Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Οδυσσέας Μοσχονάς στην Αυστραλιανή τηλεόραση

  Ο Οδυσσέας Μοσχονάς το 1983 συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Κ.Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλο) στο διπλό δίσκο «Σειρήνες». Την ίδια χρονιά, σε μια από τις ελάχιστες εμφανίσεις του μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, τραγούδησε στο αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαϊωάννου, που επιμελήθηκε ο Κώστας Χατζηδουλής και αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο. Μπουζούκια έπαιξαν οι Γιάννης Μωραΐτης και Στέλιος Μακρυδάκης, πιάνο η Βαγγελιώ Μαργαρώνη, κιθάρα ο Γιάννης Βενεκάς και μπαγλαμά ο Τάκης Καλλέργης. 

  Μια τελείως άγνωστη τηλεοπτική εμφάνιση του Οδυσσέα Μοσχονά πραγματοποιήθηκε το 1989 για ένα αφιέρωμα του καναλιού SBS της Αυστραλιανής τηλεόρασης στο ρεμπέτικο τραγούδι. Στο αφιέρωμα αυτό, αφηγητής του οποίου ήταν ο Γιώργος Νταλάρας, μίλησαν και τραγούδησαν οι Μιχάλης Γενίτσαρης, Γιώργος Μουφλουζέλης, Σοφία Καρίβαλη, Σεβάς Χανούμ, ο Στέλιος Βαμβακάρης με τη Χαρά Πομώνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη με το Θοδωρή Παπαδόπουλο και άλλοι. Εκεί ο Μοσχονάς μίλησε για τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής, έπαιξε κιθάρα και τραγούδησε μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα το «Πριν το χάραμα» του Γιάννη Παπαϊωάννου σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα), τραγούδι του οποίου, μαζί με το Στελλάκη Περπινιάδη, υπήρξαν οι πρώτοι διδάξαντες το 1948 . Η στιγμή αυτή με το Μοσχονά και τον Νταλάρα, καθώς και το «Καλή καρδιά» των Γιάννη Παπαϊωάννου-Κώστα Μάνεση από το αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Γιάννη Παπαϊωάννου το 1983, αποτυπώνονται στο video που συνοδεύει το κείμενο…
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τη φίλη Irina Svetsinskaia για τη βοήθειά της.

Φωτογραφία

Από αριστερά: Στέλιος Κηρομύτης (ή Κερομύτης), Στελλάκης Περπινιάδης, όρθιος πίσω του ο Οδυσσέας Μοσχονάς, δίπλα ο μελετητής του ρεμπέτικου Κώστας Χατζηδουλής, η δημοσιογράφος Σοφία Μιχαλίτση και ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, το 1975 στην παρουσίαση της σειράς δίσκων «Ρεμπέτικη Ιστορία»

δείτε ολόκληρο το άρθρο και βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades