Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010

Ψευδεπίγραφη έκδοση με πολλες μαϊμουδιές ...

Ήδη, στα περίπτερα όλης της χώρας, βρίσκεται το πρώτο τεύχος της σειράς «Λαϊκό τραγούδι, η αυθεντική ιστορία». Εκδότρια εταιρεία είναι η ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΙ Α.Ε, η οποία εκδίδει αποκλειστικά τα βιβλία και τα περιοδικά του National Geographic στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τη σειρά «Λαϊκό τραγούδι, η αυθεντική ιστορία», πρόκειται για εβδομαδιαία έκδοση. Η τιμή κάθε τεύχους ανέρχεται στα 12.9 ευρώ και μόνο για το πρώτο τεύχος, που κυκλοφόρησε την εβδομάδα που διανύουμε, η τιμή – τιμή γνωριμίας - είναι 4,9 ευρώ. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο έργο, που περιλαμβάνει κείμενα, φωτογραφίες, παρτιτούρες και φυσικά ψηφιακούς δίσκους με τραγούδια. (δείτε εδώ)
Η αλήθεια είναι πως δεν προλάβαμε να μελετήσουμε σε βάθος το πρώτο τεύχος της «πολυτελούς» αυτής έκδοσης. Μόλις χτες το πήραμε στα χέρια μας. Άλλωστε ακολουθούν 21 ακόμη τεύχη και όπως καταλαβαίνετε είναι νωρίς, πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε, εν όλω, το εγχείρημα αυτό. Ωστόσο, μια φωτογραφία, μας προκάλεσε έντονο προβληματισμό και γέννησε πλήθος ερωτημάτων. Είναι η φωτογραφία που ακολουθεί:
Η φωτογραφία αυτή παρατίθεται στη σελίδα 15, του πρώτου τόμου και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Τάκη Πανανίδη. Κατά τους «επιμελητές» της έκδοσης αυτής, πρόκειται για μια φωτογραφία στα μέσα της δεκαετίας του 60 και όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν στη λεζάντα της, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Άκης Πάνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Λιάνης, βρέθηκαν όλοι μαζί και φωτογραφήθηκαν στο κέντρο «Δειλινά». Μέχρι στιγμής όλα καλά. Η μήπως όχι; Παρατηρείστε προσεχτικά την φωτογραφία που ακολουθεί:
Στην φωτογραφία αυτή, στα 1967 εμφανίζονται ο Γιώργος Νταλάρας, ο Άκης Πάνου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Θωμάς Μιχαηλίδης (ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου «Δειλινά») και ο Γιώργος Λιάνης. Η φωτογραφία είναι πάλι από τα «Δειλινά» και αυτή τη φορά από το αρχείο του Τάκη Πανανίδη. Βλέποντας κανείς τις δύο φωτογραφίες, θα προτιμούσε, στη δημοσίευση αυτή, τον τίτλο: «Βρείτε τις διαφορές». Γιατί τα μόνα που διαφοροποιούν τις δύο φωτογραφίες είναι το φόντο και η απουσία/ παρουσία των Μιχαηλίδη και Μπιθικώτση. Ποια όμως είναι η πρωτότυπη και ποια προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας; Εκτός και αν, κατά διαβολική σύμπτωση, το ίδιο βράδυ ή ακόμα χειρότερα δύο διαφορετικές βραδιές, Νταλάρας, Άκης Πάνου, Καζαντζίδης και Γιώργος Λιάνης, πόζαραν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μαζί με τον Θωμά Μιχαηλίδη και τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ο ιδιοκτήτης φρόντισε να προσαρμόσει κατάλληλα το φόντο!
Τα πράγματα, δυστυχώς, δεν είναι αστεία και φαίνεται πως όσο περνούν τα χρόνια και απομακρυνόμαστε από την εποχή που εμπεδώθηκε το κλασσικό λαϊκό τραγούδι, η ιστορία δεν μελετάται ως έχει. Η ιστορία παραχαράσσεται! Η αλήθεια διαστρεβλώνεται. Ποια είναι όμως η αυθεντική φωτογραφία; Είναι η δεύτερη φωτογραφία. Απόδειξη αυτού; Μια τρίτη φωτογραφία, που βρήκαμε στο εσώφυλλο του δίσκου «Τα τραγούδια μου».(Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση με τον Γιώργο Νταλάρα, στο μουσικό θέατρο «Ορφέας». Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1983 αλλά η ηχογράφηση έγινε στις 22 και 23 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου, από το κινητό συνεργείο ηχογραφήσεων του Τάσου Κυριαζή. - διαβάστε περισσότερα εδώ). Όπως είπαμε, λοιπόν, στο εσώφυλλο του δίσκου περιέχεται μια φωτογραφία, από τα «Δειλινά». Είναι αυτή που παραθέτουμε ακριβώς κάτω:

η συνέχεια στο  http://stelioskazantzidis.blogspot.com/2010/03/blog-post_7039.html#ixzz0iR9ZymBg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades