Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

Κώστας Ζαριδάκης

Βρεθήκαμε σήμερα με τον Κώστα το Ζαριδάκη, το γνωστο σολίστα του μπουζουκιού. Και όταν λέμε μπουζουκιού ενοούμε του τρίχορδου !! Βρέθηκε στην Κρήτη με την ορχήστρα του Μπάμπη Τσέρτου όπου έπαιξαν στο Ρέθυμνο τη Δευτέρα, στα Χανιά χθες και στο Ηράκλειο παίζουν σήμερα.
Οπως μας είπε ο ίδιος, ξεκίνησε έφηβος το 1971, για λίγο διάστημα με το τετράχορδο του δασκάλου του, ενος τυφλού μουσικού που έπαιζε πολλα όργανα και ήταν ένας πολυ χαρισματικός άνθρωπος, αλλα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γύρισε στο τρίχορδο αφου του άρεσε ο ήχος και στο τρίχορδο παρέμεινε όλα αυτα τα χρόνια  !!
Ξεκίνησε να παίζει απο πολυ μικρος σε πολλα και διάφορα μαγαζιά της Αθήνας. Φαντάρος έκανε μεγάλο διάστημα στα Χανιά, απέκτησε καλους φίλους και έχει πολλες κι ωραίες αναμνήσεις !! Μάλιστα μετάνοιωσε που δεν έμεινε εδω μας είπε σήμερα όπως καθόμασταν σε μια καφετέρια στο παλιό λιμάνι και ο καιρος ήταν ανοιξιάτικος ...
Κάποια καταγωγή παλιά έχει απο τα Χανιά απο τη μητέρα του αλλα δεν το έχει ψάξει περισσότερο ... Η καταγωγή του έχει να κάνει περισσότερο με Μικρα Ασία.
Στα Χανιά έπαιξε εκει γύρω στο 1977 στης "Μαρίνας" που τότε ήταν στη Νέα Χώρα, μαζι με τον Παύλο τον Μπαϊλάκη, ο οποίος γύρισε στα Χανιά πριν απο μερικά χρόνια, μετα απο μια μεγάλη καρριέρα πιανίστα και οργανίστα στην Αθήνα και τώρα είναι υπεύθυνος της λαϊκής ορχήστρας και χορωδίας του Δήμου.
Μετα το 1981 ο Κώστας άρχισε τη συνεργασία του με το Μάνο Χατζηδάκι, το Μίκη Θεοδωράκη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Μαρία Φαραντούρη και άλλους. Ειδικά με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη γύρισε όλη την Ευρώπη και την Υφήλιο γενικότερα !! Εμπειρίες πολλές και φοβερές, αλλά ο Κώστας είναι ένας προσγειωμένος και μετρημένος άνθρωπος, που ακόμα παλεύει με την όμορφη πεννιά του για το μεροκάματο ...
Φέτος παίζει στο "Μοστρού", στην Πλάκα, με τον Μπάμπη Τσέρτο, τη Νάντια Καραγιάννη, την Ειρήνη Τουμπάκη και το Νίκο Καραγιάννη. Παράλληλα συνεργάζεται με τη Μαρία Φαραντούρη και άλλους καλλιτέχνες.
Τον ρώτησα αν έχει παίξει με ρεμπέτες. Πως αμε ;; Με τον Οδυσσέα το Μοσχονά στους "Φίλους", με τη Μπέλλου στο "Δία". Τι καλα λόγια μου είπε για το Μοσχονά !! Αγιος άνθρωπος. Και πόσο γουστάρανε αυτοι οι άνθρωποι να δουλεύουνε !! Το λέει βέβαια συγκρίνοντας με τωρινούς ... Ο Μοσχονάς ανέβαινε στο πάλκο στις 10 και κατέβαινε στις 2, ούτε κουραζόταν ούτε τίποτα !! (Αυτο το θυμάμαι και εγω με τον Μπίνη, αν και 70ρης !!)
Η Μπέλλου λίγο πριν πεθάνει του έλεγε :
- Α ρε Κώστα, δεν θα ξαναδουλέψω ... ενω ήταν ήδη ένα σκαλι πριν το θάνατο, σκέφτονταν ότι δεν θα ξαναδουλέψει !!!
Ο Κώστας παρέμεινε σε ένα στυλ μουσικής, αυτο που λέμε σήμερα έντεχνο και μπορεί σήμερα να έχει ευρύτερη απήχηση αλλα δεκαετίες πριν δεν ήταν το ίδιο. Δε μετάνοιωσε καθόλου γι'αυτο, άλλωστε ο χαρακτήρας του, δεν ήταν να βραδυοξημερώνεται στα μπουζουκάδικα του συρμου ...

Αυτα απο τον Κώστα τον Ζαριδάκη και άλλα πολλα που δεν χωράνε εδω ... πιστεύω να έχουμε σύντομα την ευκαιρία να τον συναντήσουμε πάλι !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades