Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

"Χαλκηδόνα", η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης




Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και η Κοινότητα Χαλκηδόνας, μέλος του Σύνδεσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, διοργανώνουν το Σάββατο, 5 Απριλίου 2014, ώρα 18:30, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Istiklal Cad. No 60, 34433 Istanbul, Galatasaray-Beyoglu) την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο "Χαλκηδόνα", η Ελληνική κοινότητα της ασιατικής Πόλης.

Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της Ασιατικής συνοικίας της Κωνσταντινούπολης, της Χαλκηδόνας, του σημερινού Kadıköy. Γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωγραφική θέση της περιοχής, της συγκοινωνιακή της σύνδεση και τη αρχιτεκτονική της παράδοση. Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική οργάνωση της ελληνικής κοινότητας, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη συλλογική οργάνωση της κοινότητας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα Σεπτεμβριανά του 1955, στις απελάσεις του 1964 και στην σταδιακή εγκατάλειψη της κοινότητα από τους Ρωμιούς κατοίκους της. Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων κατοίκων στην Χαλκηδόνα και στην Ελλάδα εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό υλικό. Μέσα από τις ιστορίες των Ελλήνων της κοινότητας, οι πρωταγωνιστές αναπολούν το παρελθόν και προβληματίζονται για το μέλλον, σε μια Πόλη που συνεχώς αλλάζει.

για να δείτε το Trailer: http://vimeo.com/52807893

Τεχνικά στοιχεία:
σενάριο-σκηνοθεσία: Γρηγόρης Οικονομίδης
μοντάζ-κάμερα-σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
κάμερα: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου
αφήγηση: Αντρέας Μαριανός
πρωτότυπη μουσική: Βασιλική Παπαγεωργίου – “Βόσπορος”
οργάνωση παραγωγής: Φαίδων Κάφτογλου
βοηθός παραγωγής: Αντιγόνη Ευστρατόγλου
παραγωγή: Συντονιστική Επιτροπή Χαλκηδόνας - Γρηγόρης Οικονομίδης
copyright 2014

Διάρκεια: 85 λεπτά

Πληροφορίες - επικοινωνία:
Groiko5@gmail.com

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διεύθυνση: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Galatasaray-Beyoglu, Κωνσταντινούπολη

http://www.mfa.gr/turkey/sismanogleiomegaro/ekdiloseis/khalkedona-ellenike-koinoteta-tes-asiatikes-poles.html

http://www.mfa.gr/turkey/tr/consulate-general-in-istanbul/news/khalkedon-istanbulun-anadolu-yakasindaki-rum-cemaati.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades