Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ο Μάρκος μετα το 1960


Δίσκος 33 στροφών του Μάρκου Βαμβακάρη απο το 1971, στην Phillips και επανέκδοση σε cd απο την Polygram το 1994. Η ζωγραφια στο εξώφυλλο είναι του Θόδωρου Πανταλέων.

Το τραγούδι "Φόρα τα μαύρα φόρα τα" είναι διασκευή του Μάρκου και είναι με τη μουσική του χασάπικου "Οταν μπουκάρω στον τεκέ" του Δελιά, με αλλαγμένη την εισαγωγή και το στίχο απο το "Φόρα τα μαύρα..." του Καρίπη.
Οι "Δυο γυφτοπούλες" είναι επίσης παλιό ρεμπέτικο απο τα 1935 όταν το τραγούδησε ο Στελλάκης και άλλοι τραγουδιστές. Υπάρχει αντίστοιχο  δημοτικό τραγούδι της Μακεδονίας με διαφορετική μουσική. Περιέχεται σε δίσκο του Πανεπιστήμιου Κρήτης με την Ξανθίππη Καραθανάση.
Το "Μαύρη ζωη μικρούλα μου" είναι στίχος που απαντάται σε δημοτικά και σε ένα ρεμπέτικο με τον Νταλγκά, τραγούδι του Τούντα. Εδω ο Μάρκος χρησιμοποιεί και τη συνέχεια ".. μαύρη σκοτεινιασμένη", αλλα το υπόλοιπο τραγούδι είναι εξ ολοκλήρου πρωτότυπο, μέχρι αποδείξεως του εναντίου...
Το κλασσικό "Τα ματόκλαδα σου λάμπουν" που είναι απο τα δημοφιλέστερα ελληνικά τραγούδια όλων των εποχών, λέγεται ότι έχει δανειστεί τους στίχους απο αντίστοιχα δίστιχα του παραδοσιακού μας τραγουδιού.
Εδω όμως υπάρχουν και 5 τραγούδια, γνήσια ρεμπέτικα, που έγραψε ο Μάρκος στην τελευταία χρονική περίοδο της καρριέρας του : "Ατακτη", "Μια μικροπαντρεμένη", "Γκρινιάρα", "Τι με ωφελούν οι άνοιξες" και "Τα όμορφα τα γαλανά σου μάτια", που δείχνει την επιδεξιότητα και την ικανότητα του Μάρκου, να γράφει όμορφα και πρωτότυπα τραγούδια, μέσα σε όλο αυτον τον κυκεώνα της παραγωγής τα χρόνια εκείνα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades