Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

"Εφυγε" ο Αθηνόδωρος Προύσαλης


Δύο ήταν κυρίως οι "μάγκες" του ελληνικού σινεμά και θεάτρου. Ο Προύσαλης και ο Φέρμας. Καθένας με τον τύπο του, μετέφεραν στις νεώτερες γενιές το πως ήταν οι παλιοί Πειραιώτες μάγκες, με την αργκό τους , τα σουσούμια (συνήθειες) τους και τις ιδιοτροπίες και ιδιορυθμίες τους. Βέβαια οι ρόλοι δεν τους επέτρεπαν να πουν και να κάνουν  περισσότερα, όμως έδιναν μία αξιοπρεπή και πιστή εικόνα του μάγκα.

 [...]
Ο Αθηνόδωρος Προύσαλης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 86 ετών. Νοσηλευόταν εδώ και ένα μήνα περίπου στο Ιατρικό Ψυχικού με προβλήματα καρδιάς και σήμερα στις 5 το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή.
Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες ενώ έγινε ιδιαίτερα αγαπητός και στους νέους ως ο παππούς από την τηλεοπτική σειρά τα Εγκλήματα.  
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1953. Ηθοποιός της σκηνής, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους και πολλές φορές είχε την ευκαιρία να ερμηνεύσει σημαντικούς δεύτερους ρόλους, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.

Στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1957 με τις ταινίες Λατέρνα, Φτώχεια και Γαρύφαλλο και Της Νύχτας τα Καμώματα. Από τότε και μέχρι το 1973, έπαιξε σε 65 ταινίες. Συνήθιζε να παίζει τον ρόλο του "βαρύμαγκα". Ανάμεσα στις ταινίες που έπαιξε ήταν και η Επιχείρησις Απόλλων.
[...]

Βέβαια και άλλοι έπαιξαν το μάγκα στο θέατρο και σινεμά, όπως ο Πέτρος Κυριακός όμως ας μας επιτραπεί να πούμε ότι το παίξιμο του αν και άψογο ήταν κάπως λόγιο, θεατρινίστικο, ενω όταν έβλεπες το Νίκο Φέρμα ή τον Αθηνόδωρο Προύσαλη, νόμιζες ότι είσαι σε κανένα σοκκάκι του Περαία ή της Δραπετσώνας...

Καλο ταξίδι Αθηνόδωρε, χαιρετίσματα στους μάγκες εκει πάνω, Μπάτη, Σκριβάνο, Μπογιατζή...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades