Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στρομπούλω - Αγραφα



Στρομπούλω (Τσάμικος)

Παίζουν:
Βλαχογιάννης Στέργιος - Τραγούδι
Λέκκος Γεώργος - Βιολί
Βασιλακάκος Γεώργιος - Βιολί
Ρίζος ? - Κλαρίνο
? - Λαούτο
Γευγελής Γεώργος - Ντέφι

Ιστορική παρουσίαση Αγραφιώτικων χορών και τραγουδιών απο τους Αργιθεάτες στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" στου Φιλοπάππου, το καλοκαίρι του 1978..

Η αλήσμου μνήμης Δόρα Στράτου προλογίζοντας την είσοδο των χορευτών στο θέατρο που φέρει τ' όνομά της, αναφέρει μεταξύ άλλων:
-Αυτοί δεν χορεύουν απλώς, αυτοί κεντάνε πάνω στη γη.
-Είναι ένα τρανό δείγμα ότι υπάρχει ακόμη Ελλάδα.
Για τον Στέργιο Βλαχογιάννη είπε:
-Είναι ένας Άνθρωπος πλασμένος για χορό και τραγούδι

Με τις συγκριτικές μελέτες που έκανε για τους χορούς, μας πήγε πίσω στο χρόνο, λέγοντας ειδικά για τον "Κλειστό" ότι είναι αργός, τελετουργικός χορός με πολύ παλιές ρίζες στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς τον αρχαιοπρεπή.

Ο "Κλειστός" ή το "Κλειστό" χορεύονταν παλαιότερα αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Συμμετείχαν όλοι οι χωριανοί με πρώτους τους σεβάσμιους, ενώ η αρχή γινόταν από τον παπά. Χορεύεται κυκλικά από ομάδα ανδρών και ομάδα γυναικών. Ο αντρικός κύκλος ήταν εξωτερικός και ο γυναικείος εσωτερικός.

Στα Άγραφα οι χοροί διαθέτουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και στα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές αλλά έντονες κινήσεις. Διατηρούν τα τοπικά γνωρίσματα και με τους χορούς εκδήλωναν τον πόθο της ανεξαρτησίας στα χρόνια της σκλαβιάς.

[youtube]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades