Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

"Εφυγε" ο Φώτης Πολυμέρης


Σε ηλικία 93 ετών έφυγε χθες (28/5) από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές και δημιουργούς του ελαφρού τραγουδιού, ο Φώτης Πολυμέρης, ο οποίος ερμήνευσε τραγούδια που σημάδεψαν την εποχή τους, με κορυφαίο το «Άστα τα μαλλάκια σου».


Γεννημένος στην Πάτρα το 1920 ο Φώτιος Παλημέρης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε πολυγραφότατος, καθώς τροφοδότησε το ελληνικό πεντάγραμμο με περισσότερα από 100 τραγούδια στα οποία υπέγραψε τόσο τη μουσική όσο και τους στίχους.
 
Το μουσικό ταλέντο του ξεχώρισε από πολύ νωρίς σε διαγωνισμούς τραγουδιού της εποχής στους οποίους συμμετείχε, ενώ ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε το 1935.
 
Από τότε και για πολλά χρόνια διέγραψε μια σημαντική καριέρα ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού, ενώ συνεργάστηκε παράλληλα και με μεγάλους ρεμπέτες της εποχής όπως ο Βαμβακάρης, ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου κ.ά.

ΕΡΤ Ο Φώτης Πολυμέρης τραγούδησε με επιτυχία αρκετά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, όπως τις "Αραπίνες" το 1946, το "Το σκαλοπάτι σου" το 1953 και το δημοτικοφανές "Στέλλα μωρ'Στέλλα". Σε κάποια από τα ρεμπέτο-ελαφρά του Τσιτσάνη, είχε το όνομα Π.Φώτης!!

Οι μεγάλες επιτυχίες του Πολυμέρη ήταν :
Αστα τα μαλλάκια σου (Μωράκη, Σουγιούλ, Γιαννακόπουλου) - 1950
(στη συνέχεια το τραγούδησαν οι Σώτος Παναγόπουλος, Τώνης Μαρούδας και Νίκος Γούναρης)
Ακρόπολη, Πλάκα (Μ.Πορτοκάλη. Α.Σαβίδη) - 1950
Θα γυρίσει ο τροχός (Σουγιούλ, Γιαννακόπουλου, Σακελλάριου) - 1950  
 Η γυναίκα είναι ζημιά  (Θ.Παπαδόπουλου, Γιαννακόπουλου, Σακελλάριου) - 1951
και άλλες πολλές...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades