Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

"Σάπιο σανίδι" με πολλές εκτελέσεις...


Το "Σάπιο σανίδι" του Γεράσιμου Κλουβάτου, που το ερμήνευσε αρχικά μια σχετικά μέτρια τραγουδίστρια. ή Σούλα Καλφοπούλου, αδελφή του Σπύρου Καλφόπουλου, έμελλε να μείνει αθάνατο αφου όσοι θυμούνται τα παλιότερα μπουζουκάδικα, το περιλάβαναν απαραίτητα όλα στο ρεπερτόριο τους τις πρωινές ώρες συνήθως!! Ένα τραγούδι που χόρευαν οι μάγκες, ιδιαίτερα, χωρις άλλους στην πίστα πάνω, με παραγγελιά και τα σχετικά παρελκόμενα...


Η Σούλα Καλφοπούλου ήταν ιδαίτερα ελκυστική ως γυναίκα, μάλιστα υπήρξε και ένα κουτσομπολιό έως κακοήθεια όπου ειπώθηκε ότι ο Καζαντζίδης στο ξεκίνημα του κάτι είπε γι'αυτην και τον Τσάντα, έτσι ο Τσάντας τον έγραψε στο κατάστιχο και γι'αυτο ποτέ μα ποτέ δεν του έδωσε να τραγουδήσει τραγούδι του!! Ευτυχώς που είχε το Βίρβο και τον Κολοκοτρώνη και δεν πείνασε ο Στελλάρας... Τόσο ζημιάρα η πανέμορφη Σούλα! Εκ των όσων γνωρίζουμε δεν έκανε μεγάλη καρριέρα στα μαγαζιά και όσο έκανε ήταν μαζι με τον αδερφό της. Επίσης οι πληροφορίες λένε ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ...
 Η μοίρα το'φερε να τραγουδήσει μερικά τραγούδια πρώτη φωνη μεταξύ των οποίων και αυτο, που αργότερα το τραγούδησαν η Μπέλλου, η Πόλυ Πάνου και ο Ζαγοραίος (1974).
Η Καλφοπούλου μπορει να μην είχε τις ικανότητες της Χασκηλ, που θεωρείται απο όλους η κορυφαία της περιόδου 1945-55, όμως είχε ένα όμορφο χρώμα ειδικά στις διφωνίες, κάτι που είχε επίσης η Στάμου και η Λίτσα Χάρμα και αυτο γιατί τραγουδιστές με πολλες τσαλκάντζες δεν σιγοντάρονται εύκολα.

Το "Σάπιο σανίδι" (κυκλ.1951) ήταν μαζι με το "Αναψε το τσιγάρο" (κυκλ.1958) οι δύο μεγάλες επιτυχίες στην καρριέρα του Γεράσιμου Κλουβάτου (1914-1979). Διαχρονικά έγιναν επίσης τα τραγούδια του: Ποτε τη μάνα μην πικραίνεις (Γκρέϋ), Βύθισε μου το μαχαίρι (Καζαντζίδης), Δώστου νάνι νάνι (Νίνου-Αρβανιτάκη), Μας χώρισαν οι θάλασσες (Σουζ.Λαζαρίδου, Καλλέργης) ενω στον καιρο του, στα 1950, το "Καίγομαι καίγομαι" έγινε μεγάλη επιτυχία και αυτο ήταν η αιτία να ξεκινήσει όλη αυτη η σειρά των ουσακ ζεϊμπέκικων, σύμφωνα με μαρτυρίες πολλων απ'τους παλιούς στις πρώτες εκπομπές του Πάνου Γεραμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades