Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Οργανοποιοί των Χανίων (2)

 Τελικά όταν αναγγέλει κανεις κάτι -ειδικά στην Ελλάδα...- το πιο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνει... Ετσι και εμεις πέσαμε έξω στις αναγγελίες μας ότι θα συνεχίσουμε παρουσιάζοντας τους Χανιώτες οργανοποιούς, όπως είχαμε υποσχεθεί πριν ενάμισυ χρόνο σε αυτη εδω την ανάρτηση.

Δεν είναι άλλωστε και λίγο να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτεί, χρόνο, διάθεση και ασφαλώς βολικές συγκυρίες !! Και όπως φάνηκε δεν συνέτρεξαν οι παραπάνω λόγοι.
Βέβαια συλλέξαμε αρκετά στοιχεία, όπως και για μουσικούς του Νομού Χανίων, γεγονότα και συμπαρομαρτούντα της μουσικής μας ιστορίας.

Ο Γιώργος Φραγγεδάκης στο σπίτι του αδερφού του στη Νέα Χώρα
Απο τότε όμως κύλησε πολυ νερό. Ο Γιώργης Φραγκεδάκης, που υπήρξε ίσως ο μεγαλύτερος Κρητικός οργανοποιός του περασμένου αιώνα, έφυγε απο τη ζωη, 93χρονος πέρσυ το Φλεβάρη στο Ηράκλειο και φέτος ήταν το ετήσιο μνημόσυνο του στα Χανιά. Το οργανοποιείο του συνεχίζει στο Ηράκλειο ο γιος του Μιχάλης.
Ο αδερφός του ο Λευτέρης Φραγκεδάκης που ζει στα Χανιά, μας έδωσε πολλές πληροφορίες που θα αναρτήσουμε σε εύθετο χρόνο, πολλες δε απο αυτες θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο για τη γειτονιά μας τη Νέα Χώρα, Χανίων.
Ο Λευτέρης κράτησε το μαγαζί στα Μαχαιράδικα μέχρι το 1967-68 οπότε ο Δήμος γκρέμισε τη σειρα αυτη των οικημάτων στην οδο Σήφακα. Σύντομα θα μάθουμε την ημερομηνία που γκρεμίστηκαν τα κτίρια. Κατόπιν συστεγάστηκαν με το μαχαιροποιό Παχτίκο, όπως μας είπε ο γιός του Παχτίκου, Μιχάλης. Ο Απόστολος Παχτίκος, Αρμένης στην καταγωγή, ένας απο τους θρυλικούς μαχαιροποιούς των Χανίων, ήταν ήδη άρρωστος πέρσυ που μιλήσαμε με το Μιχάλη και έφυγε απο τη ζωη πριν λίγους μηνες. Οπως μας διαβεβαίωσε ο Μιχάλης Παχτίκος, το μαγαζί που συστεγαζόταν ήταν το πάνω μαχαιράδικο που υπάρχει και σήμερα και είχανε βάλει ενα πάνινο μπερντέ να χωρίζει τα δυο "μαγαζιά", για να μην πηγαίνουν ροκανίδια και σκόνες απο το οργανοποιείο στο μαχαιράδικο !!! Απομένει να μας το επιβεβαιώσει και ο κυρ Λευτέρης... Πάντως ο λογαριασμός της ΔΕΗ έρχεται ακόμα στο όνομα Λευτέρης Φραγκεδάκης !!

Σχετικά με την ορθογραφία των ονομάτων, η κόρη του Γιώργη μας είπε ότι ο Μανώλης ήταν Φραγκιαδάκης, ο Γιώργης Φραγκιαδάκης και ο Λευτέρης Φραγκεδάκης. Οι περισσότεροι όμως τους ονοματίζουν όλους Φραγγεδάκης ή Φραγκεδάκης ή Φραγγέδης.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο Μανώλης και ο Γιώργης Φραγγεδάκης κατασκεύαζαν και μπουλγαρί μάλιστα ο Γιώργης είπε πολλά μυστικά στον Στ.Λαϊνάκη.
 Επίσης κατασκεύαζαν και μπουζούκια, πιθανόν μετα το 1935. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου σε περσυνή εκδήλωση, ο λαγουτιέρης Μανώλης Καρτσωνάκης απο την Κίσαμο, το 1939 σε ηλικία 10 χρονών, αγόρασε ένα μπουζούκι απο του Μανώλη του Φραγγέδη και με αυτο ξεκίνησε.

Πρόσφατα επίσης έφυγε απο τη ζωη ο Στέφανος Κασωμένος, που έμενε στο Βαμβακόπουλο και καταγωγή είχε απο το Γεράνι. Λαγουτιέρης ο ίδιος και κατασκευαστής καλος. Προς το παρόν έχουμε λίγα στοιχεία για αυτον, έχουμε όμως δει και πάρει φωτογραφία ένα λαούτο κατασκευής του.

Τον Στέλιο Μουντριανάκη επισκεφτήκαμε και μας έδωσε πολύτιμα στοιχεία. Μερικά απο αυτα δημοσιεύτηκαν στο site Ελληνες οργανοποιοί. Πιστεύουμε να μπορέσουμε και απο εδω να κάνουμε μια ευρύτερη παρουσίαση.

Με την οργανοποιία επίσης έχει ασχοληθεί ο λαγουτιέρης Γιώργος Νταουντάκης που υπήρξε και επιπλοποιός.

Τον κύριο Σταματάκη γνωρίζει ο γείτονας του, φίλος Ανδρέας, έχει το εργαστήριο σε ένα απίθανο σημείο και αν βολέψουν οι καταστάσεις θα τον συναντήσω σύντομα.

Παραλείψαμε να αναφέρουμε τον Γιάννη Μπουλταδάκη που εκτος απο το ότι είναι ένας καλος επαγγελματίας λαγουτιέρης και τραγουδιστής , κατασκευάζει λαγούτα, λύρες και ένα δικης του έμπνευσης λαγουτάκι με το όνομα "Πανάν", απο το όνομα του πατέρα του, Παναγιώτη που υπήρξε ένας ονομαστός λαγουτιέρης στο Σέλινο, συγχωρεμένος σήμερα.
Στο Γιάννη αρέσουν οι ευρεσιτεχνίες και έχει κατασκευάσει και μιά δικης του έμπνευσης ηλεκτρική λύρα. Με μία τέτοια λύρα παίζει ο τραγουδιστής και λυράρης Ηλίας Παλιουδάκης.

Επίσης ένας ακόμα ημι-επαγγελματίας οργανοποιός, σε λύρες, που δραστηριοποιείται χρόνια στα Χανιά είναι ο Γιώργος Μαυρουλάκης, παλιός λυράρης, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην οδο Περίδου με διάφορα είδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades