Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Για τα cd "δώρα" στα έντυπα και τα δημόσια οικονομικά...

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα κάθε λογής "έντυπα", αλλά και τα...χαρτόνια δίνουνε τάχαμου δώρα CD. Στην πραγματικότητα πουλάνε φτηνά CD, τα οποία πολλοί αγοραστές παίρνουν πετώντας το έντυπο. Έχουν γεμίσει τα ράφια στα σπίτια από τέτοια δισκάκια (CD και DVD) που οι αγοραστές τους τα πιό πολλά δεν τα έχουν ακούσει ή δεν τα έχουν δεί ποτέ.
Οι εταιρίες δίσκων με τον τρόπο αυτόν έχουν ευτελίσει το προϊόν τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν. Μπροστά στο άμεσο κέρδος δεν υπολογίζουν οτι στο μέλλον δεν θα έχουν τί να πουλήσουν. Τα δισκοπωλεία περνάνε δύσκολες μέρες και χρόνο με το χρόνο κλείνουν.
Η ΑΕΠΙ, που υποτίθεται οτι προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών έχει κάνει συμφωνίες και ρυθμίσεις με τους μεγαλοεκδότες και εισπράττει πολύ λιγότερα χρήματα από τα έντυπα, σε σχέση με το τι θα εισέπραττε αν τα CD πουλιόντουσαν στην κανονική αγορά.
Το χειρότερο είναι οτι το κράτος, που είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, χάνει μεγάλα έσοδα, αφού επιτρέπει να πουλιούνται τα CD των εφημερίδων με ΦΠΑ 5% αντί του κανονικού 21%, διότι υποτίθεται οτι αγοράζεις την εφημερίδα, που έχει χαμηλή φορολογία, και οτι το CD που συνοδεύει την έκδοση είναι δώρο. Όμως δεν είναι! Δείτε τίς φημερίδες χωρίς CD ποιά τιμή έχουν και δείτε και όσες περιέχουν στο σελοφάν τα "δωράκια". Έχουν διπλάσια τιμή. Άρα δεν είναι δώρο! Η διαπλοκή και η φαυλότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Ποιός ξέρει πόσα άλλα τέτοια γίνονται στο άθλιο ελληνικό κράτος με αποτέλεσμα να φαληρίσει.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Στον πολιτισμένο κόσμο δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Και στο δικό μας περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" βάζουμε CD, αλλά δεν έχουμε αντίρηση να πάει ο ΦΠΑ στο 21% και να εισπράττονται τα ποσοστά κανονικά από την ΑΕΠΙ. Έτσι κι αλλοιώς, εμείς είμαστε θύματα κραυγαλέων "ρυθμίσεων" αθέμιτου ανταγωνισμού.
ΣΗΜΙΕΩΣΗ 3: Ο ΦΠΑ 5% έχει μπεί στα έντυπα γιατί υποτίθεται οτι είναι πολιτιστικά προϊόντα (ο Θεός να τα κάνει). Έτσι, το πορνοDVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου πουλήθηκε στα...περίπτερα (ως τι, άραγε;...) με ΦΠΑ 5%. Για να επαληθευτούν όσοι έλεγαν εμάς τους δημοσιογράφους πόρνες. Εξισωθήκαμε επιτέλους και θεσμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades