Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Η Μαρίζα απόψε στο "Παλλάς"


Η “Ιέρεια του fado”, όπως την έχουν αποκαλέσει τα διεθνή ΜΜΕ, δε χρειάζεται κανέναν πρόλογο. Έρχεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα στο
Παλλάς, μετά τη sold out συναυλία της το 2007, για να ερμηνεύσει τα μεγάλα fados με τον τρόπο που μόνο εκείνη μπορεί, τα τραγούδια από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά “Terra” και τα τραγούδια σταθμούς της καριέρας της.

Γεννημένη στη Μοζαμβίκη, είχε τη μεγάλη τύχη να μεγαλώσει στα στενά της περιοχής Mouraria, γενέτειρα και πηγή του fado, όπου ήρθε σε επαφή με αυτό που αργότερα θα γινόταν σχεδόν ο εαυτός της.
Για κάποιο διάστημα την κέρδισαν η soul και η funk, αλλά σύντομα την ανακάλυψε ο παραγωγός Jorge Fernando. Από τότε, οι αναμνήσεις της αλλά και οι ήχοι των fados έγιναν ένα με την ψυχή της, την ψυχή της που δεν ερμηνεύει απλώς τα fados. Τα βιώνει.
Αντιστεκόμενη στις πιέσεις των εταιριών να τραγουδήσει fado στα αγγλικά, αρνούμενη να αναμείξει το fado με είδη αταίριαστα μόνο για εμπορικούς σκοπούς, έχει παραμείνει πιστή στο αυθεντικό πνεύμα και τις ακουστικές παραδόσεις του.
Παρόλα αυτά, γνωρίζει ότι η παραδοσιακή μουσική δεν πρέπει να μένει κλειδωμένη στο ντουλάπι, γι’ αυτό και η συνεχής σχέση της με τα άλλα είδη, της δίνει τη δυνατότητα να ανανεωθεί (το αποδεικνύει περίτρανα η συνεργασία της με τον βραζιλιάνο Jacques Morelembaum).
Σαν “πολίτης του κόσμου”, δε θα μπορούσε παρά να έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, όπως επίσης και στις πιο σημαντικές αίθουσες και θέατρα του κόσμου όπως το Royal Festival Hall, το φημισμένο Olympia στο Παρίσι, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, το Barbican Centre στο Λονδίνο,  το Royal Carré στο Άμστερνταμ, το Palau de la Música Catalana στη Βαρκελώνη, το Manchester Bridgewater Hall στο Μάντσεστερ, το Finlandia Hall στο Ελσίνκι, το Sydney Opera House στην Αυστραλία, το Hollywood Bowl στην Αμερική, κ.α.

Ο διάσημος Αμερικάνος αρχιτέκτονας Frank Gehry, σαγηνευμένος από τη φωνή της, κατασκεύασε το σκηνικό μιας παραδοσιακής πορτογαλικής ταβέρνας, ειδικά για τη συναυλία της Mariza στο μεγαλύτερο θέατρο του Los Angeles, το Walt Disney Concert Hall.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Mariza είναι και μια πολυβραβευμένη καλλιτέχνης, με βραβεία όπως το “Best European Artist” του BBC 3 για τις χρονιές 2001, 2005, 2006, το “European Border Breakers Award” (2004), και τίτλους όπως αυτούς της “Αmbassador for fado’s candidature to UNESCO’S Intangible Cultural Heritage of Humanity programme” (2004) και “Αmbassador for the Portuguese Tourism Institut” για την προσφορά της παγκοσμίως στη διάδοση της πορτογαλικής παράδοσης και πολλά ακόμα βραβεία και υποψηφιότητες.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα μουσικών και παραγωγών. Τα περισσότερα από τα άλμπουμ της “Fado em Mim” (2001), “Fado Curvo” (2003), “Transparente” (2005) και “Concerto Em Lisboa” (2006), όπως και το dvd “Live In London” (2004), έχουν γίνει πολλαπλώς πλατινένια σε πολλές χώρες του κόσμου.
Το τελευταίο της άλμπουμ “Terra”, είναι μια συνεργασία μεγάλων ονομάτων όπως αυτά των Dominic Miller, Ivan Lans, Chucko Valdés, Ivan Lewis, Buika και Tito Paris, κάτω από την ομπρέλα του Ισπανού παραγωγού Javier Limón (ιδρυτής του ανεξάρτητου label Casa Limon και παραγωγός του υπέροχου "Lagrimas Negras" των Bebo Valdes και Diego El Cigala).
Ένα άλμπουμ που αποκαλύπτει την αλήθεια της Mariza μεταφέροντας όσα έμαθε  από τους πολιτισμούς που συνάντησε στις περιοδείες της, ένα ακόμα άλμπουμ της “Πριγκίπισσας του 21ου αιώνα”, όπως έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από τη μετάδοση του πολιτισμού της χώρας της μέσα από τα fados, η Mariza έχει συνεργαστεί με τον Ισπανό σκηνοθέτη Carlos Saura για την ταινία “Fados” – αφιέρωμα στο fado, στην οποία πρωταγωνιστεί (Φεστιβάλ Βερολίνου 2007).

Το fado είναι η ψυχή της, αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της και το μεταδίδει περίτεχνα και μοναδικά σε όλο τον κόσμο, μαγεύοντας το κοινό με κάθε της εξαιρετική εμφάνιση.
Η Mariza θα εμφανιστεί στο Παλλάς τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 στις 21.00 το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades