Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Χάρχαλης, ηχογραφήσεις 1931 (νέα στοιχεία)

Το 1931 ο Νικόλαος Χαρχαλάκης ή Χάρχαλης, από την Κίσσαμο, Χανίων,από το χωριό Χαρχαλιανά, μεγάλος μουσικός της περιοχής του και ευρύτερα, ήδη από το 1910 και μετά, ανεβαίνει στην Αθήνα και ηχογραφεί στην Columbia. πέντε δίσκους στη σειρά, με το λαγουτιέρη Σταύρο Μαυροδημητράκη, που ζούσε στην Αθήνα.
Οι δίσκοι αυτοί μέχρι σήμερα θεωρούνται σπάνιοι και δεν έχουν εκδοθεί ει μη μόνο αποσπασματικά από τον ομώνυμο σύλλογο μουσικών νομού Χανίων "Ο Χάρχαλης", δύο ηχογραφήσεις, ο "Χανιώτικος συρτός" και ο "Αποκορωνιώτικος συρτός".
Πρόκειται γιά το δίσκο με κωδικό DG-118, της ελληνικής Columbia, εταιρεία που μόλις πριν ένα χρόνο στα 1930 ξεκίνησε τη λειτουργία του εργοστασίου κοπής, στον Περισσό.

Η πλήρης δισκογραφία του Χάρχαλη είναι:

Columbia Ελλάδος DG-115 ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΚΟ ΠΗΔΗΧΤΟ
Columbia Ελλάδος DG-115   ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΙΚΕΣ
 

Columbia Ελλάδος DG-116   ΠΕΝΤΟΖΑΛΗΣ
Columbia Ελλάδος DG-116   ΣΟΥΣΤΑ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΗ
 

Columbia Ελλάδος DG-117 WG- 160 ΣΥΡΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΗ
Columbia Ελλάδος DG-117 WG- 161 ΣΥΡΤΟΣ ΜΑΥΡΟΔΗΜΗΤΡΑΚΗ
 

Columbia Ελλάδος DG-118   ΣΥΡΤΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΙΚΟΣ
Columbia Ελλάδος DG-118 ΣΥΡΤΟΣ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟΣ 


Columbia Ελλάδος DG-119 ΣΥΡΤΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΣ 
Columbia Ελλάδος DG-119   ΣΥΡΤΟΣ ΣΕΛΗΝΙΩΤΙΚΟΣ

Τα στοιχεία είναι από το βιβλίο ου Δ.Μανιάτη "Η εκ περάτων δισκογραφία...." διασταυρωμένα από τις γνήσιες κόπιες.

Οι συνθέσεις του Χάρχαλη ήταν δύο, ο "Χαρχαλίστικος" το 1914 και ο "Θερισιανός" το 1923, σύμφωνα πάλι με τα θρυλούμενα της προφορικής παράδοσης. Ο "Θερισιανός' έχει κάνει τα τελευταία 10 χρόνια μιά εντυπωσιακή επάνοδο και παίζεται απ΄ακρο σ'άκρο στην Κρήτη, ιδίως στα Χανιά, με τον απαραίτητο χορευτικό κισαμίτικο  τρόπο και πολλές φορές με τις παλιές στολές και τα στιβάνια. Ο "Χαρχαλίστικος" είναι μιά περίτεχνη δύσκολη μελωδία, απο ΡΕ ραστ, με γύρισμα στο ΛΑ, και είναι γνωστός με τη μαντινάδα "Γιάντα με κάνεις και πονώ".
Ο Γιώργος Μαριάνος ηχογράφησε ένα σκοπό με τίτλο "Θερισιανός", το 1928, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πούμε αν είναι αυτός, γιατί υπάρχει η ηχογράφηση αλλά δεν έχουμε το δίσκο να το εξακριβώσουμε ότι όντως πρόκειται για αυτόν το δίσκο.
Από τα έως τώρα ευρήματα είναι πολύ πιθανό, να μην ηχογράφησε τα χρόνια εκείνα τους δικούς του σκοπούς, ο Χάρχαλης. Μετά το φονικό του γιού του εγκατέλειψε το όργανο και μόνο μετα το 1960 ξαναέπαιξε σε μικρές παρέες και πολύ σπάνια. Γύρω στα 1970  ηχογράφησε με τον Κουτσουρέλη, σε μπομπίνα, το "Θερισιανό"...



Χανιώτικος συρτός -Πρώτος Λουσακιανός συρτός, του Κιόρου, του πρώτου

Σύνθεση του Στέφανου Τριανταφυλλάκη ή Κιόρου από τα 1750, σύμφωνα με την προφορική παράδοση.




Αποκορωνιώτικος συρτός-Ξηροστεριανός του Χαρίλαου

Παλιό κισαμίτικο συρτό, σε διασκευή από τον Χαρίλαο Πιπεράκη. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1929 από τον Χαρίλαο με τη μαντινάδα : 

Ενα μαχαίρι μ'έσφαζε, τώρα με σφάζει κι άλλο
μα δεν ηξεύρω από τα δυό, ποιό είναι το πιό μεγάλο

Οι δύο παραπάνω ηχογραφήσεις υπάρχουν στα "Ενθυμήματα" το διπλό δίσκο 33 στροφών που εκδόθηκε το 1990 από το σύλλογο "Χάρχαλης". Εκτοτε οι παλιές ηχογραφήσεις του μεγάλου μουσικού της παράδοσης μας δεν υπάρχουν πουθενά επίσημα αλλά στα κλεφτά και "συνωμοτικά" ακούγονται από ελάχιστους που τους έχουν στην κατοχή τους. Ωστόσο κάποιες από τις ανεπίσημες ηχογραφήσεις του Χάρχαλη από τις δεκαετίες 1960 και 1970, σε μαγνητόφωνα που ήταν καλού επιπέδου ηχητικά, απετέλεσαν πεδίο αναζήτησης από τους ρέκτες της μουσικής του και έτσι οι παλιές ηχογραφήσεις έμειναν στα αζήτητα σχεδόν.
Εδώ και λίγα χρόνια κυκλοφόρησαν δειλά δειλά στο you tube κάποιες από τς παλιές ηχογραφήσεις, όπως ο "Σελινιώτικος"και ο "Πεντοζάλης", που είναι παρμένοι από δύο διαφορετικούς δίσκους.  


Σελινιώτικος συρτός- Σελινιώτικος του Βουρογιάννη, Γιουσούφης του Καραγκιουλέ


Είναι σειρά από δύο συρτά, το "Σελινιώτικο συρτό" του Γιάννη Βουράκη ή Βουρογιάννη, από τη Μονή Σελίνου και το "Γιουσούφη" του τουρκοκρητικού Μουσταφά Καραγκιουλέ, από τα Καλλεργιανά, Κισσάμου.
Είναι εκπληκτική η απόδοση του Χ. και στα δύο συρτά. Προφανώς τα αγαπούσε ιδιαίτερα αφού τα παίζει με εξαιρετικό μεράκι και κάνει απίστευτα τσακίσματα στην αυθεντική μελωδία των δύο συρτών, ιδίως του δεύτερου. Οι παλιοί μουσικοί και τραγουδιστές, συνήθως στα δύσκολους σκοπούς τα έδιναν όλα και έδειχναν την τέχνη τους!!

 

Πεντοζάλης 

Ο Πεντοζάλης -σωστή εκφορά "ο πεντοζάλης" και όχι "το πεντοζάλι"- εδω΄ακούγεται σύμφωνα με την εκδοχή του Χάρχαλη και η οποία βασίζεται στον πρώτο πεντοζάλη που χορεύτηκε στα Σφακιά στην κύρηξη της επανάστασης του 1769-70, που ξεκίνησε με τη βοήθεια των Ρώσσων, που ποτέ όμως δεν ηρθε γι'αυτό και απέτυχε. Τα γυρίσματα στον αρχικό αυτό χορό ήσαν 12 όσοι και οι καπετάνιοι, όμως στην πορεία του χρόνου δεν τηρήθηκαν ακριβώς. Σε αυτή την εκδοχή ακούγονται 8 γυρίσματα ενώ στην εκδοχή του Γ.Μαριάνου, περίπου ισάριθμα, όχι με την ίδια σειρά.

Συμπλήρωμα 22/7/13

Σύμφωνα με τα σχόλια φίλου (βλ.σχόλια) και περαιτέρω έρευνα, υπάρχουν ακόμα 4 ηχογραφήσεις του Χάρχαλη σε επανεκδόσεις συλλογών κρητικής μουσικής.
Ο "Πεντοζάλης" και η "Ρεθυμνιώτικη Σούστα" στο

υγ 

Αρθρο υπο δημιουργία

υγ2

Κάπου γίνεται μία αναφορά γιά θρυλούμενη προφορική παράδοση. Θα έπρεπε οι συγγενείς και οι αρμοδιότεροι, να φροντίσουν ώστε να κατοχυρώνουν τις επώνυμες μελωδίες, που και αν ακόμα από κάποια υπερηφάνεια δεν θέλουν τα έστω λίγα έσοδα από αυτες τις εκτελέσεις, να μπορούν τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν γιά την έρευνα και τη διάσωση των κειμηλίων της παράδοσης κατα ένα τρόπο...

6 σχόλια:

e b είπε...

Αν δεν κάνω λάθος, οι ηχογραφήσεις DG-115 & DG-116 κυκλοφόρησαν στα σιντί "ανθολογία κρητικού τραγουδιού" (1&2) 2003, Ελληνικός Δίσκος C-1037 Μουσική Επιμέλεια Πέτρος Ταμπούρης.

e b είπε...

υ.γ. Τα σιντί έχουν και τίτλο Ανθολογία Κρητικής Μουσικής, Ηχογραφήσεις 1926-1952

REBET CAFE είπε...

Ευχαριστω για την πληροφορια!!!
δεν ξερω αν εχει τα ιδια τραγουδια με αυτον παλι του Ταμπουρη...

http://www.studio52.gr/info_gr.asp?infoID=00000qtn

εδω φαινεται να ειναι του Χαρχαλη, ο Πεντοζαλης, οι Ηρακλειωτικες κονδυλιες, Χανιωτικος και Καστελιανος
αν ειναι αυτα, τα νουμερα διαφερουν οσον αφορα το 116

e b είπε...

Εκείνο έχει του Χάρχαλη πεντοζαλης/Ηρακ. Κοντυλιές, αλλά το 1ο στη σειρά (http://cretashop.gr/gr/productsgr/cdgr/c1037b.htm) έχει Ηρακ πηδηχτό και σούστα ρεθεμνώτικη. Δείτε και εδώ, αλλά δεν έχουν ανεβάσει τα σχετικά κομμάτια φαίνεται: http://www.youtube.com/playlist?list=PL4e_1GfYgtoMpifwIbZQM7oY5zvWEBgnr

Επίσης το 1ο cd αυτό έχει το Ξεροστεριανό νερό (1934;) και Πεντοζάλη Ηρακλειώτικο (1934;) από έναν Ελευθέριος Αντωνογιωργάκη για τον οποίο δεν έχω βρει καμία πληροφορεία. (Λαγούτο Σταύρος Μαυροδημήτρης)

REBET CAFE είπε...

Ο Αντωνογιωργακης ειναι αγνωστος και σε μενα παρολο που προσφατα βρηκα τον αυθεντικο δισκο...

Συμπερασματικα εχουν βγει δυο ακομα ηχογραφησεις του Χαρχαλη στο δισκο Ανθολογια Κρητικης μουσικης, ηχογραφησεις 1930-1950 αγνωστης εταιρειας (στο site cretan shop) και ακομα δυο στο δισκο της εταιρειας Ταμπουρης με παραπλησιο τιτλο, διαφερει μονο στο 1926-1952 (site studio 52)
Το τελευταιο ειναι εξαντλημενο

Ολα αυτα θα τα μεταφερω στο αρθρο.. ευχαριστω πολυ!!!

REBET CAFE είπε...

Εδω και καποιους μηνες εχουν συγκεντρωθει αρκετα νεα στοιχεια για το Χάρχαλη και τις ηχογραφήσεις του όπως και για τον Αντωνογιωργάκη.
Θα δημοσιευθουν συντομα σε καποια επικοιμενη εκδοση.

Ο Αντωνογιωργακης ήταν απο το Αστέρι, Ρεθύμνης και εζησε στο Ηράκλειο. Σήμερα απόγονοι του ζουν στην Αθηνα. Προπολεμικα έπαιξε σε γλεντια, μετα τον πολεμο επαιζε μονο ερασιτεχνικα.

Για το Χάρχαλη θα γίνει σύντομα νέα ανάρτηση...

cretan music - mantinades