Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Βιβλίο για το Μάρκο από το Μάνο Ελευθερίου


  Ξέρουμε ότι η αυτοβιογραφία του Μάρκου είναι αξεπέραστη από κάθε άποψη. Όχι μόνο ως ντοκουμέντο της προσωπικής σφραγίδας του στο χώρο της λαϊκής μας μουσικής, αλλά και ως μια πηγή πολύτιμων πληροφοριών για το οικονομικό - κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του.



  Ο Μάνος Ελευθερίου, Συριανός και αυτός, και καλός συγγραφέας και στιχουργός, κυκλοφορεί ένα ακόμα βιβλίο για το Μάρκο, με τίτλο:

"Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905-1920"

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για το βιβλίο αυτό, εδώ.

Πολύτιμα στοιχεία για την οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή της Σύρας, του τέλους του 19ου και αρχών 20ου αιώνα παρέχει το βιβλίο αυτό του Μάνου Ελευθερίου, καθώς ο συγγραφέας έχει αποδελτιώσει άρθρα από εφημερίδες, κείμενα Συριανών και όχι μόνο, σπάνιες φωτογραφίες, υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, μέχρι δικαστικά έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα, επιβεβαιώνοντας και αλλού συμπληρώνοντας την αφήγηση του ίδιου του Μάρκου. Όλα αυτά δείχνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο νησί κατά τα πρώτα, καθοριστικά, 15 χρόνια της ζωής του Μάρκου, τα οποία και έζησε εκεί. Πολλές οι μαρτυρίες και για τη μουσική ζωή της Σύρας. Αρκετές οι αναφορές στο τσιβούρι (το περιγράφει και ο Μάρκος) από το 1874, όπως και στο κιντέλι, μπουζούκι και αυτό δίχορδο. Πολλοί οι μουσικοί στη Σύρα, 152 επίσημα έχουν καταγραφεί στα Γ.Α.Κ. ενώ υπάρχουν και άλλοι , με διασταυρωμένες πληροφορίες, των οποίων τα ονόματα δεν έχουν συνυπολογιστεί στον αριθμό αυτό. Ο "Στραβογιώργης", όπως τον ονόμαζε ο Μάρκος, διευκρινίζεται πως ήταν ο Γεώργιος Σπέλλας (τον θυμάται και ο συγγραφέας), τυφλός μπουζουξής που πέθανε το 1952, ο Νίκος Μαούτσος επίσης, μπουζουξής γνωστός. Πολλές μαρτυρίες για τις απόκριες και τα ζεϊμπέκια, σε άλλο κείμενο διευκρινίζεται η έννοια "μουρμούρης", αναφέρονται επίσης τα τοπωνύμια της Σύρας (ευκαιρία να διορθωθούν στο γλωσσάρι). Πολύτιμη καταγραφή, έρχεται όχι να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία του Μάρκου, ήδη γνωστά από την αξεπέραστη αυτοβιογραφία του, αλλά να διαφωτίσει το περιβάλλον και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε δίνοντάς μας ταυτόχρονα και γενικότερα στοιχεία της Σύρας, του κομβικού αυτού λιμανιού της χώρας μας, πριν από την παρακμή του. Ξεκινά με ένα κείμενο του Θωμά Κοροβίνη για το Μάρκο, το οποίο βρήκα και εδώ.

της Ελένης Σ. από το rembetiko.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades