Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Το φέσι ...

Την εποχή που οι Αλβανοί έκαναν επιδρομές στην Πελοπόννησο,οι Έλληνες,για να γλυτώσουν από το χατζάρι τους, ανέβαιναν στα βουνά ή κατέφευγαν στα διάφορα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Κάποτε όμως μερικοί Τριπολιτσιώτες,που είχαν αρχηγό τους τον Νικητάκη Φραγκιά,αποφάσισαν να τους στήσουν καρτέρι και να τους χτυπήσουν,μόλις έκαναν να πατήσουν το πόδι τους στα γύρω χωριά. Έτσι κι έγινε. Ένα βράδυ το καραούλι ειδοποίησε τον καπετάν Φραγκιά για την εμφάνιση μεγάλης συμμορίας. Εκείνος τότε ξύπνησε τα παλικάρια του κι όλοι μαζί με τα καριοφίλια στο χέρι τράβηξαν να πιάσουν τα περάσματα. Έτσι μόλις είδαν τους Αλβανούς να πλησιάζουν,τους κύκλωσαν από όλα τα σημεία κι άρχισαν να τους χτυπούν.
Οι Αλβανοί αποδεκατίστηκαν.
Αλλά ένας Έλληνας, ο Γιάννης Παπατζώρης για να αστειευτεί με τους συντρόφους του,φόρεσε ένα αλβανικό φέσι κι άρχιζε να φωνάζει στα αλβανικά πως έρχονται δήθεν,επικουρίες. Κάποιος όμως από όλους,ο Λιάκος Ζαφείρης,που δεν κατάλαβε το αστείο και τον πέρασε για πραγματικό Αλβανό,σήκωσε το τουφέκι του και τον σημάδεψε. Το μολύβι τον βρήκε στην καρδιά και τον άφησε στον τόπο..!

Ωστόσο μερικοί από τους αρματολούς είπαν ότι ο Ζαφείρης σκότωσε επίτηδες τον Παπατζώρη ,επειδή ο τελευταίος του χρωστούσε χρήματα που δεν του τα έδινε. Από τότε για όποιον μας οφείλει και δεν μας πληρώνει,λέμε ότι ''μας έβαλε φέσι...''!

freelakon

1 σχόλιο:

Katse Kala είπε...

Αγαπητό rebetcafe, σας έχουμε στη λίστα με τα αγαπημένα μας. Εάν και εσείς επιθυμείται να μπούμε στη δική σας λίστα μπορείτε να το κάνετε.


Φιλικά: Η ομάδα του katse-kala.blogspot.com

cretan music - mantinades