Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

"Εφυγε" ο Γιάννης Σεργάκης

Ο Γιάννης Σεργάκης, με το Γιάννη Ζαμπουλάκη (δεξιά) και το Θωμά Χριστοδουλάκη (αριστερά)
 Πριν απο λίγες μέρες έγινε το 40ημερο μνημόσυνο του Χανιώτη λυράρη Γιάννη Σεργάκη. Πέθανε νικημένος απο την επάρατη, στα τέλη του Απρίλη. Ετσι έφυγαν διαδοχικά και νωρις, οι τρεις σπουδαίοι λυράρηδες του Αποκόρωνα που ανήκαν στη γενιά των μεταπολεμικών μουσικών, ο Κολιακούδης, ο Μπακάτσης και ο Σέργος... και είναι μεγάλο το κενό που αφήνουν!!
Παρέλαβαν τη σκυτάλη της παράδοσης απο τον Κουρκουνάκη το Μανώλη, τον Πλακιανό, την Ασπασία Παπαδάκη και άλλους και με τη σειρά τους την παρέδωσαν στο Γιώργη το Γαλάνη, το Μανώλη τον Κρασσαδάκη τους νεώτερους που πλέον είναι πολλοι : Μπαλιλάκης, Λιλικάκης, Παλιουδάκης...
Με καταγωγή απο το Δράπανο του Αποκόρωνα, ο Γιάννης Σεργάκης απο τη δεκαετία του 1960 έως τα μέσα της δεκ.'90 πρωτοστατούσε στα γλέντια του Αποκόρωνα. Αν και γνωστός σε όλο το νομό Χανίων και σχεδόν σ'όλη την Κρήτη διατηρούσε χαμηλό προφίλ. 
Μαζί παίξαμε σε ένα γλέντι, μια αρραβώνιαση στον Ταυρωνίτη γύρω στο 1989, μαζι με το λαγουτιέρη Γιάννη Τζαγκαράκη. Μερακλής στο παίξιμο μα και στη συμπεριφορά του, έχαιρε της εκτίμησης των καλύτερων μερακλήδων. Εύθυμος και ταυτόχρονα σοβαρός στο πάλκο, με μία μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο του και επίσης μερακλής και τεχνίτης στο τραγούδι του.
Οταν αποσύρθηκε, άνοιξε μία ταβέρνα στο Δράπανο ενω παράλληλα τιμούσε συχνά μαζι με την παρέα του, τους νεώτερους συναδέλφους του στα κέντρα. Με τη μακρυά γενειάδα που άφησε, απέκτησε πραγματικά βιβλική μορφή!
Ο γιός του Γιώργης ασχολήθηκε απο μικρός και με τη λύρα και με το λαγούτο, κάποια στιγμή όμως καταστάλαξε στη λύρα, έβγαλε μάλιστα ένα cd πριν περίπου 10 χρόνια με ένα συρτό που έκανε επιτυχία. Παίξαμε και με το Γιώργη σε αρκετά γλέντια και σίγουρα μπορώ να πω ότι κράτησε τα χαρίσματα του πατέρα του. Στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο της ιερωσύνης.
Ας είναι παντοτεινή η μνήμη του Γιάννη Σεργάκη, του αγνού γλεντιστή του Αποκόρωνα!!!

Γ.Β.

Η φωτο είναι απο την τηλεόραση, απο βίντεο του σταθμού Χανιά tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades