Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

"Εφυγε" πριν 40 μέρες ο θρυλικός οργανοποιός Γιώργης Φραγκεδάκης ή Φραγκέδης

Πληροφορηθήκαμε μόλις σήμερα απο το Στέλιο Λαϊνάκη, προέδρο του συλλόγου "Χάρχαλης", πως έφυγε απο τη ζωη ο Γιώργης ο Φραγκέδης ο θρυλικός οργανοποιός της Κρήτης και σήμερα ήταν τα "σαράντα". Ο Γιώργης ο Φραγγεδάκης ήτανε ένας απο τους μεγαλύτερους ομολογουμένως ανθρώπους της μουσικής του νησιού, που έζησε απλά, δημιουργικά και αθόρυβα με μια σεμνότητα που δύσκολα συναντάει κανεις !!
Γεννημένος το 1917 στα Χανιά, γιος του Μανώλη Φραγκεδάκη οργανοποιού και λαγουτιέρη, απο μικρη ηλικία άρχισε να παίζει λαούτο και μαθαίνει τη δουλειά του οργανοποιού, φτιάχνοντας λαγούτα κυρίως και βιολιά και επισκευάζοντας κάθε είδους όργανο !! Γύρω στο 1955 ήταν πια ένας φτασμένος οργανοποιός και μετακόμισε στο Ηράκλειο όπου η τέχνη του πια είχε και οικονομική απόδοση αφου η ζήτηση εκει ήταν μεγαλύτερη.
 Τον γνώρισα το 1993-94 όταν μαζι με το Ναύτη και το Λαϊνάκη πηγαίναμε κάθε φορά που βρισκόμαστε στο Ηράκλειο στο μαγαζί του και ευτύχησα να τον συναντήσω πάλι πέρσυ το Σεπτέμβρη όταν ήρθε στα Χανιά για μία βάπτιση και βοηθούντος του δάσκαλου Γιώργου Πιτσιτάκη του πήραμε μια εκτενή συνέντευξη μαζι με βίντεο και φωτογραφίες, στο σπίτι του αδερφού του Λευτέρη στη Νεα Χώρα στα Χανιά, οργανοποιού.
Ο γιος του ο Ανδρέας συνεχίζει τη δουλειά και την παράδοση του πατέρα του στο Ηράκλειο, στο μαγαζί κοντα στη Χανιόπορτα.
Σύντομα θα κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στον αξέχαστο αυτο μουσικό, οργανοποιό και άνθρωπο !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades