Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Οι δρόμοι του ρεμπέτικου στην ΕΤ1


Ένα ντοκιμαντέρ των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρώς Σιαφλιάκη, που έχει μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία σε διεθνή Φεστιβάλ και προβάλλεται στην Ελλάδα πρώτη φορά.

Μια διαδρομή του ρεμπέτικου τραγουδιού…
Από την άφιξη των προσφύγων από τη Μικρασία το 1922 και την εγκατάστασή τους στα προάστια των μεγάλων πόλεων, το ρεμπέτικο βγήκε από τους τεκέδες και τις φυλακές, διεύρυνε το κοινό του, για να συνοδεύσει με τον τρόπο του την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί την απάντηση αυτής της μουσικής, που ως λαϊκή έκφραση μιας κοινότητας, συμμετείχε στις ιστορικές εξελίξεις του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.
• Μαρτυρίες σπουδαίων μουσικών, εκ των οποίων κάποιοι δεν βρίσκονται πια στη ζωή
• συνεντεύξεις των : Μιχάλη Γενίτσαρη, Tάκη Μπίνη, Kώστα Τσανακου, Στέλιου Βαμβακάρη, Σώτου Ζαχαριάδη.

• Σπουδαίο αρχειακό υλικό
• Εμφανίζονται: Βασίλης Τσιτσάνης, Σωτηρία Μπέλλου , Διονύσης Σαββόπουλος…
Η ταινία επιδιώκει να ψάξει τα ίχνη της ρεμπέτικης μουσικής στο παρόν.
Θέλει να επικεντρωθεί στην ίδια τη μουσική και αρθρώνεται με βάση την πορεία κατά την οποία οι αρχικοί αυτοσχεδιασμοί αυτοδίδακτων μουσικών, σταθεροποιούν τη μορφή τους και την εξελίσσουν. Η απλότητα του ρεμπέτικου διατηρεί, στις σημαντικότερες εκφάνσεις του, μια δύναμη ικανή να φανερώνει ως σήμερα ένα μεγάλο δυναμικό ελευθερίας τόσο ως προς τη δημιουργικότητα της παραγωγής του, στο χρόνο που αυτή συνέβη, όσο και στη σχέση που επιτρέπει στους σημερινούς νέους που ασχολούνται μ΄ αυτή, συχνά ερασιτεχνικά.
Είναι φορές που ανάμεσα στους ερμηνευτές, τη μουσική και το κοινό τους υπάρχει και τώρα κάτι από τη μέθεξη την αλλοτινή, όταν η ενότητα της μουσικής με τις συνθήκες ζωής στις οποίες ανταποκρίνεται, ήταν προφανής.
Μένει στην ταινία να καθρεφτίσει τα νήματα που δένουν το ρεμπέτικο με τη ζωή μας, όταν ο λόγος ή η επιθυμία μας γίνεται τραγούδι, τότε και τώρα.

DOC ON AIR
Προλογίζει ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος
H ΕΡΤ παρουσιάζει το "DOC ON AIR", την τηλεοπτική ζώνη για τις διεθνείς συμπαραγωγές της, ανανεώνοντας το περιεχόμενό της και εισάγοντας θεματικά αφιερώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι 13 από τις παραγωγές που προβλήθηκαν στις 34 συνολικά ώρες του πρώτου κύκλου της εκπομπής, απέσπασαν βραβεία από σημαντικά διεθνή τηλεοπτικά φεστιβάλ. Ντοκιμαντέρ έρευνας και τεκμηρίωσης, όπως και δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ και τηλεταινίες που υπογράφουν σημαντικοί δημιουργοί, είναι ο καρπός της σταθερής συνεργασίας της ΕΡΤ στο τομέα των συμπαραγωγών, με μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, εταιρίες παραγωγής και σκηνοθέτες.
Μέσα από το "DOC ON AIR" προβάλλονται ντοκιμαντέρ και παραγωγές που καλύπτουν ένα εντυπωσιακό θεματολογικό εύρος περιλαμβάνοντας όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας: Ιστορία, κοινωνία, πολιτική, περιβάλλον, επιστήμη, ιατρική, πολιτισμός. Και ακόμη, ταινίες που εισχωρούν στο σύνθετο πλέγμα των ανθρώπινων σχέσεων στον σύγχρονο κόσμο, δημιουργικά ντο-κιμαντέρ από σημαντικούς σκηνοθέτες αλλά και από ανερχόμενους Έλληνες δημιουργούς.

Ιστοσελίδα: http://www.ert.gr/doconair/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades