Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Η "Ρεζεντά"




Η "Ρεζεντά" είναι ένα παλιό ελαφρό τραγούδι του 1930 σε μουσική και στίχους Λόλας Βώττη, από τα "Παναθήναια 1931". Τα "Παναθήναια" ήταν μία καθιερωμένη εκδήλωση της Αθήνας, που ξεκίνησε αν δεν κάνω λάθος το 1906. Ο Ορέστης Μακρής εδώ σε ρόλο τενόρου, αφού εκτός από ηθοποιός υπήρξε πετυχημένος τραγουδιστής του ελαφρού ρεπερτόριου.

Το τραγούδι αυτό αναφέρει κάποιος παλιός μπουζουξής του Ηρακλείου, στο βιβλίο του Γιάννη Ζαϊμάκη, "Καταγώγια ακμάζοντα στο Λάκκο Ηρακλείου". Εκεί αναφέρεται σαν "ρεζεντάρ" και δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται γιά κάποιο ξένο είδος μουσικής (!!).
Στη διάρκεια της δικής μου έρευνας για το χανιώτη λυράρη Κουφιανό, κάποιος χανιώτης φιλόμουσος που δεν θέλει να δημοσιευθεί το όνομα του, θυμάται τη διήγηση του μουσικού Μιχάλη Βλαζάκη ότι ο Κουφιανός έπαιζε την "Τρεζεντά". Και εδώ με την προσθήκη του "Τ" ο τίτλος διαφέρει και δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται γιά κάποιο ξένο τραγούδι.

Πρόσφατα ψάχνοντας στο βιβλίο του Διον.Μανιάτη, γιά τις ηχογραφήσεις του Κουφιανού στην Polydor, βρέθηκα μπροστά στο δίσκο της "Ρεζεντά", ηχογραφημένης στα 1930-31. Ο φίλος Σταύρος Κουρούσης, επιβεβαίωσε ότι ήταν ένα δημοφιλές τραγούδι στη δεκ.1930 !
Σήμερα ψάχνοντας στο yt γιά τη "Ρεζεντά" βρήκα την ωραία αυτή εκτέλεση του Ορέστη Μακρή. Η έκπληξη συνεχίστηκε όταν διαπίστωσα από τα λεγόμενα του uploader, ότι πρόκειται γιά τραγούδι δικό μας, ελληνικό!! 
Γιά το ρυθμό θα μου επιτραπεί να διαφωνήσω αν είναι "ταγκό", εκτός αν είναι ένα από τα πολλά είδη ταγκό που ως γνωστόν υπάρχουν... Εχω την εντύπωση ότι είναι "χαμπανέρα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades