Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

"Αφήνω το βουνό..." η απάντηση στο "Βουνό" του Λουκά Νταράλα

Το 1952 η Καίτη Γκρέϋ τραγούδησε το πανέμορφο τραγούδι του Λουκά Νταράλα και του Βαγγέλη Πρέκα "Το βουνό" (Θα ανέβω και θα τραγουδήσω) που έγινε μεγάλη επιτυχία αμέσως μετα την κυκλοφορία του !! Τόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία αυτη που ο Βαγγέλης Πρέκας, έγραψε το τραγούδι απάντηση "Αφήνω το βουνό και φεύγω".
Αυτο μου το πιστοποίησαν κάποιοι φίλοι, παλιοί θιασωτες του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Κώστας ο Καπλάνης (συνωνυμία με τον συνθέτη) και άλλοι συνομήλικοι του, εδω στα Χανιά !!
Μάλιστα σε παρέα όποτε βρισκόμαστε και παίξουμε το "Βουνό" στη συνέχεια κολλάνε το "Αφήνω το βουνό" απαραίτητα !!
Το τραγούδι φαίνεται ότι είναι απάντηση στο "Βουνο" αφου απο μόνο του δεν θα είχε τόσο νόημα...
Κυκλοφόρησε το 1954 με τον Θανάση Ευγενικό και την Ευαγγελία Μαρκοπούλου. Απο το βιβλίο της Ρένας Στάμου που κυκλοφόρησε πρόσφατα διάβασα ότι η Μαρκοπούλου ζει στο Βέλγιο. (Νέαρχου Γεωργιάδη, Τ.Ραχματούλινα : Ρένα Στάμου- 2009)
Κάτι άλλο που πρέπει να πούμε δοθείσης της ευκαιρίας, είναι η μεγάλη φήμη της Γκρέϋ μετα απο το "Βουνο" και απο το 'Δικο σου το μαράζι" του Μητσάκη την επόμενη χρονιά, το 1953.
Ετσι κατάφερε να επιβάλλει τον Καζαντζίδη ακόμα περισσότερο αφου έβαλε σαν όρο στην εταιρεία -όσο καιρο ήταν μαζί- να μπαίνει ένα τραγούδι δικο του, πίσω απο ένα δικο της !! (Γιώργου Χρονά : Καίτη Γκρέϋ-Αυτη είναι η ζωη μου- 1983) 

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  

Μετα απο συζήτηση στο facebook προέκυψαν νέα στοιχεία για το "Αφήνω το βουνό".
Δείτε τα εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades