Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Οι φωνές του ρεμπέτικου : Γιώργος Κατσαρός


Κυκλοφόρησε σε έκδοση βιβλίο-cd μαζι με τα ΝΕΑ του περασμένου Σαββατου και πιθανόν θα ξανακυκλοφορήσει για όσους δεν το πρόλαβαν.
Η έκδοση βιβλίο-cd έχει καθιερωθεί πρόσφατα και αυτο γιατί είναι συμφέρουσα αφου έχει ΦΠΑ μόνο 4 % σαν βιβλίο ενω το cd μουσικής εχει τον καταστροφικό ΦΠΑ  23 %.
Πιστεύω να μην κάνω ζημιά και δώσω ιδέες στους φωστήρες των οικονομικών και φορολογήσουν και αυτα... την ώρα που το κάθε λαμόγιο κάνει μια οφ-σορ εταιρεία και γράφει τα "έχει" του εκει, όπου πληρώνει φόρο 0 % ...  [τ'ακούς μλκ υπουργέ;;;; "0" ολοστρόγγυλο....]
Ας μην ξεφύγουμε...

Το cd-βιβλίο δεν παύει να είναι μια ευκαιριακή έκδοση για να προσπορήσουν έσοδα ο υπεύθυνος της έκδοσης Π.Κουνάδης αφου αυτός έχει επιφορτιστεί το όλο εγχείρημα και έχει ξεθάψει απο το σεντούκι του πλείστα όσα ντοκουμέντα που φύλαγε καλά έως σήμερα και οι υπόλοιποι παρατρεχάμενοι αφου η εφημερίδα θα δεί πόσες πωλήσεις έξτρα θα κάνει και ανάλογα θα ανταμείψει την εργασία.
Αν π.χ. τα ΝΕΑ νορμάλ πουλάνε χωρις προσφορές 30.000 κομμάτια το Σάββατο και με τον χ δίσκο πουλήσουν 50.000 ακόμα κομμάτια, σίγουρα ο υπεύθυνος του δίσκου είτε ο Πάριος είναι, είτε κάποια εταιρεία, είτε το ρεμπέτ-καφέ, θα έχει να λαμβάνει το μερτικό του απο τα καθαρά κέρδη... που σίγουρα ο Ψυχάρης και η οικογένεια του θα έχουν παζαρέψει άγρια... Δεν θυμάμαι την τιμή της εφημερίδας, 4 ή 4,50 ευρώ με την προσφορά, απο τα οποία κόστος cd θα είναι γύρω στα 40-50 σέντς.
Πέραν αυτου εδω βλέπουμε να δημοσιεύονται πρώτη φορά στοιχεία απο την περιπετειώδη αναζήτηση του Π.Κουνάδη στο πρόσωπο του Γιώργου Θεολογίτη-Κατσαρού, που χωρις αυτα η αλήθεια είναι πως ίσως μαθαίναμε την ύπαρξη του απο καμμιά ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα...
Υπάρχουν κάποιες λίγες φωτογραφίες που προσωπικά δεν έχω ξαναδεί, όπως αυτη που δημοσιεύεται εδω και κείμενα και συνεντεύξεις που κάποια απο αυτα δημοσιεύονται πρώτη φορά.Οι φωτογραφίες είναι σε επεξεργασία με χρώμα, πράγμα που τις κάνει να διαφέρουν απο το πρωτότυπο. Αυτο θα εκτοξεύσει την αξία τους στο χρηματιστήριο αξιών της ρεμπετοπαράδοσης... έλεος σύντροφοι...

Τα τραγούδια που περιέχει η συλλογή είναι 15, τα παρακάτω :
1. Βρε τι μάγκας είμαι εγω
2. Και γιατί δεν μας το λες
3. Ελληνική απόλαυσις
4. Πότε μαύρα. πότε άσπρα
5. Χτες το βράδυ στου Γκαρίπη
6. Μες του Μάνθου τον τεκέ
7. Ερχομαι τον τοίχο - τοίχο
8. Τώρα τα παίρνω
9. Δερβισάκι
10. Συ μ'έκανες να περπατώ
11. Που πας Μεμέτη μου
12. Δεν ήσουνα γυναίκα συ για μένα
13. Με τις τσέπες αδειανές
14. Μας πήγαν εξορία
15. Οι σαλταδόροι

Το μόνο που δεν έχει ξανακουστεί είναι το (12), χασάπικο σύνθεση του Χρήστου Μίγκου, που έχει πρωτοκυκλοφορήσει με τον Τσαουσάκη, τη Νίνου και τον Τσιτσάνη με τίτλο : "Η ρημαγμένη". Είναι μεταγενέστερη ηχογράφηση πιθανόν μετα το 1960, μάλλον ζωντανή. Η φωνη δεν μοιάζει να είναι του Κατσαρού. Μπουζούκι παίζει ο Κ.Καλύβας και νταρμπούκα η Στέλλα Κέϋ.
Απο τα άλλα τραγούδα, τα (1) και (14) νομίζω δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει, έχουν όμως βγει στο διαδίκτυο στο σάιτ : rebetiko.sealabs. Στο σάϊτ αυτο οι συνολικές ηχογραφήσεις του Κατσαρού που υπάρχουν, είναι 55.
Ο ήχος της συλλογής αυτης είναι άψογος, τα τραγούδια ακούγονται ολοκάθαρα και απο όσο γνωρίζω η επεξεργασία είναι του Ν.Διονυσόπουλου.
Επίσης περιέχεται ένα σχετικά αδιάφορο επίμετρο, του Νότη Μαυρουδή.

υγ

Αν υπάρχει κάποια αποδοκιμασία απο το Ρ-Κ στην παραπάνω έκδοση, είναι γιατί πιστεύουμε* ότι είναι εντελώς φτηνος ο τρόπος αυτος, της δημοσίευσης των απομνημονευμάτων ενός τόσο σπουδαίου μουσικού και ανθρώπου, όπως ο Θεολογίτης.
Τι πιο πρόσφορο και θεμιτό να εκδοθεί ένα βιβλίο με όλα αυτα και ακόμα περισσότερα στοιχεία, με την ανάλογη σπουδή και επιμέλεια που δεν λείπουν καθόλου -αν θέλουν- απο στους παραπάνω εμπλεκόμενους, και με όλο το μεγαλείο -τηρουμένων των αναλογιών- που πρέπει σε ένα τέτοιο στηλοβάτη της ρεμπέτικης τουλάχιστον παράδοσης.

*το Ρ-Κ εκφράζει την παρόμοια άποψη πολλών ακόμα φίλων, συνεργατών και αναγνωστών του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades