Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο Παναγιώτης Στεργίου στο Γιώργο Τσάμπρα


  Σήμερα στην εκπομπή του ο Γιώργος Τσάμπρας, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ, στο δεύτερο, είχε φιλοξενούμενο τον Παναγιώτη Στεργίου, τον κορυφαίο σολίστα του 4χορδου μπουζουκιού. Δεν άκουσα την εκπομπή από την αρχή αλλά πήρα μιά καλή εικόνα, μιάς και δεν ήξερα πολλά γιά τον Στεργίου.

  
  Γεννήθηκε το 1962 και μεγάλωσε στη Γερμανία. Ήρθε στην Αθήνα σε ηλικία 14 χρονών και στα 14μισυ το 1977 έπαιξε γιά πρώτη φορά επαγγελματικά, σε μιά εμφάνιση με τη Μαρίζα Κώχ. Στη συνέχεια δούλεψε στο "Σούρουπο", το κέντρο που μετά έγινε "Όμορφη νύχτα". 

Επηρεάστηκε να μάθει μπουζούκι όταν μικρός είδε το Γιώργο Ζαμπέτα !! Μπουζούκι και θεωρία έμαθε κοντά στον Θέμη Παπαβασιλείου και τον Αλέξανδρο Αινιάν.

  Ο Χρήστος Νικολόπουλος το 1985 τον κάλεσε και έπαιξαν μαζί με άλλους σε κάποια συναυλία (δεν  συγκράτησα σε ποιά) και μετά από λίγο του πρότεινε να παίξει στο δίσκο του Πασχάλη Τερζή. Ήταν ο τρίτος δίσκος του Τερζή, οι άλλοι δύο γράφτηκαν στη Θεσσαλονίκη, αυτός ήταν ο πρώτος που γράφτηκε στην Αθήνα. Μάλιστα θυμάται ότι, ο Τερζής πήρε το αυτοκίνητο μετά που τέλειωσε το πρόγραμα στο μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και κατέβηκε Αθήνα γιά την ηχογράφηση του δίσκου.
  Στη συνέχεια ο Βασίλης Ηλιάδης τον κάλεσε το 1987 να παίξει δεύτερο μπουζούκι στο δίσκο του Στέλιου Καζαντζίδη "Ο δρόμος της επιστροφής" κάτι που θυμάται με συγκίνηση, δείχνοντας μεγάλο θαυμασμό στο Στέλιο!!
Ενα τραγούδι του είπε η Πόλυ Πάνου γιά την οποία επίσης εκφράστηκε με θαυμασμό. όταν τη γνώρισε στο στούντιο.
  Το τραγούδι που τον "απογείωσε παικτικά", όπως είπε, ήταν το "Κέρνα" μία ρούμπα του Χρήστου Βλαχάκη που αρχικά γράφτηκε γιά τον Καζαντζίδη σε ρυθμό τσάμικο και τελικά τραγούδησε η Γιαγκούση. Επαιξε δοκιμαστικα το σόλο και την ίδια στιγμή ο ηχολήπτης τον έγραφε. Τελικά το σόλο άρεσε και έμεινε!!
Μπουζούκι παίζει επίσης σε τραγούδια του Κυριάκου Παπαδόπουλου που τραγούδησε ο Νίκος Κουρκούλης, μεταξύ των οποίων το "Τόσα δειλινά".
Πράγματι τα δύο αυτά τραγούδια είναι ίσως και τα μόνα που το μπουζούκι έχει τον πρώτο ρόλο, απο τη βιομηχανία των σουξε της ελληνικής δισκογραφίας της  δεκαετίας του 1990.

Ο Γ.Τσάμπρας έδωσε την υπόσχεση ότι θα τον ξανακαλέσει στο στούντιο, οπότε αναμένουμε...

Φέτος ο Παναγιώτης Στεργίου συμμετέχει σε βραδυές με παλιό λαϊκό τραγούδι που οργανώνει ο Κώστας Μπαλαχούτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades