Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Εφυγε απο τη ζωή ο κιθαρίστας Γιάννης Δέδες !!


Πήραμε ένα μέϊλ απο την εγγονή του Γιάννη Δέδε, φημισμένου κιθαρίστα του ρεμπέτικου και επι χρόνια συνεργάτη του Βασίλη Τσιτσάνη, κυρία Ιωάννα Γκιολέ, όπου μας ανακοινώνει το θάνατο του παπού της !!

"Με μεγάλη συγκίνηση διάβασα τα όσα γράψατε στις 26/09/2010 για τον Γιάννη Δέδε. http://rebetcafe.blogspot.com/2010_09_01_archive.html
Με μεγάλη μου όμως λύπη σας ενημερώνω ότι ο παππούς μου Γιάννης Δέδες "έφυγε"  την Πέμπτη 24/02/2011.

Με εκτίμηση,
Ιωάννα Γκιολέ"

Το ε-μέϊλ είχε έρθει αρκετά νωρίτερα και ευχαριστούμε την εγγονή του που μας ενημέρωσε, αλλά είχε μπλοκαριστεί όπως γίνεται με πολλα μέϊλ απο το gmail και το είδαμε μόλις σήμερα...
Προσωπικά λυπήθηκα πολυ, όσους ρώτησα όταν ανέβασα την ανάρτηση αυτη, δεν γνωρίζανε για το που βρίσκεται ο Γιάννης Δέδες, μόνο κάποιος πιθανολόγησε ότι δεν είναι στη ζωή ή ότι ζούσε στο εξωτερικό...
Ηταν το πρότυπο μου σαν κιθαρίστας και το λιγότερο που θα ήθελα ήταν να τον συναντήσω!!

Ο Θεός να τον αναπαύσει και νάχουν υγεία οι δικοί του να τον θυμούνται !!!

Η φωτογραφία είναι απο το περιοδικό "Λαϊκό Τραγούδι" τευχ.5 σελ.64
Επίσης υπάρχει άρθρο του Νίκου Πρωτόπαππα στο ίδιο περιοδικό, τευχ.18 σελ.27, στο αφιέρωμα "Η κιθάρα στο λαϊκό τραγούδι"
Μία ακόμα αναφορά στο Γιάννη Δέδε, μαζί με φωτο, υπάρχουν στο Λ.Τραγούδι, σε αφιέρωμα στην ηχογράφηση του Επιτάφιου του Μ.Θεοδωράκη, όπου έπαιξε κόντρα μπάσσο.

8 σχόλια:

Aftossketo είπε...

Ηταν μεγάλος παίχτης ο Δέδες.Κι εγω απ αυτόν κόλησσα με την κιθάρα.Ειχε καταπληκτικό ήχο. Συνοδεία αξεπέραστη.
Καλό παράδεισο...

REBET CAFE είπε...

Οντως μοναδικος και γλυκο παιξιμο !!
Ειδικα στο δισκο "Χάραμα" του Τσιτσανη, απο τους πιο κλασσικους πια ελληνικους δισκους !!!

jorge.zgouras είπε...

Κάποιο βιογραφικό υπάρχει γι αυτόν τον σπουδαίο κιθαρίστα; - (καταγωγή, γέννηση, τόπος γέννησης, παιδικά χρόνια, σπουδές..)..

REBET CAFE είπε...

Προς το παρον δεν εχουμε κατι εγκυρο. Το "Λαικο τραγουδι" ειχε σκοπο να του παρει συνεντευξη, δεν προλαβε...

Unknown είπε...

Πράγματι ήταν μεγάλος κιθαρίστας. Καταλάβαινε και προλάβαινε τα γυρίσματα του Τσιτσάνη. Ήταν και δικός μου δάσκαλος (εξ'ακοής επίσης). Πολύ θα ήθελα να τον είχα δει από κοντά μια φορά... Ο Θεός να τον αναπαύει.

Unknown είπε...

Το ονομα μου ειναι Χρηστος Δεδες .Ο πατερας μου ειχε εναν πρωτο εξαδελφο που επαιζε κιθαρα και το ονοματου ηταν Γιαννης Δεδες οπως και του πατερα μου .Ο πατερας μου παντα μου ελεγε για τον εξαδελφο του οτι ηταν μεγαλος κιθαριστας . Δεν ειμαι σιγουρος εαν ειναι το ιδιο προσωπο. Τον συναντησα μονο μια φορα στον θανατο, του αδελφου του πατερα μου και θειου μου Βαγγελη Δεδε, πριν πολλα χροννια και μου ελεγε πως ειχε παιξει με μεγαλους συνθετες και τραγουδιστες. Ο πατερας μου ηταν απο την Ακαδημια Πλατωνος στην Αθηνα και ειχε μια θεια που την ελεγαν Ελενη που μπορει να ηταν και μανα του Γιαννη Δεδε του κιθαριστα. Δεν ηξερα αν ζουσε και τυχαιως το ανακαλυψα εδω. ο πατερας μου πεθανε το 2011.Θα ηθελα εαν ειναι το ιδιο προσωπο .τον Παπου μου τον ελεγαν Χρηστο και την γιαγια μου Ευανθια Λυπαμαι για τον θανατο του

REBET CAFE είπε...

Πιθανότατα είναι ο ίδιος αγαπητέ Chris. Πρόσφατα βρήκα ακόμα μία πληροφορία για το Γιάννη Δέδε που θα αναρτήσω σύντομα. Απο την οικογένεια σας μπορεις να μάθεις περισσότερα και να συνεισφέρεις σε εμας και στην ιστορία της λαϊκής και όχι μόνο μουσικής στην Ελλάδα!!

Unknown είπε...

Ο Γιάννης Δέδες επεζε κόντρα μπάσο στην ορχήστρα τουΜανώλη Χιώτη
Όταν ήταν με την κ Μαίρη
Λίντα και τους έφερε και μένανε δίπλα στο σπίτι του στην Αγία Παρασκευή .Επεξε σε πάρα πολλές Ελληνικές ταινίες
Και έχει δανείσει και την φωνή του σε τραγούδια για τις ανάγκες των ταινιών.Υπηρξε ένας καλός και υσηχος γείτονας

cretan music - mantinades