Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η λύρα του Κουφιανού



Μας ξάφνιασε ευχάριστα σήμερα (18/10) ο 87χρονος κύριος Λευτέρης, όταν μας είπε μια ωραία ιστορία με το Χανιώτη λυράρη Κουφιανό. Σαν θρύλος φαίνεται να αναφύεται απο τις αρχές του 20ου αιώνα αφου σαν τέτοιο μας τον μετέδωσε με τον ιδαίτερο του τροπο !!
Κάποιοι ξένοι λοιπον επισκέπτες απο την Αμερική, θέλανε να ακούσουνε τη μουσική της Κρήτης. Οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν, τους είπαν για τον κορυφαίο οργανοπαίκτη της εποχής, που δεν ήταν άλλος απο το Νίκο Κατσουλάκη ή Κουφιανό. Βέβαια αν αυτο διαδραματίστηκε στις αρχες τη δεκαετίας του '20 ή και νωρίτερα, υπήρχαν κι αλλοι καλοι οργανοπαίκτες με τη διαφορά πως ήταν στην Κίσαμο (Χάρχαλης, Μαριάνος, Φαντομανώλης, Ζερβός, Λυραντώνης κα.), στον Αποκόρωνα (Καντεροσταυρούλης, Μαθιούδης, Παλληκαρογιάννης κ.α.) και αλλου, αλλά και στην Αμερική (Χαρίλαος, Καντέρης)...
Πράγματι πήγαν στο λιμάνι που ήταν τα μεγάλα κέντρα το "Καπρίς" και το "Ακταίον" -το Καπρίς επιβεβαιώσαμε πρόσφατα πως ήταν το σημερινό "Αρωμα" - και ήρθε ο Κουφιανός ο οποίος πήρε μαζι του το λαγουτιέρη Ζωφάκη. Οι Αμερικάνοι μόλις είδαν τη λύρα, το μικρό αυτο όργανο, γέλασαν γιατι φαντάστηκαν ότι δεν θα βγάζει καθόλου ήχο! Ο Κουφιανός βλέποντας αυτο, διάλεξε ένα σημείο του μαγαζιού που να κάνει αντίλαλο, να δυναμώνει τον ήχο. Εκει λοιπόν κάθησαν κι άρχισαν να παίζουν. Η λύρα ακούγονταν τόσο δυνατά που οι Αμερικάνοι έμειναν άναυδοι. Αφου τελείωσαν, ένας απο αυτους πλησίασε τον Κουφιανό και ζητούσε επίμονα να αγοράσει τη λύρα, αντι ενος μεγάλου ποσού. Ο Κουφιανός με τα πολλά συμφώνησε αφου είχε κι άλλες λύρες, παρ'όλο που αυτη ήταν η καλη του λύρα. Είπαν όμως να τη στείλει με ένα πακέτο, γιατί δεν μπορούσε να την πάρει εκείνη τη στιγμή.
Οντως πήγε στου Μανώλη του Φραγκιαδάκη το οργανοποιείο και εκει φτιάξανε μαζί ένα δέμα, ώστε να πάει με ασφάλεια στην Αμερικη. Οταν μετα απο καιρό πηγε η λύρα στην Αμερική, έπαιξε ο καυμένος ο Αμερικάνος και που να βγάλει τέτοιο ήχο... Απογοητευμένος έστειλε γράμμα στον Κουφιανό και του γράφει ότι τον ξεγέλασε και η λύρα αυτη δεν είναι η ίδια, που έπαιξε κείνη τη μέρα.

Ο Κουφιανός λοιπόν του απαντάει κι αυτος με ένα γράμμα και του λέει : "Η λύρα που σου έστειλα είναι αυτη που έπαιξα, έχω και μαρτύροι. Μη μπα να θέλεις να σου στείλω και τα δάχτυλα μου ;;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades