Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το ακαταλάγιαστο ταμπεραμέντο του Τζην Κρούπα...



Θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονος του Κηθ Μουν... τρελλιάρης, νευρώδης, με το ρυθμό να τρέχει στις φλέβες του, ο ντραμίστας Gene Krupa (1909-1973).
Πολωνικής καταγωγής, γεννημένος στο Σικάγο, ξεκίνησε την καρριέρα του το 1927 -μόλις 18χρονος- με τζαζ ορχήστρες και μπήκε στην περίφημη ορχήστρα του κλαρινίστα Μπέννυ Γκούντμαν, θρύλου της δεκαετίας του '30 και της περιόδου του σουίγκ, όπου έγινε πλέον διάσημος!! Το σόλο του στα "τόμ" στο τραγούδι "Sing sing sing" ήταν στην ουσία το πρώτο μεγάλο σε διάρκεια ντραμ-σόλο στη δισκογραφία, στην ιστορία της τζαζ!!!
Το 1938 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Μερικοί το προτιμούν καυτό" (που δεν έχει σχέση με την ομώνυμη κωμωδία του Billy Wlider απο τα 1959 με την Μονρόε), παίζοντας τον εαυτό του, που δείχνει πόσο διάσημος ήταν.
Το 1941 πρωταγωνίστησε στην ταινία "Ball of fire" με την Μπάρμπαρα Στάνγουικ (1907-1990) και τον Γκάρυ Κούπερ. Το τραγούδι "Drum boogie" που βλέπουμε εδω σε απίστευτα καλή κόπια, τραγουδάει η Στάνγουικ -σε ηλικία 34 χρόνων- και είναι σύνθεση δική του και του τρομπετίστα Roy Eldridge.
Στη δεκ. '40 οι μεγάλες μπάντες φθίνουν και ο Κρούπα δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο στυλ του μπήποπ που καθιερώθηκε πλέον. Το '54 γυρίζει στο Χόλυγουντ και θα παίξει στις ταινίες για τον Glenn Miller, τον Benny Goodman και μία ακόμα για τον ίδιο στα 1959. Στη συνέχεια έπαιξε σε μεγάλα κλάμπ έως τα τέλη της δεκ.1960 όποτε πλέον αποσύρθηκε.
Απο την ταινία The Gene Krupa story επηρρεάστηκε ο μετέπειτα ντραμμερ των Who, Keith Moon και σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι είναι η συνέχεια του Kroupa!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades