Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Το βουνο" και "Αφήνω το βουνό" συνέχεια...

Σε ανάρτηση απο τις 14.6.10 είχαμε γράψει ότι το όμορφο ζεϊμπέκικο ουσάκ "Αφήνω το βουνο και φεύγω" ήταν η "απάντηση" στο "Βουνό" τραγούδι που έκανε μεγάλη επιτυχία τα χρόνια εκείνα, αν και η επιτυχία τελικά του "Βουνού" ήταν διαχρονική.
Προχθες στο facebook μάθαμε κι άλλα στοιχεία για τα δύο αυτα τραγούδια, σε μια πολυ ενδιαφέρουσα συζήτηση που συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο συλλέκτης Χρήστος Φαναρίτης, ο Κώστας Τσακατίρης ο ακκορντεονίστας απο τη Σύρο Δημήτρης Μαραγκός, ο Γιώργος Πολύζος και άλλοι.

ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Κ.Τ.
Πρωτη εκτελεση Καιτη Γκρευ 1952, δευτερη της Μαρικας Νινου, τριτη ο Λουκας Νταραλας το 1970 τεταρτη η Μαρινελλα το 1972 και πεμπτη ο Γιωργος Νταλαρας.
Κ.Τ..
Με το βουνο φαγαν ψωμι πολλοι καλλιτεχνες. Ο Λουκας πεθανε στη ψαθα και ο Β.Πρεκας ετρεχε στα σανατορια ο φουκαρας, αλλος ενας ξεχασμενος.Εγραψε δεκα χρονια μετα και το αντιδοτο του βουνου.ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ.Το τραγουδησε ο ιδιος. 
[η πληροφορία αυτη ανασκευάζεται μερικώς πιο κάτω]
Δ.Μ.
Και όχι μόνο αυτά τα δύο για το βουνό. Ο Βαγγέλης Πρέκας είχε εμμονή με τα βουνά, γι' αυτό άφησε πίσω του τουλάχιστον άλλα 4 τραγούδια σχετικά μ' αυτό και άλλους τόσους στίχους...

ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

Κ.Τ.
ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ 1964 RCA ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΕΚΑΣ ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΒΡΑΜΙΑΔΟΥ Δισκος 45 στροφων.Δεν μπορω να ακουω ανακριβιες.ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΟΤΟΜΑΤΗΣ.
Κ.Τ.
1966 λαθος οχι 64 και η τουμπα του δισκου.Μην πης κακο για ναυτικο.Ο Β.Πρεκας εχει ηχογραφηση περη τα 8 τραγουδια υπαρχουν ολα σε ψηφιακους δισκους απο την παλια πολυγκραμ.Εχει και 5 γραμοφωνου στη κολουμπια.
Χ.Φ.
Για την πρωτη εκτελεση λεγαμε...αφου λοιπον δεν θελεις ανακριβειες...οι ηχογραφησεις γραμμοφωνου του Πρεκα ειναι στην ODEON...Το ''ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ'' ειναι δισκος ODEON GA 7810 του 1955 με ΑΘ.ΕΥΓΕΝΙΚΟ και ΕΥΑΓ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ και το ''ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ'' ειναι RCA 48g2658 με τους εκτελεστες που ανεφερες...
α..και το 78αρι εχει τουμπα το ''ΜΙΑ ΦΟΥΧΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ'' οπου τραγουδα ο ιδιος ο Πρεκας....
Γ.Π.
Δημητρη ο ιδιος ο Λουκάς μου εκμυστηρευτηκε οτι και η μουσικη και οι στιχοι ειναι του Πρεκα.

και ενω η ανάρτηση ήταν σε φάση edit... επιβεβαιώνεται πιο ξεκάθαρα ότι το "Βουνό" είναι (στίχοι & μουσική) του Βαγγέλη Πρέκα, σε σχόλιο του Δ.Μ. πρίν απο λίγο :
Δ.Μ. (10.12.10)
Αγαπητέ Γιώργο, το γνωρίζω αυτό που λες από τον Νίκο Καψομενάκη που είχε δουλέψει και αυτός όπως κι εσύ με το Βαγγέλη -και από άλλον ένα που δεν πω εδώ- ότι ο Βαγγέλης ο Πρέκας έγραψε τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους για "Το βουνό". Σ' ευχαριστώ που το επιβεβαιώνεις κι εσύ. Απλά το "πούλησε" το μισό για μερικά χρήματα ώστε να σωθεί από τη σοβαρή πνευμονία -αν δεν κάνω λάθος- που υπέστη τότε κι έπρεπε να νοσηλευτεί στο "Σωτηρία". Έτσι σώθηκε η ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades