Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Τα «Παντελόνια είναι περίεργα ρούχα» επιστρέφουν στην ψηφιακή 902


   Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, μέσα στην εκτεταμένη οικονομική κρίση, η τηλεόραση του 902 ανέστειλε τη λειτουργία της, αφήνοντας κενό στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση των φίλων της. Ώσπου ανέλπιστα, κάποιες νέες διεργασίες το τελευταίο διάστημα και πιθανόν αλλαγές στις περιστάσεις, της επέτρεψαν να επανέλθει εδώ και λίγες μέρες στους τηλεοπτικούς δέκτες, με ψηφιακό σήμα.

   Μαζί με τον 902 TV, το βάπτισμα στην «ψηφιακή εποχή» παίρνει εκ νέου και η εκπομπή τα «Παντελόνια» –που, ως γνωστόν– «είναι περίεργα ρούχα», συνεχίζοντας το ταξίδι της στον κόσμο, την ιστορία αλλά και το σημερινό γίγνεσθαι του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

   Έτσι, κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή, μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 20:00 (δηλαδή, περί τις 20:15) και μέχρι νεωτέρας, η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα θα προβάλλεται ξανά από τον 902 TV. Τα καλά νέα όμως αφορούν και τους πολύ πρωινούς, αλλά κυρίως τον ελληνισμό της διασποράς που, με τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος μέσω δορυφόρου, μπορεί πλέον να παρακολουθεί τις εκπομπές σε επανάληψη περί τις 5:00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της επόμενης μέρας (δηλαδή, ξημερώματα Πέμπτης, Σαββάτου και Δευτέρας).

Τα αφιερώματα που ως τώρα έχουν προγραμματιστεί είναι τα εξής:
 


ΚΥΡΙΑΚΗ 10/3/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Έναν από τους μεγαλύτερους εν ζωή δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, τον Στέλιο Ζαφειρίου, φιλοξενεί -για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση- η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα. Τον «Κύριο Στέλιο», όπως τον ξέρουν όλοι, που ξεκίνησε το 1953 στη Θεσσαλονίκη, για να γράψει επί πέντε δεκαετίες τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι, τόσο στο πάλκο όσο και στη δισκογραφία, όπου θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος «session» μουσικός της εποχής του. Έναν μεγάλο δεξιοτέχνη, ο οποίος συνόδευσε με το χαρακτηριστικό του παίξιμο τους μεγαλύτερους ερμηνευτές και ερμηνεύτριες, δίνοντας ψυχή σε έργα σπουδαίων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού.
Αυτά και άλλα πολλά εξιστορεί ο ίδιος στον Πάρη Μήτσου, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη. Παράλληλα, μιλούν για τον Στέλιο Ζαφειρίου και, κυρίως, παίζουν σόλο και τραγούδια, οι σημερινοί δεξιοτέχνες, Βαγγέλης Λιόλιος, Μανώλης Καραντίνης, Θανάσης Βασιλάς, Νίκος Κατσίκης και Χρήστος Βιδινιώτης με συνοδεία μεγάλης ορχήστρας. Επίσης, τραγουδούν οι Κώστας Μάντζιος, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Μάνος Παπαδάκης και ο Γιάννης Ντουνιάς.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 5:30 το πρωί ]

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/3/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Ο Μάνος Παπαδάκης, ερμηνευτής «παλαιάς κοπής» που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και συνεργάστηκε με κορυφαίους λαϊκούς δημιουργούς (Γιώργο Ζαμπέτα, Χαράλαμπο Βασιλειάδη, Γιώργο Μητσάκη, Βασίλη Βασιλειάδη, Άκη Πάνου και άλλους), ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα «να τα λέει» μια χαρά, είναι αυτή τη φορά καλεσμένος της εκπομπής Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα. Το μουσικό πρόγραμμα του αφιερώματος επιμελείται ο Χρήστος Βιδινιώτης, που συνοδεύει με το μπουζούκι του και παρέα με άλλους μουσικούς τον Μάνο Παπαδάκη σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και σε πολλά ακόμα τραγούδια. Επίσης, σε μια εκτεταμένη συνέντευξη, ο Πάρης Μήτσου συζητά με τον ξεχωριστό ερμηνευτή για τη μουσική του διαδρομή, τη δισκογραφία του και τη συνύπαρξη στο πάλκο με ιστορικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού, όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Βαγγέλης Περπινιάδης, Στράτος Παγιουμτζής, Ρίτα Σακελαρίου, Τάκης Μπίνης, Μανώλης Αγγελόπουλος και άλλοι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η εξιστόρηση της ζωής του Μάνου Παπαδάκη, καθώς μέσα από τις αναφορές του προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για το καθεστώς συνεργασίας των καλλιτεχνών με τις δισκογραφικές εταιρείες, αλλά και τις γενικότερες συνθήκες εργασίας των μουσικών της εποχής.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 5:05 το πρωί ]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3/2013
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΜΠΕΤΑ

Στον Γιώργο Ζαμπέτα είναι αφιερωμένη αυτή τη φορά η εκπομπή Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα. Το αφιέρωμα επιμελούνται οι Contra Tempo, ένα νέο μουσικό συγκρότημα που απαρτίζουν οι Βαγγέλης Μαχαίρας και Άρης Κούκος στα μπουζούκια, ο Γεράσιμος Σιούρας στην κιθάρα και η Ειρήνη Τουμπάκη στο τραγούδι, οι οποίοι κυκλοφόρησαν πρόσφατα τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Τραγούδια από το περιβόλι του Γιώργου Ζαμπέτα. Ως «καθ’ ύλην αρμόδιοι» λοιπόν, παίζουν Ζαμπέτα, αλλά επίσης μιλούν στον Πάρη Μήτσου για τα τραγούδια, τα σόλο και τα οργανικά του μεγάλου δημιουργού, θυμίζοντας μας πως εκτός από συνθέτης κι ερμηνευτής υπήρξε μέγας δεξιοτέχνης στο μπουζούκι.
Μαζί με τους Contra Tempo εμφανίζονται ο Κώστας Μάντζιος στο τραγούδι, ο Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν-πιάνο) και ο Γιώργος Πολίτης (κόντρα-μπάσο). Συμμετέχουν επίσης δύο ερμηνευτές που συνεργάστηκαν με τον Γιώργο Ζαμπέτα σε κέντρα και ηχογραφήσεις, ο Γιάννης Ντουνιάς και ο Μάνος Παπαδάκης.

[ Η μετάδοση επαναλαμβάνεται Σάββατο 16 Μαρτίου, στις 5:15 το πρωί ]

Έπεται συνέχεια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades