρχηγοί κομμάτων... Ντόρα, Αβραμόπουλος και στην τελευταία του θητεία ο γιατρός Νικήτας...

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αθηναϊκή Ταβέρνα


Ταβέρνα: Χώρος επικοινωνίας, έκφρασης του λαϊκού κεφιού, διασκέδασης και γέλιου. Χώρος καλαμπουριού, ξεδόματος, ονειροπώλησης, χαλάρωσης και απόλαυσης. Χώρος εξομολογήσεων, αρσενικών αλληλοεκμυστηρεύσεων, πονεμένων ερωτικών ιστοριών και αθεράπευτων ερώτων. Χώρος λησμονιάς – βοηθούσης της οινοποσίας – απόδρασης από τα ντέρτια και τους καϋμούς της ζωής. Χώρος δημιουργίας, διαφύλαξης και ανανέωσης του μοναδικού πολιτιστικού μας αγαθού που είναι οι τοπικές μας κουζίνες. Χώρος ομαδικής ψυχοθεραπείας με θεράποντα τον ταβερνιάρη. Πρώτες συναντήσεις, ερωτικές εξομολογήσεις, αλλά και πολιτικές αναλύσεις και συνωμοτικές μαζώξεις. Χώρος κοινωνικών συναθροίσεων, οικογενειακών γιορτών όπου επιβεβαιώνεται η κοινωνική συνοχή, τόπος χαράς σπουδαίων γεγονότων, όπως γάμοι, βαφτίσια κλπ. Χώρος υπέρβασης της ζοφερής πραγματικότητας, διέξοδος και διαφυγή απο τη μοναξιά. Χώρος όπου ικανοποιείται η πείνα και η δίψα, αλλά όπου το φαγητό και το πιοτό δεν είναι παρά η αφορμή για να ενωθεί η μια ψυχή με την άλλη, να βρεί την άκρη του νήματος, να αποκαλύψει την ατομική αλήθεια και να ενωθεί με το πανανθρώπινο. Τέλος, χώρος ιστορικής μνήμης, συζητήσεων και σχολιασμού της καθημερινότητας, διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης.
Η Ταβέρνα είναι ο χώρος έκφρασης του ασυνείδητου. Εδώ οι άνθρωποι μιλούν με τη γλώσσα της ψυχής και όχι της λογικής. Πίνουν, μιλούν, τραγουδούν, γλεντούν, αδελφώνονται, αγαπούν, πονούν, υποφέρουν θυμούνται, λυτρώνονται.
Το βιβλίο αυτό καταγράφει την ιστορία και την παράδοση της Αθηναϊκής Ταβέρνας. Από τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια μέχρι σήμερα. Παράλληλα παρουσιάζει και φωτογραφικά τις ιστορικότερες Ταβέρνες της Αθήνας που πολλές εξ’ αυτών λειτουργούν και στις μέρες μας: Η Λεύκα, ο Τσοπανάκος, το Δίπορτο αλλά και ο Απότσος, ο μπαρμα-Γιάννης και άλλες πολλές.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλόνεται παράλληλα με την ιστορία της κάθε ταβέρνας και η ιστορία του τόπου και των ανθρώπων της. Το ρεμπέτικο και οι ρεμπέτες, η αντίσταση και οι παρέες της, ο κινηματογράφος και τ’ αστέρια του.
 Ένα πανόραμα της πόλης των Αθηνών μέσα από το πρίσμα της Αθηναϊκής Ταβέρνας. Ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα και μια ιστορία των ταπεινών αυτού του κόσμου.

Ινδικτος

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μάουκας...Οι delaParo παίζουν στο Κυριακάτικο τραπέζι της ΝΕΤ. Τραγουδά η Διονυσία Παπούλη, βιολί παίζει ο Σπύρος Μπάλιος, λαούτο ο Νίκος Παπαδάκης, κοντραμπάσο ο Γιώργος Βεντουρής και τσαμπούνα ο Νίκος Τσαντάνης
Σχόλιο απο το youtube

Η Διονυσία τραγούδησε φέτος το καλοκαίρι και στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδος στη Ρήνεια (το νησί απέναντι από τη Δήλο). Ήταν και είναι εκπληκτική! Μπράβο και στους μουσικούς όμως...
Σχόλιο Δημήτρη Μαραγκού στο facebook (¨οπου το "τσίμπησα" κι εγω...)

και το δικο μου σχόλιο...
ενα ουυφφ ανακούφισης μέσα στα αρνητικά και μίζερα που μας περιβάλλουν... η φωνη της κοπελλιάς, οι μουσικές των οργανοπαικτών και το φεγγάρι να γλύφει τη θάλασσα... καθως το ρετσινάτο δροσίζει το διψασμένο λαρύγγι...

Ελλαδάρα ατελείωτη...


 

Τα παρατάει ο Πασχάλης Τερζής...


«Φεύγω , δεν πάει άλλο πια» είπε χαρακτηριστικά ο Πασχαλής Τερζής. Η αυλαία πέφτει, η νύχτα υποκλίνεται και ένα καινούργιο κεφάλαιο ανοίγει στη ...ζωή του τραγουδιστή. Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τα νυχτερινά μαγαζιά έπειτα από τριάντα οκτώ χρόνια.
Η συνεργασία του με την Μαρινέλλλα δεν πρόκειται να γίνει ύστερα από ώριμη απόφαση του τραγουδιστή να απέχει από τα σχήματα της νύχτας. Οι εμφανίσεις του πλέον θα είναι επιλεκτικές και κυρίως σε συναυλιακούς χώρους. Ο ίδιος δηλώνει: «Ό,τι είχα να δώσω το έδωσα». «Κουράστηκα τριάντα χρόνια. Δεν μου λείπει το τραγούδι. Τραγουδάω και μόνος μου και σε συναυλίες άλλων» είπε. Ο τραγουδιστής θεωρεί ότι η νύχτα είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε γι’ αυτόν. Δεν εγκαταλείπει όμως το τραγούδι και οτιδήποτε άλλο μπορεί να προσθέσει στην πολύχρονη διαδρομή του. 


ΣΧΟΛΙΟ 

Οφου όφου και ίντα θα γενούμε ;;
Πως θα λέμε τον πόνο μας τώρα ;;
Δε λέω καλο παιδί ο Πασχάλης, αλλά και να τα παρατήσει, το λαϊκό τραγούδι δε νομίζω να χάσει και πολλά... Το "λαϊκό τραγούδι" της γυψοσανίδας, του Σίβας, του στριγκ, των Πόρσε και των 6μετρων τζιπ δεν θα χάσει ασφαλώς, γιατί δεν είναι λαϊκό και έχει άλλους πιο γκα-γκαν εκπροσώπους...
Ο Τερζής προσπάθησε να κάνει καρριέρα αφου έχει μια σωστη και ζεστή φωνη, στη δεκαετία του 1980, με ένα δίσκο που έκανε με το Νικολόπουλο. Τότε ζούσαν και δούλευαν ακόμα στη νύχτα ο Διονυσίου, ο Γαβαλάς, ο Αγγελόπουλος,  ο Περπινιάδης, ο Τσετίνης και όσο για τον Καζαντζίδη, είχε επιστρέψει στη δισκογραφία...
Ο Πασχάλης άρχισε να γίνεται γνωστος γύρω το 1994 με το "Είμαι άστατος πολύ" και συνέχισε σε αυτο το στυλ έχοντας ρεπερτόριο τραγούδια που μπορει να μην ήταν όπως τα παλιά λαϊκά, αλλά πολλά απο αυτα ήταν αξιοπρεπή και ορισμένα πολυ καλα.
Εχει ηθος ο Πασχάλης πιστεύω, αλλα φτάνει μόνο αυτο ;;
Μήπως η συλλογή χρημάτων γίνεται απο ένα σημείο και μετα, σπορ, εκ του ασφαλούς  ;;
 
Το να κλείνεις σαιζόν σε μέγκα-πίστες των 2.000 ατόμων, είναι λαϊκό τραγούδι ;;
Το να λες τραγούδια απαράδεκτα είναι λαϊκό τραγούδι ;;
Το να συνεργάζεσαι με την Ζήνα και με την Παπαρίζου είναι λαϊκό τραγούδι ;;

Μερικά στιγμιότυπα που κρατάω απο τον Τερζή :
- Κάποτε σε μια συνέντευξη είπε πως τον καιρό που ήταν ακόμα μπογιατζής στις οικοδομές και τα βράδυα τραγουδιστής και είχε βγάλει ένα 45άρι, η μητέρα του έπαιρνε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς -χωρις να λέει ποια είναι- και ζήταγε συνέχεια το τραγούδι που είχε μόλις κυκλοφορήσει!!
- Κάποτε -στη δεκαετία που πέρασε- που στo ραδιόφωνo, τα μόνα καλα λαϊκά που μπορούσα να ακούσω έβαζε ο Βασίλης Γερασίμου στον Spor fm, άκουσα το "Ηρθα είδα και θα φύγω" του Στέλιου, απο τον Τερζη σε μια ωραία εκτέλεση !! Πρέπει να είναι απο τους πρωτους δίσκους του γιατί το έχω ψάξει και δεν το έχω βρει...
- Το 2006 σε ένα ταξι ένα Σάββατο βράδυ που ήμαστε με κάποια φίλη στην Αθήνα, πήρε ο ταξιτζής διπλη κούρσα και ήτανε κάποιος Σύριος που πηγαινε στην Ιερα Οδο που τραγούδαγαν ο Τερζης με την Παπαρίζου και μας έλεγε ότι είχανε κλείσει τραπέζι με μια μεγάλη παρέα συμπατριωτών του, γιατί κάποιος γιόρταζε και πόσο καιρό πριν είχανε πάρει τηλέφωνο να κλείσουνε τραπέζι και πόσο θα στοίχιζε στο άτομο που αν και μεγάλο για τα βαλάντια τους, δε φάνηκε να τον πειράζει... αν θυμάμαι καλα ένα 80αρι το άτομο...
- Μετα το θάνατο του Καζαντζίδη έτυχε να βρίσκομαι συχνα στην Αθήνα και χρησιμοποιούσα πολλές φορες ταξι. Η συζήτηση με τους πιο πολλούς ταξιτζήξδες έφτανε στο λαϊκό τραγούδι και τον Στέλιο. Οι περισσότεροι δεχότανε τον Τερζή σαν κορυφαίο λαϊκό τραγουδιστη της εποχής, τότε. Κανεις όμως δεν μπορούσε να τον παραβάλει με τον Στέλιο... λαϊκό δημοψήφισμα...
- Και τέλος, η κόρη του έμαθα προχθές ότι κάνει καρριέρα σαν τραγουδίστρια στη Νέα Υόρκη και δεν έχει σκοπο να επιστρέψει... μάλιστα... ψιλοαντιγράφει την Κολομβιανή σταρ, Σακίρα...

Yianna video
Yupi

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Μνήμη Στέλιου Καζαντζίδη


9 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΥΤΟ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ !!!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΉΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 7-9 ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ
ΡΑΔΙΟ-ΥΠΑΡΧΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ, ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΛΙΟΥΔΑΚΗ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΛΑΪΚΟ ΒΑΡΔΟ
(ζητούμε συγγνώμη, η εκπομπή τελικά δεν έγινε και αυτο ανακοινώθηκε γυρω στις 8.00)

ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ...ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΟΥΖΟΥΞΗ, ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΔΡΑΜΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΤΗ ΣΙΝΔΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΤΟ "ΜΕΡΤΙΚΟ"

Ο "Κατάδικος" του Γιοβάν ΤσαούςΑπο το ενδιαφέρον άρθρο που είδαμε πρόσφατα στην ΚΛΙΚΑ, για τη μουσική στην Κασταμονή, της Μικράς Ασίας.

Ο "Κατάδικος" του Γιάννη Εϊτζερίδη, μοιάζει μετο Κασταμονιώτικο «Üç guzel oturmuş iskambil oynar» που σημαίνει «Τρεις όμορφες κάθησαν να παίξουν χαρτιά», μετα απο υπόμνηση του Muammer Ketenjoglou

Κασταμονή. Γη αρχαιοελληνικών αποικιών. Αυτή η μάνα βυζαντινών αυτοκρατόρων, αυτή η σχεδόν ξεχασμένη γωνιά του Δυτικού Πόντου έπαιξε στο παρελθόν σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στην Παφλαγονία και υπήρξε η πατρίδα των Κομνηνών, των βυζαντινών αυτοκρατόρων που μαζί με τους Σελτζούκους Τούρκους τον 11ο αιώνα έκαναν για έμβλημα τους ένα παλιό χιττίτικο σύμβολο, τον δικέφαλο αετό. Εικάζεται ότι το όνομα της ετυμολογικά προέρχεται από το «κάστρο των Κομνηνών». Η πόλη της Κασταμονής κατακτήθηκε πρώτα από τους Σελτζούκους και ύστερα από μία σύντομη επανάκτηση από τον Ιωάννη Κομνηνό πέρασε οριστικά στους Οθωμανούς το 1393.

Οι αντιρρήσεις μας στην Τουρκολάγνα αντιμετώπιση του αρθρογράφου, στη μουσική των γηγενών Κασταμονιτών σφαγιασθέντων ή εκτουρκισθέντων Ποντίων, σε επόμενη ανάρτηση συν Θεώ...

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κέντρο Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών


Πρόσφατα στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταμάτη Αποστολάκη "ΡΙΖΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ" (2η έκδοση) γνώρισα τον καθηγητή και ερευνητή Γεώργιο Αικατερινίδη, Λασηθιώτη στην καταγωγή, που ήταν απο τους επίτιμους καλεσμένους ομιλητές.
Μου έκανε εντύπωση η αναφορά του, ότι στις αρχες της δεκαετίας του 1960, περιδιάβαινε την Κρήτη συλλέγοντας υλικό απο τους ντόπιους, ιδίως υπερήλικες, με μαγνητοταινίες και κινηματογραφική μηχανή, και τότε γνώρισε το δάσκαλο και λαογράφο στα ξεκινήματα, Στ.Αποστολάκη, στο ανατολικό Σέλινο !!

Στο τέλος τον ρώτησα που είναι αυτο το υλικό και αν είναι επσικέψιμο και μου είπε ότι βρίσκεται στην Ακαδημία Αθηνών και είναι επισκέψιμο υπο όρους... κάπως διπλωματική ήταν η απάντηση του... Σε μένα όμως φάνηκε να είναι πιο καταδεκτικός στο άκουσμα του επιθέτου μου, που είναι ίδιο με αυτο του θείου μου, αναγνωρισμένου Κρητικού συγγραφέα...
Δεν μου ανάφερε όμως για το παραπάνω site που ανακάλυψα απόψε τυχαία, "σκαλίζοντας" τα μπλογκ του φίλου Ανωπολίτη. Είναι λοιπον ο δικτυότοπος του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών που είναι αρκετά οργανωμένος και μπορει κανεις να βρει τι υπάρχει στο αρχείο του Κέντρου, προτού επισκεφτεί δια ζώσης την Ακαδημία, μέσα στο ταλαίπωρο φυσικό καυσαεριούχο τοπίο του κέντρου της Αθήνας...
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Σ.Α. ήταν και η σημερινή διευθύντρια κα Πολυμέρου-Καμηλάκη.

ΚΕΕΛ
Βιβλιοθήκη

Πόσα θα παίρνουν φέτος οι τραγουδιστές λόγω κρίσης;


H οικονομική κρίση έχει "χτυπήσει" και τα νυχτερινά μαγαζιά και οι περικοπές έχουν ήδη ξεκινήσει. Αρχικά θα μειωθούν οι μέρες λειτουργίας και αυτό θα έχει αντίκτυπο στα μεροκάματα των καλλιτεχνών. Μέσα στην κρίση, ελάχιστοι είναι οι καλλιτέχνες που κατάφεραν να διατηρήσουν τα νυχτοκάματά τους...

Ο μοναδικός ίσως που κατάφερε να αυξήσει τα χρήματα του είναι ο Σάκης Ρουβάς, ο οποίος πέρσι έπαιρνε 18.000 ευρώ και φέτος θα παίρνει 20.000 ευρώ! Η Άννα Βίσση μπορεί πέρσι να έπαιρνε 26.000 ευρώ, φέτος της έγινε μια μείωση της τάξεως των 4.000 ευρώ. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έχει συμβιβαστεί με 10.000 ευρώ την βραδιά καθώς επίσης και η Πέγκυ Ζήνα, η οποία θα πληρώνει και την ορχήστρα της. Ο Σταμάτης Γονίδης φέτος θα παίρνει 8.000 ευρώ όπως επίσης και ο Νίκος Κουρκούλης. Ο Πασχάλης Τερζής μπορεί πέρσι να μην εμφανιζόταν σε κάποια πίστα, φέτος όμως κατάφερε να κλείσει συμφωνία για 16.000 ευρώ. Όσο αφορά τον Γιάννη Πλούταρχο εκεί τα πράγματα είναι διαφορέτικά, αφού ο ίδιος κλείνει συμφωνία γα το τριήμερο... πέρσι έπαιρνε 45.000 ευρώ και φέτος θα πέρνει 36.000 ευρώ το τριήμερο. Ο Γιώργος Μαζωνάκης και η Πάολα έπεσαν στις 7.000 ευρώ φέτος ενώ η Νατάσσα Θεοδωρίδου θα παίρνει 8.000 ευρώ.

Tα παχουλά νυχτοκάματα ανηκουν πλέον στο παρελθόν!


Μάριος Παπαδέας Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα στοιχεία για τον Αγάπιο Τομπούλη

Απο το ρεμπέτικο site, rebetiko.sealabs, είδαμε πρόσφατα μία αναφορά απο κάποιο μέλος απο την Αμερική, σχετικά με τον Αγάπιο Τομπούλη, για τον οποίο γνωρίζουμε εξαιρετικά λίγα πράγματα... 


κατα τον ανηψιο του Τομπουλη που επαιζε και αυτος ουτι για μικρο διαστημα σε τουρκικο κεντρο στην Νεα Υορκη το πραγματικο ονομα του Τομπουλη ηταν (Χ)αγκοπ Σταμπουλιαν (Hagop Stambulyan) και ηταν αρμενικης καταγωγης. Ο ιδιος ανηψιος του ειναι αρμενης γεννημενος στην Βαρνα, Βουλγαριας.

Μέχρι τέλους του 2010, θα μειωθεί το έλειμμα κατα 40 %

Το ακούσαμε απο τον Γιωργάκη στην ΔΕΘ σήμερα και όχι πο τον τρελλο του χωριού...
Εμεις εδω θάμαστε και όποιος θέλει βάζουμε και στοίχημα για το αντίθετο...
Αλλωστε σε τέτοιους είδους δηλώσεις ποτέ κανένας πολιτικός δεν έδωσε λόγο... ούτε πλήρωσε το πολιτικό κόστος αφου ο λαός έφαγε στη συνέχεια άλλα φούμαρα... ή ξαποστείλανε τους γνωστους άγνωστους να τα κάψουν αφου η φωτιά αφήνει στάχτες τα ξύλα και τις φουμαρο-υποσχέσεις...

Και η ιστορία βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, αφου μετα το θέατρο περί πτώχευσης και άφιξης του ΔΝΤ και όλου του Αμερικάνικου Τραπεζικού συστήματος σε μια μικρούλα χώρα των 10 εκατομυρίων κατοίκων και χωρις να αλλάζει απολύτως τίποτα... οι ίδιοι κομματικοί σαλτιμπάγκοι με τις γκόμενες και γκόμενους τους, εξακολουθούν να μοιράζονται τον κόπο του ελληνικού λαου, διευθύνοντας το κουκλοθέατρο απο τις τεράστιες πολυθρόνες τους, αραχτοί στα τεράστια εξοχικά τους...
και βίβα λαουτζίκοοο !!!

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Χαρούλα στην έναρξη του Μουντομπάσκετ στην Πόλη
«Η ευχή μου δεν είναι μόνο να πάει καλά η εθνική ομάδα μπάσκετ. Κυρίως θέλω να σημειώσω ότι εύχομαι να μην υπάρχουν επεισόδια στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν τα έχουμε ανάγκη». Η παραπάνω δήλωση δεν ανήκει σε κάποιον «μπασκετάνθρωπο», αλλά στη Χ. Αλεξίου, η οποία χθες συμμετείχε στην τελετή έναρξης του εφετινού Μουντομπάσκετ που διεξάγεται στην Τουρκία, με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ελλάδος.

Η ελληνίδα ερμηνεύτρια μοιράστηκε τη σκηνή του Σινάν Εντέμ Αρένα στην Κωνσταντινούπολη με τη φίλη και συνεργάτιδά της από το παρελθόν τουρκάλα τραγουδίστρια 
Σουζάν Ακσού«Το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει τραγούδια του Μάνου Λοΐζου και του Θάνου Μικρούτσικου » μας πληροφόρησε η Αλεξίου λίγες ώρες πριν από την εμφάνισή της στην τελετή. « Νομίζω ότι το κοινό της Τουρκίας με αγαπάει και γνωρίζει τα τραγούδια μου» ανέφερε στο «Βήμα» «και πρέπει να σημειώσω και το εξής: υπάρχουν πολλές διασκευές από Τούρκους σε τραγούδια του Μάνου Λοΐζου τα οποία γνωρίζουν και επιτυχία ».

Παρά το γεγονός ότι η Χάρις Αλεξίου συνταξίδευσε αεροπορικώς με τα «παιδιά» (όπως τα χαρακτήρισε η ίδια) της Εθνικής, εν τούτοις οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της δεν θα της επιτρέψουν να παρακολουθήσει «ζωντανά» κάποιο παιχνίδι της ομάδας μας. « 
Τους εύχομαι πάντως κάθε επιτυχία » τόνισε. 
http://www.tovima.gr/default.asppid=2&ct=4&artId=350910&dt=28/08/2010#ixzz0yV7mQ5sG


Πρώτο Θέμα

Μετα τον Τσακνή και ο Ανδρέου θα πήγαινε για Δήμαρχος...ΜΠΛΟΚΑΡΗΣΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ 
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ 


Όπως πληροφορούμαι η αντίδραση... του πατέρα του και πρώην Δημάρχου Σερρών κ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΕΟΥ ήταν η αιτία να αναθεωρήσει ο γνωστός Σερραίος μουσικοσυνθέτης ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ την αποφασή του να πολιτευθεί στις Δημοτικές Εκλογές με τον συνδιασμό του "ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ" ... ο οποίος τώρα έμεινε στα κρύα του λουτρού.


ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΤΑΞΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ
Δεν μπορούσα να φανταστώ τον Γιώργο συνυποψήφιο με το ...
"ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ"

iakxos.blogspot

Ακόμη ενδιαφέρεται για το real-estate o Αρσένιος...

Τον πήρε ο Λάλας το πρωί ως Πλουμής, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου. Ο Αρσένιος το 'χαψε. "Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία στο κέντρο της Αθήνας" του είπε. "Αχ, κύριε Πλουμή μου, δεν...

...μας ενδιαφέρει αυτό τον καιρό" του απάντησε με πόνο ψυχής ο Αρσένιος.

"Πότε να σας ξαναπάρω", επέμενε ο χοντρός. "Αφήστε το γι' αργότερα".

Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι του ανθρώπου...nonews-NEWS


ΣΧΟΛΙΟ


Εμεις βέβαια που είχαμε τον Αντωνάκη (μετέπειτα Αρσένιο) φίλο, στα φοιτητικά του χρόνια, θυμόμαστε ένα πολυ ήσυχο Κνίτη που κάποτε γνώρισε την ορθοδοξία και αποφάσισε να μονάσει στη Μονη Κουτλουμουσίου, εκει γύρω στα 1983...

cretan music - mantinades