Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σγουρός - Βλαστός... μιά δουλειά που θα συζητηθεί !!!


Κρητική μουσική ώρα μηδέν!!! Απο τα απότομα τινάγματα της χαίτης του Μιχ.Τζουγανάκη, στις χειματικές μαντινάδες του Κυριακάκη, απο τα χτυπήματα στο δοξάρι του Ψαραντώνη και το αράβικο μουσικό ήθος του Ρος Ντέϊλυ, στα νευρικά παιξίματα των Χανιωτών βιολατόρων και τις "γλυκο-ευρωπαϊκές" κοντυλιές των Λασηθιώτικων βιολιών... Μπέρδεμα και ολίγον απο μπάχαλο, με τους νεωτερισμούς ορισμένων, την επίδειξη κάποιων άλλων, την υπέρμετρη κουλτούρα κάποιων άλλων και την απότομη επιστροφή στο παρελθόν άλλων...!!!
Ποιός να ξέρει τελικά ποιό είναι το σωστό, το καλό, το γνήσιο, το παραδοσιακό -εντος ή εκτος εισαγωγικών-;; Γιατί, και να το ξέρει κανείς, μπορεί να το πεί και να "θάψει" όλους τους άλλους αφου υπάρχει ο κίνδυνος να τονε μπαλωτάρουν;;


Η δουλειά όμως του Δημήτρη Σγουρού ειναι κάτι το αντικειμενικό. Με προσεκτική μελέτη χρόνων "εβγαλε" απο τα γραπτά του Παύλου Βλαστού νότα-νότα  τις παλιές μελωδίες και τις "ανέστησε" μετά απο ένα και ενάμισυ αιώνα!!! Παλιές μελωδίες άγνωστες οι περισσότερες, ρυθμοί που ξενίζουν όπως 3/4, 5/8, εκτός απο τα συρτά και τις κοντυλιές, στίχοι "πρωτάκουστοι", πληροφορίες και ντοκουμέντα της εποχής που εκπλήσσουν!!! Το rebet cafe ακούει και μελετάει ακόμα και γεύεται τις μελωδίες, τους στίχους και όλη την εργασία και θα επανέλθουμε...

Μέσα παίζουν άξιοι και έμπειροι μουσικοί της κρητικής παράδοσης, που απο χρόνια είναι ηθελημένα "αποταγμένοι" απο την εμπορικό-διαφημισμένη κρητική μουσική παραγωγή.

Δημήτρης Σγουρός -λύρα, λυράκι, τραγούδι
Στέλιος Συκάκης -μπουλγαρί, λαούτο, λάφτα
Δημήτρης Σιδερής - λαούτο
Γιάννης Παπατζανής - κρουστά
Νίκος Κατριτζιδάκης - θιαμπόλι, μπανσούρι
Αθηνά Λαμπίρη - κουτάλια
συμμετέχουν ο Ψαραντώνης και η Μαρία Φασουλάκη - τραγούδι

Η τιμή του είναι 30 ευρώ, βιβλίο, 2 cd και dvd
απο την ανεξάρτητη εταιρεία, "Αιγίς"
http://www.aegisfilms.gr/
info@aegisfilms.gr
Στα Χανιά στο βιβλιοπωλείο της Μαρίας Καλογεράκη



σημ. 

Το βίντεο δεν είναι άσχετο... είναι η καθιέρωση πλέον του κρητικού συρτού πέραν του νομού Χανίων, με την εμφάνιση και την δεκάχρονη ως τα τότε παρουσία στη δισκογραφία του Θανάση Σκορδαλού, το 1955. Ενα τραγούδι "σφραγίδα" του μουσικού ύφους και της γραφής του Σπηλιανού λυράρη, που κατηύθηνε τα πράγματα για δεκαετίες!! Παράδοση λοιπόν που ανανεώνεται και εξελίσσεται όμορφα, μερακλίδικα, γνήσια. 
Το ίδιο γινόταν και παλιότερα.. οι μελωδίες και τα στιχουργήματα του 19ου αιώνα, άλλα πέρασαν στην αφάνεια και άλλα μετεξελίχτηκαν σε νέες δημιουργίες. Όμως στο μεταίχμιο ακριβώς, ένας θεωρητικός είχε την πρόνοια να σώσει τα  λαϊκά αυτά άσματα, σαν αρχαίος γλύπτης πάνω στο μάρμαρο, στα μάρμαρα αυτα που όλοι εμεις σήμερα προσκυνούμε και θαυμάζουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades