Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Στα πρόθυρα της δημιουργίας το Αρχείο λαϊκής μουσικής Κρήτης

Σήμερα είναι μια σημαντική ημερομηνία... Ο υπογράφων στα Χανιά, σκέφτεται να πλησιάσει τον βαθύπλουτο μπάρμπα ντου που έχει φτάξει απου την Αμερική και μεταξύ των άλλων θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών, -πραγματικά βαρύγδουπος τίτλος- μήπως και βοηθήσει οικονομικά την ίδρυση ένος τέτοιου φορέα όπως το αρχείο της λαϊκης μουσικης της Κρήτης (σε αντιπαράθεση με τη λόγια). Κάποιες λεπτομέρειες στο μεταξύ που έμαθα -που ίσως και νη μην είναι λεπτομέρειες- με κάναν να αμφιβάλλω για την προσφορά αυτη και ήρθε το τηλεφώνημα του φίλου Μανώλη απο το Ηράκλειο να μου το επιβεβαιώσει !! Μην περιμένεις απο τους Αμερικάνους τίποτα... το συνέδριο είναι... τέλος πάντων, δεν είναι για πράγματα ουσίας...
Ο Στέλιος την ίδια ώρα στο χωριό, στην Κίσσαμο... με παίρνει ο Σπύρος απο την Ιεράπετρα και τον ψάχνει για τη συναυλία στις Μάλλες στις 11 Αυγούστου "Το μπουζούκι στην Κρητική παράδοση" !!
Στις Μάλλες, που είναι το χωριό του Γιώργη ενος απο τους μεγαλύτερους συλλέκτες της κρητικής μουσικής, που έχει και μέρος του αρχείου του Γεώργιου Χατζηδάκη, μουσικού, ιστορικού, συγγραφέα και σχεδον όλες τις ηχογραφήσεις κρητικής μουσικής μέχρι το 1970 !! 

Ο Μανώλης "φουριόζος" επιμένει στην ίδρυση του φορέα, ίσως σαν "εταιρεία μη κερδοσκοπική...", μαζι ο φιλος του Στέλιος μαζι και ο άλλος φίλος και συνεργάτης ο Αγησίλαος, που ετοιμάζουν το βιβλίο για τη μουσική παράδοση της Πεδιάδας Ηρακλείου, που θα εκδοθεί σύντομα απο τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, απο τα στοιχεία της έρευνας τους !!
Ο Στέλιος ο Χανιώτης, μόλις την περασμένη βδομάδα μου έδειξε κι άλλα απο το τεράστιο αρχείο του... άκουσα ένα φοβερό τραγουδιστή που δε ζει πια, απο την Κίσσαμο να τραγουδάει καταπληκτικά συρτα και ταμπαχανιώτικα, ένα Λαρεντζάκη, άκουσα εκπληκτικούς μανέδες απο τον Χατζηγιώργη, το Σμυρνιό πρόσφυγα που προπολεμικά έπαιζε με τον Κουφιανό... λίγες μέρες πριν είχα δει φωτογραφίες με τον Κουφιανό, τον πατέρα Τσεσμέ με το βιολί και το Χατζηγιώργη να παίζουν μαζι γύρω στο 1935... πολλες και σπάνιες φωτογραφίες του Τζιμάκη και άλλα πολλα και σπάνια... 
Κι εγω απο την άλλη εχω μαζέψει αρκετά για τη μουσική ιστορία της Νέας Χώρας της γειτονιάς μου : Φραγκεδάκηδες, Γαλάνηδες, Κεραμειανάκης, Κουτζόγλου,Γαλαθιανός, Τζινεύρης, Μαν.Θεοδωράκης, Γ.Μαυροδημήτρης, Παντέλος, Θυμάκης μαζι με την αδερφή και τον αδερφό του και άλλοι... αλλά και τα μαγαζιά, ο "Τρύφωνας" που έπαιξε ο Νταράλας, η Ρίτα Σακελλαρίου στα ξεκινήματα της, ο Κατινάρης και πολλοι άλλοι, η "Αφρικάνα", η "Χαβάη", ο "Ερωτόκριτος", το "Κρητικό Κονάκι" και κύττα σύμπτωση... ο Στέλιος έχει έγχρωμη φωτογραφία απο τη δεκαετία 1970 να χορεύουνε με το Ναύτη στην καλοκαιρινή "Αφρικάνα"...!!!
Για να μην αφήσω τους Ρεθεμνιώτες απέξω, ίσως είναι αυτοι -η συγκεκριμένη παρέα δηλαδή- που ξεκίνησαν πρώτοι μεθοδικά τη συγκέντρωση υλικού σε ψηφιακή μορφή και όχι μόνο !!
Ολα αυτα και πολλα άλλα, η αδιαφορία κάθε κρατικού φορέα και πανεπιστημιακού παράγοντα να ασχοληθούν με το ζήτημα, η ΣΚΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της κρητικής μουσικής που υφίσταται καθημερινά και η εστετοποίηση των κατεχόντων την όποια γνώση, η εμπορευματοποίηση της παράδοσης που μπορεί να φτάσει σε λίγο έως και τα Κινέζικα σαρίκια...   που μας πάει κατευθείαν στον πολιτιστικό γκρεμό και στο βούρκο της λήθης και της κακομοιριάς, μας κάνουν πολλους απο εμας που αγαπάμε την τέχνη των προγόνων μας να αντιστεκόμαστε !! 
Συμφωνεί η Μαρία, ο Γιώργος Κ., ο Μανώλης, ο Κώστας, ο Γιώργος Χ.,ο Βαγγέλης, ο Γιώργος Τ. και άλλοι πολλοι... και την υγειά μας να'χουμε να το υλοποιήσουμε !!!

3 σχόλια:

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλή αρχή και καλή δύναμη!

REBET CAFE είπε...

Νασαι καλα Νικο !!!

Ανωπολίτης είπε...

Όπως θα έλεγε (ή μάλλον θα τραγουδούσε) ο Μάρκος:

Μόνο κανένας μπάρμπας μπορεί να σ' αβαντάρει / τα τσεκ απ' την Αμερική σε βγάνουν παλληκάρι

Καλή δύναμη, για την επίτευξη του στόχου σας.

Αντρέας

cretan music - mantinades