Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Γιώρτος Αλτής : Λέει η ζωή - νέο cd


Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Αλτής είναι γνωστός τόσο ως μουσικός και δημιουργός(μέλος του κουαρτέτου μπουζουκιών «Ραστ»), όσο κι ως συγγραφέας κι ερευνητής (βλ. το βιβλίο του «Οκτώ λαϊκά πορτραίτα», αλλά και τη μόνιμη στήλη του «Πίσω από τα όργανα», στο «Μετρονόμο», όπου παρουσιάζει και τιμά τους οργανοπαίχτες).
«Λέει η ζωή» είναι ο τίτλος της προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ. Πρόκειται για ένα λαϊκό δίσκο με 10 τραγούδια σε στίχους του ίδιου του Αλτή και του Σπύρου Πετρέλλη και 2 οργανικά. Τα κομμάτια ερμηνεύουν τέσσερις νέες δισκογραφικά γυναικείες φωνές, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Μαρία Κώτη, η Άννα Καραγεωργιάδου κι η Μαριλένα, αλλά κι ο ίδιος ο δημιουργός τους.
Όπως γράφει ο Γιώργος Αλτής στο σημείωμά του στο ένθετο του cd : «… ο στόχος ήταν τραγούδια για την παρέα … τραγούδια που να περιέχουν τον αυθορμητισμό του γλεντιού … κάποια απ’ αυτά αλά παλαιά, παίχτηκαν σε κοινό όλο τον προηγούμενο χειμώνα και διαγράφουν ήδη την πορεία τους». Κι έτσι είναι, έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με κομμάτια που, μελωδικά, ενορχηστρωτικά, αλλά κι ερμηνευτικά, μας έρχονται από την παράδοση του λαϊκού τραγουδιού των περασμένων δεκαετιών. Ακόμα κι η ενορχήστρωσή τους είναι, αλά παλαιά, λιτή. Εξαίρεση, κατά τη γνώμη μου, αποτελούν οι στίχοι, οι οποίοι, ενώ είναι καλοί και λένε πράγματα, δεν έχουν την αμεσότητα – εκτός κάποιων εξαιρέσεων – του λαϊκού στίχου.

orfeas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades