Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Τελευταία νέα ...

Το ρεμπέτ-καφέ είναι εδω !! Μπορεί οι αναρτήσεις μας τελευταία να είναι αραιές αλλα δόξα τω Θεώ, η δραστηριότητα μας είναι αρκετά πλούσια !!


- Βρεθήκαμε στην Ιεράπετρα στο χορό της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας, σε μία όμορφη ταβέρνα, "Τα άστρα", ψηλά σε ένα χωριό όπου βλέπει κανεις όλο τον κάμπο της Ιεράπετρας, όπου έπαιξαν ρεμπέτικα οι :  Σπύρος Τσικαλουδάκης -μπουζούκι, τραγούδι, Γιώργος Βαβουλές κιθάρα, τραγούδι, Κατερίνα Καλαϊτζάκη ακκορντεόν, τραγούδι και Γιώργος Φραγκάκης - μπαγλαμά, τραγούδι. 
Η Κατερίνα έχει μια σπουδαία φωνη και μπορει να υποστηρίξει πολυ καλα το ρεμπέτικο ρεπερτόριο !!
Στη βραδυά αυτη βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτερες μαντινάδες του διαγωνισμού που είχε προκυρήξει απο το Σεπτέμβρη η Μ.Σ.Ι. με θέμα τη μοναξιά. Δεσμευόμαστε να αναφέρουμε τις όμορφες αυτες μαντινάδες όπου νικητής ήταν ένας 20χρονος φοιτητής και 3ος ο Χανιώτης Θανάσης Πατεράκης που μάλιστα ήρθε απο τα Χανιά !! Επίσης κατα την απονομή ο μερακλής Δήμαρχος της Ιεράπετρας, είπε μια εξίσου ωραία μαντινάδα, σε αυτο το θέμα !!
Ο μπουζουξής τώρα της παρέας ο Σπύρος, τυγχάνει και αντιδήμαρχος του Δήμου Ιεράπετρας και καλλιτεχνικός υπεύθυνος, εκτος απο δικηγόρος ενω είναι και μαθητής -ούτως ειπείν- του Μανώλη Δημητριανάκη, επίσης δικηγόρου (φέτος βγαίνει στη σύνταξη θαρρώ...) και μαθητή του Μάρκου Βαμβακάρη !!
Ο Γιώργης ο Φραγκάκης τυγχάνει συλλέκτης απο ρεμπετοκιθάρες και ήδη έχει στη συλλογη του δύο κιθάρες Παναγή, μία προπολεμική αγνώστου, μία Απαρτιάν και μία παλια Ρουμάνικη !! Μέλος κι αυτος της παρέας απο το Μύρτος, ένα χωριό που εγω το ονομάζω "καλλιτεχνικό" !!


- Τη βραδυά αυτη γνωρίσαμε ένα απο τους μεγαλύτερους συλλέκτες της κρητικής παράδοσης, το Γιώργο, ο οποίος ζούσε στον Πειραιά, έχει συγκεντρωσει σχεδον όλους τους 78ρηδες δίσκους με κρητικά τραγούδια, έχει στην κατοχή του το αρχείο του μουσικολόγου και συνθέτη Γ.Χατζηδάκη και άλλα πολλά ...  Σκέφτεται να κάνει ένα μουσείο στο χωριό του, αφου κανεις απο τους διάφορους υπεύθυνους δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για το υλικό αυτο και βλέπει να επικρατούν όπως λέει αυτολεξεί : "οι σκυλάδες" !!  


- Βρεθήκαμε την επόμενη μέρα στο σπίτι του φίλου οργανοποιού Γιώργου, σε ένα χωριό έξω απο το Ηράκλειο κοντα στις Αρχάνες. Ο Γιώργος έχει ξοδέψει χρήματα, εργασία, κόπο και χρόνο για να επισκευάσει ένα πανέμορφο σπίτι απο πέτρα, που μάλιστα ανήκε σε πολυ γνωστό δημόσιο πρόσωπο (ο οποίος τώρα το ζητάει πίσω...) και έχει ξοδέψει ακόμα τα ίδια για να φτιάξει ένα πλήρες εργαστήριο - οργανοποιείο, που μας άφησε άναυδους !! Ούτια, κιθάρες, τρίχορδα κι ένα σαντούρι πρόσφατα είναι τα δημιουργήματα του ενω τώρα έχει στα σκαριά μία λάφτα πολίτικη !!
Ωραία τα τραγουδάκια που μας έπαιξε στην κιθάρα, ωραία η μαλοτύρα του βουνού και το γλυκάκι της Δήμητρας (;;)


- Βρεθήκαμε και στο σπίτι του έτερου καλου πλέον φίλου Μανώλη στο Ηράκλειο και επίσης μείναμε άναυδοι και άφωνοι και Σόλωνος γωνία !!!! Εδεσε το γλυκό μετα και τις προηγούμενες εντυπώσεις και πραγματικά ξέχασα και χρεωκοπίες και επιτηρήσεις και ότι άλλο δυσοίωνο που μας πρήζουν τον εγκέφαλο κάθε μέρα, τα ιδιωτικά βουρκο-κάναλα ...
Αισθάνθηκα ότι ... μπορει Ελλάδα να μην υπάρχει, αλλά ευτυχώς υπάρχουν Ελληνες !!!
Ατελείωτο το αρχείο του Μανώλη, χιλιάδες βινύλια, χιλιάδες cd, μπομπίνες, κασέτες, βιβλία, φωτογραφίες, μπομπινόφωνα παλιά που δουλεύουν όλα, ηχητικά συστήματα σπάνια και ακόμα μία σκαλιστή φλογέρα, μία ασκομαντούρα και μία κατσούνα βοσκού σκαλισμένα με την ίδια τεχνοτροπία, αντικείμενα που θα έπρεπε να κοσμουν τα καλύτερα μουσεία του κόσμου !!  
Ο Μανώλης ήδη έχει ξεκινήσει να ηχογραφεί και βιντεοσκοπεί παλιούς μουσικούς και σύντομα θα βρεθεί στα Χανιά να ηχογραφήσει έναν 99χρονο μερακλή που ξέρει σπάνια ριζίτικα ...
- Γνωρίσαμε και την κόρη του Μανώλη που είναι εθνομουσικολόγος στις ΗΠΑ, μια νέα κοπέλλα πολυ δραστήρια που συμπτωματικα είχε έρθει στην Ελλάδα για μια ομιλία στον Εβρο, την ώρα που στη Φιλαδέλφεια το χιόνι ήταν στους 80 πόντους !! Η Μαρία αναγκάστηκε να πάει στην Αμερική για σπουδές στη μουσικολογία αφου στην Ελλάδα το έψαξε και ήταν αδύνατον ...
Το είχα ψάξει και γω το 1993, αλλα με απογοήτευσαν αι του Πανεπιστήμου Ρεθύμνοι υπάλληλοι ...
- Απο το φίλο Μανώλη δανείστηκα το πολυ καλο δίσκο της Σοφίας Νεοχωρίτου, έκδοση της Keros music του Νίκου Οικονομίδη. Πολυ καλος δίσκος, ακούστε τον !!
- Επίσης το δίσκο του Μάριου Παπαδέα, με το σαντούρι του απο την ίδια εταιρεία, δίσκος που μαζι με τον προηγούμενο είναι ότι καλύτερο άκουσα απο πρόσφατες παραγωγές !!


- Βρήκαμε κατόπιν στα Χανιά, το λαγουτιέρη Γιώργο Γομπάκη. Ο Γιώργης γεννήθηκε το 1935, ξεκίνησε στα 10 να παίζει λαγούτο και στα 11-12 να παίζει στα πρώτα γλέντια. Ητανε ζυγιά με το Μαύρο μετα που σταμάτησε με τον Κουτσουρέλη, με τον Χαράλαμπο Παπουτσάκη και το Γαλαθιανό 3 χρόνια.. Μας είπε με λεπτομέρειες πως ξεκινάγανε το "πρόγραμμα" τους, ο Μαύρος και ο Παπουτσής, λίγο μετα τον πόλεμο. Μας είπε για τον Κωστη το Μαρουβά τον αδικοχαμένο αυτο λαγουθιέρη και άλλα πολλα που μακάρι να τα πλησιάνουμε και να τα εκδόσουμε κάποια στιγμη !!
Μας έπαιξε και λαγούτο ορεξάτα στο σπίτι του ενω πίναμε ένα ωραίο ρακόμελο !! Και κουρντίσματα πολλα και "μυστικά" ...


- Μάθαμε για κάποιους παλιούς Κισσαμίτες μουσικούς, το Γιώργη το Γωνιωτάκη, το Γλεντούση το Βαγγέλη το Μελετάκη, τον Κουρή το Βαγγέλη απο το Μούλετε, γιο του Κουρή που έπαιζε με το Χάρχαλη και βρήκαμε μια έγχρωμη παλιά φωτογραφία με το Γλεντούση με το κλαρίνο, το Μελετάκη και το Γωνιώτη !!


- Εημερωθήκαμε για την τύχη του πατρικού σπιτιού του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά, που έχει περιέλθει στο Δήμο Νέας Κυδωνίας απο αγορά απο τους κληρονόμους του αδερφού του Γιάννη, έναντι 200 χιλ. ευρω πριν 4 χρόνια.
- Βρήκαμε τυχαία και μια γερόντισα, καλοστεκούμενη, Γαλατιανή, που θυμότανε ιστορίες προπολεμικά με το Μίκη και την οικογένεια του αλλα και στιγμες απο την Κατοχή και τη μετοικεσία τους στο Θέρισο, κατω απο τς ελιές ...  


- Βρεθήκαμε και στο Καρναβάλι του Ρεθύμνου στην Κυριακή και πραγματικά είδαμε μια φοβερή οργάνωση, ένα ενθουσιασμό, ένα θεσμο που είναι απο τους κορυφαίους πια σε πανελλήνια κλίμακα !! Μάλιστα έκανα ενα παραλληλισμό, πως ότι βγάζει το Ρέθυμνο σε μια βδομάδα τις Απόκριες, βγάζουνε τα Χανιά σε ένα καλοκαιρινό μήνα απο τον τουρισμό !!!

3 σχόλια:

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Δηλαδή καλά περάσατε!
Και του χρόνου...

HATZIKOS είπε...

ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΜΟΥΝΙ ΓΙΩΡΓΗ.ΑΛΛΑ ΕΔΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ.ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΜΕ Η ΝΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΟΥΜΕ.ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΔΕ ΞΕΓΡΑΦΕΙ

REBET CAFE είπε...

Μια χαρα ... δε λεω, φιλε Νικο !!

Κωστη οτι μπορουμε κανουμε ... ενα μπ3 που ειχα βγηκε οφ ηδη απο την πολλη χρηση ... παντως εχω παρει υλικο !!

cretan music - mantinades