Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Οι πρώτες ηχογραφήσεις με ηλεκτρικό μπουζούκι


  Απο την ανάρτηση αυτή θα κάνουμε μία αναφορά στα τραγούδια που πρωτο-χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρικό μπουζουκι, δηλαδή από τότε που ο ήχος αλλάζει μέσω του μαγνήτη και του ενισχυτή και γίνεται "ηλεκτρικός". Οι ενισχυτές της εποχής πιθανολογούμε ότι ήταν οι Fender αν και αυτο χρήζει έρευνας όπως και ο μαγνήτης που πρωτοχρησιμοποιήθηκε αν ήταν ο ελληνικός Ideal.
Επίσης πότε πρωτοηχογραφήθηκαν δύο μπουζούκια ηλεκτρικά, πρίμο σιγόντο, είναι κι αυτή μία παράλληλη έρευνα.

Ο Χιώτης στο "Κεντρικόν" το 1961 με την ορχήστρα του Μίκη
   Απο την εμπειρία που υπάρχει και τις ακροάσεις χρόνων, πιστεύω ότι ο Μανώλης Χιώτης πρέπει να ήταν ο εμπνευστής της ιδέας να γίνει ηχογράφηση με ηλεκτρικό μπουζούκι, ίσως και μετά απο τις πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες που βγήκαν στο προσκήνιο μετα΄το 1955 και το ξέσπασμα του ροκ εν ρολλ με τον Billy Haley και τους Comets, τον Presley, τον Chuck Berry και όλους τους άλλους.

Fender bassman 1955
 




  Προς το παρόν εντοπίζω σαν ένα απο τα πρώτα, το "Εσυ δεν ήσουν άνθρωπος" με το Γαβαλά το 1958* και το μπουζούκι του Χιώτη αφού είναι σύνθεση του τελευταίου, στην εταιρεία Odeon.
   
  Επίσης το 1958 ο Μητσάκης γράφει με "ηλεκτρικό" μπουζούκι το "Καυγαδάκι" με τη Βούλα Γκίκα και το Γαβαλά και πάλι στην Odeon του Μάτσα.



 Κάθε βοήθεια και συνειφορά δεκτή...

...και μιάς και μιλάγαμε για τους Comets, εδώ η κιθάρα του Franny Beecher και εδώ η καταπληκτική βιογραφία του 91χροου σημερα Franny, ο οποίος δεν ήταν κανεις τυχαίος!!!

* Η χρονολογία διορθώθηκε μετά απο έρευνα στο Δ.Μανιάτη. Η σωστή είναι : 1958 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades