Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Makber (Her ger karanlik) και άλλες εκτελέσεις...




  Έκπληξη;; Ναι, βέβαια!!! Ήξερα τον Ταλίπ Οσκάν, αστέρι της δεκ.'60-'70 που δεν έκρυβε την ιδιαιτερότητα του και κάτι είχα ακούσει για τον/την Μπουλέντ Ερσόϋ... Ψάχνοντας σήμερα γιά την τούρκικη εκτέλεση του "Εργερ καρανλίκ", βρέθηκα σε μιά παλιά εκτέλεση του "Makber", όπως είναι ο τούρκικος τίτλος και δίπλα πολλές ακόμα εκτελέσεις, μία από αυτες τούτη εδώ η μοντέρνα του καιρου μας. 


Φωνή βγαλμένη από τους μιναρέδες 100 και 200 χρόνων πίσω, χροιά όχι νταλικιέρη, αλλά χασάπη ίσως... και εμφάνιση drag-queen... Όμως μουεζίνικος ο τρόπος, αν το συγκρίνουμε με ότι έχουμε ακούσει απο μπουεζίνηδες ανεβασμένους στα 15-20 μέτρα άδοντας τα δικά τους... 
Απίστευτα τα γυρίσματα, τα ποικίλματα, τα βιμπράτι και η εν γένει έκφραση της Μπουλέντ σ'αυτό το καθαρά οθωμανικό τραγούδι -γκαζέλι είναι;; σαρκί είναι, δεν γνωρίζω...-  πάντως είναι σε τρόπο αμανετζίδικο μεν, όχι ελληνικό δε, ίσως έλκει από την αραβο-πέρσικη μουσική...
Δεν είναι playback, η εικόνα δεν συμβαδίζει με τον ήχο. Η εισαγωγή είναι σχεδόν ίδια με το "Μάνα μου", του Καζαντζίδη, σύνθεση του Σούκα ενω και το τραγούδι μοιάζει αρκεά.
Και η ορχήστρα και η όλη ενορχήστρωση καταπληκτική. όπως είδαμε στο βιογραφικό της Μπουλεντ αρέσκεται στην κλασσική οθωμανική μουσική!!

Θυμίζει στυλιστικά το δικό μας Φλωρινιώτη, με τη διαφορά ότι ο Φ. από φωνή είναι δράμα... Εδω κάποια στοιχεία για τη Μπουλέντ, βιογραφικό της υπάρχει στο wiki.

Bülent Ersoy (born 9 June 1952) is a Turkish trans woman celebrity and popular singer of Ottoman classical music. Over the years, Ersoy has become a symbol for the increased tolerance for LGBT figures in Turkey. She is known as one of the greatest singers of Turkish music, fans called her Diva. She has very famous hits such as "Geceler" (Nights), "Beddua" (Curse), "Maazallah" (God Forbid!), "Biz Ayrılamayız" (We Cannot Break Up), "Sefam Olsun" (I Enjoy Myself), "Bir Tanrıyı Bir de Beni Sakın Unutma" (Never Ever Forget God and Me). 

Πριν από τη Μπουλέντ βρήκαμε επίσης την εκτέλεση με τον Hafız Burhan'ın Sesinden. Μάλον προπολεμική εγγραφή. Η φωνή του με ένα ιδιόμορφο τρέμολο, λίγο ευρωπαίζει, ίσως επιρροή της εποχής. Η ορχήστρα όμως με τα κανονάκια είναι μοναδική !!!




Πολυ ωραία και η εκτέλεση του Αντώνη Νταλγκά, με ελληνικούς στίχους, στα 1935. Ψαλτικό το ύφος με λυγμους και ότι άλλο μπορει να βάλει ο κορυφαίος από τους μέτοικους μικρασιάτες, πολίτης συγκεκριμένα Αντώνης Διαμαντίδης. Βάζει και λίγο μπελκάντο αφού όποτε ήθελε έκανε αυτά τα φωνητικά ακροβατικά, άλλωστε άφησε το ρεμπέτικο και αφοσιώθηκε στο ελαφρό στη δεκαετία 1930. Τραγούδι για την ξενητειά.



Το τραγούδι επίσης ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα από τη Μαρίκα Πολίτισα με τη λύρα του Λάμπρου Λεονταρίδη, απο το Στέλιο Καζαντζίδη το 1959 και από τον Κώστα Μουντάκη σαν "Μπάλλο", με τίτλο, "Πονώ γλυκειά μανούλα μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades