Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Κι άλλες ηχογραφήσεις με ηλεκτρικό μπουζούκι

Το ηλεκτρικό μπουζούκι μετά το 1958 αρχίζει να καθιερώνεται στη δισκογραφία, καλώς ή κακώς, κατα τη γνώμη μας κακώς φυσικα!!!

Μέσα στη δεκαετία του 1960 οι περισσότερες ηχογραφήσεις είναι πιά με ηλεκτρικό μπουζούκι. Απο τα μέσα όμως της δεκαετίας ίσως λόγω της επιρροής του νέου κύματος που ήταν ένα είδος που είχε τρομερή απήχηση αλλα και ίσως λόγω της επίσης μεγάλης διάδοσης της νεανικής τότε ποπ, όπου ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας ήρθε να προστεθεί σε αυτον του μπουζουκιού, το μπουζούκι ξαναβρίσκει το φυσικό του ήχο, με ηχογραφήσεις του Ζαμπέτα, του Ακη Πάνου, του Λοϊζου, Πλέσσα, Μούτση και άλλων συνθετών.
Βέβαια να τονισθεί ότι στον ήχο του ηλεκτρικού μπουζουκιού απο το 1961 "προσεχώρησε" ασμένως μέχρι και ο Μίκης Θεοδωράκης, που ηχογράφησε μερικές απο τις μεγαλύτερες εμπορικές και όχι μόνο επιτυχίες του, όπως ο "Καϋμός", μέχρι ακόμα και ο "Ζορμπάς" !!!

Ας δούμε όμως εδώ κάποιες απο τις πρώτες ηχογραφήσεις με ηλεκτρικό μπουζούκι και κάποιες απο αυτές που έγιναν στη συνεχεια τεράστιες επιτυχίες.

Δάκρυα - ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΧΙΩΤΗ) - 1958

Που θα βρεις άλλη γυναίκα - ΠΟΛΥ ΠΑΝΟΥ (ΧΙΩΤΗ) - 1958 

Στου πόνου το κρεββάτι - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ (ΜΗΤΣΑΚΗ) - 1958

Θέλω τρελλά να μ'αγαπάς - ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΓΚΡΕΫ (ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ) - 1958 

Ανοιξε τα στήθεια μου - ΑΛΙΦΡΑΓΚΗ (ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ) - 1958

Το παιδί που μπήκε τώρα - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ (ΜΗΤΣΑΚΗ) - 1959

Είμαι αχόρταγος - ΘΑΝΟΣ ΒΙΝΟΣ (ΧΙΩΤΗ) - 1959

Δεν ξαναπαίζω ζάρια πιά - Β.ΠΕΡΠΙΝΙΑΔΗΣ (ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ) - 1959 

Γυναίκα της νύχτας κουρέλι, Ζαλούμπα, Βραζιλιάνα, Συχνά με το δείλι, Το καράβι που θα φύγει - ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ (ΖΑΜΠΕΤΑ) - 1959  

Πάρε το δάκρυ μου - Κ.ΓΚΡΕΫ, ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ (ΧΙΩΤΗ) - 1960

Οταν κοιτάς το ρολογάκι σου - ΤΡΙΟ ΜΠΕΛΚΑΝΤΟ (ΜΗΤΣΑΚΗ) - 1960 - καλαματιανό, μεγάλη επιτυχία της εποχής!!

Καταραμένη τράπουλα - ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ (ΜΗΤΣΑΚΗ) - 1960

Να σημειωθεί ότι ο Χιώτης το 1957 κυκλοφόρησε αρκετά τραγούδια όπου το μπουζούκι έχει το φυσικό ήχο, όπως : Καλύτερα μια μαχαιριά - ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ, Ωρα καλή καράβι μου - ΛΙΝΤΑ, Δώδεκα και πέντε -ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ κ.α. και μέχρι στιγμή δεν έχουμε βρει τραγούδι με ηλεκτρικό ήχο τη χρονιά αυτή. Το 1958 μετά το "Εσυ δεν είσαι άνθρωπος" ηχογράφησε το ωραιότατο "Να πας να πεις του μάγκα σου" πάλι με το Γαβαλά με φυσικό ήχο (23 νούμερα διαφορά στην Οντεόν). 

 

Εδω ένα ζεϊμπέκικο με τον Καμπάνη απο τα 1959, με μία εισαγωγή που στην προσπάθεια να πρωτοτυπήσει ο Χιώτης την έχει κάνει τόσο μυστήρια... βάζοντας σιγόντο σε μιά μελωδία που συνήθως δεν βάζει κανείς!!!

Το πασίγνωστο "Απότομα", που συνολικά έχει στις 78 και 45 στροφές, 18 εκτελέσεις, εδώ είναι στην Αμερική, στην εταιρεία ALECTOR το 1960 με την Αννα Χρυσάφη και μπουζούκι τον Ανέστο Αθανασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades