Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Να γιατι βουλιάζουμε !!! Γιατι κάποιοι τα τρώνε ...

Βουλή: Ενα διαρκές σκάνδαλο....

Πρόκειται για μείζον σκάνδαλο(άλλο ένα σε αυτή την έρμη χώρα)οταν η βουλή έχει πάνω απο 1500 υπαλλήλους που αμείβονται με 16 ή 18 μισθούς το χρόνο(κάθε φορά που ανοίγει και κλείνει η ολομέλεια της βουλής κλπ ΟΛΟΙ παίρνουν και απο ενα μισθό επιπλέον!!), που ο μέσος μισθός είναι 3 φορές ψηλότερος απο κάθε άλλον δημόσιο υπάλληλο(για την ίδια θέση και δουλειά ένας πχ στο υπουργείο Υγείας παίρνει 1200 ευρώ στη βουλή ο αντίστοιχος ομόλογος του την ίδια στιγμή αμείβεται με 5000 ευρω ή κάτι τέτοιο πέραν των έξτρα)! Οταν η βουλή δεν θέλει πάνω απο 50 υπαλλήλους (ούτως η άλλως οι περισσότεροι πάνε για βόλτα και ψώνια στο κέντρο)κι όταν δεν χρειάζεται ειδικός προϋπολογισμός γι αυτούς, αλλά θα πρέπει να ενσωματωθούν στο γενικότερο "δημόσιο σύστημα". Είναι ενα διαρκές έγκλημα ξεφτίλας στο...ναό της δημοκρατίας!
Διαβάζουμε σήμερα και στα ΝΕΑ το εξης ρεπορτάζ: Αντικειμενικό σύστημα προσλήψεων στη Βουλή, μέσω ΑΣΕΠ, φέρνει ο νέος χρόνος μετά και τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι εν κρυπτώ προσλήψεις χωρίς κριτήρια και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων παραμονές των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ετοιμάζει πυρετωδώς τις αλλαγές προκειμένου- όπως λέει στα «ΝΕΑ»- να καθιερωθούν διαφάνεια και αξιοκρατία. «Θεωρώ ότι και το Κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμπει συνεχώς μηνύματα στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το πιο βασικό» τονίζει ο κ. Πετσάλινικος.

Μέχρι τώρα το σύστημα πρόσληψης υπαλλήλων στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο ήταν μέσω «διακομματικού βολέματος» οπότε- σύμφωνα με παλαιούς πολιτικούς- «έπρεπε να έχεις μπάρμπα στην... Κορώνη για να προσληφθείς». Και αυτό γιατί, εκτός από τη μονιμότητα, οι εργαζόμενοι στη Βουλή θεωρούνται από τους πλέον καλοπληρωμένους δεδομένου ότι εξασφαλίζουν 16 μισθούς ετησίως με επιπλέον εξτρά δωρεάν παροχές όπως για παράδειγμα το υπόγειο πάρκινγκ στο κτίριο του Κοινοβουλίου και ο βρεφονηπιακός σταθμός για τα παιδιά τους καθώς και εφόσον το επιθυμούν η χρήση του γυμναστηρίου στην αρχή της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα.

Ενδεικτικό είναι πως με... διακομματικές ευλογίες έγιναν προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή ακόμη και μετά την ανακοίνωση από τον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Όργιο τοποθετήσεων είχε προηγηθεί και λίγα 24ωρα πριν από τη σχετική εξαγγελία και ενώ ήταν κοινό μυστικό πως θα προκηρύσσονταν εκλογές.

Εισιτήριο διορισμού πήραν υπάλληλοι για τα γραφεία των τότε αντιπροέδρων της Βουλής Γ. Σούρλα, Ε. Παπαδημητρίου, Τ. Νεράντζη και Φ. Πετσάλνικου, του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τα γραφεία του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκη και της πρώην προέδρου της Βουλής Α. Ψαρούδα-Μπενάκη, αλλά και του τότε γενικού γραμματέα της Βουλής Δ. Στεφάνου. Περίπου 20 υπάλληλοι μπήκαν έτσι από το... παράθυρο στη Βουλή σε διάστημα λίγων ημερών και ενώ τυπικά θα έπρεπε να έχουν παγώσει οι προσλήψεις.

Μάλιστα αυτοί οι νέοι υπάλληλοι απέκτησαν όλα τα προνόμια χωρίς να δουλέψουν σχεδόν καθόλου, αφού λίγες ημέρες μετά τις τοποθετήσεις τους διαλύθηκε η Βουλή λόγω των εκλογών. Τις προηγούμενες δεκαετίες- πάντοτε όπως λένε παλαιότεροι πολιτικοί- το «προνόμιο» του διορισμού είχαν σχεδόν αποκλειστικά οι εκάστοτε πρόεδροι της Βουλής. Αυτή η άτυπη διαδικασία ουσιαστικά έσπασε επί προεδρίας του Αθ. Τσαλδάρη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η «εξυπηρέτηση» μεταφέρθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα με συνέπεια να προσληφθούν από τότε αρκετοί συγγενείς και πρώην στενοί συνεργάτες προέδρων κομμάτων και πολιτικών.

Οι διορισμοί. Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της Βουλής αποδεικνύουν πως επί προεδρίας Αθ. Τσαλδάρη οι θέσεις των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου ήταν 571 (504 τακτικοί και 67 αναπληρωματικοί), επί Απ. Κακλαμάνη έφθασαν σε 710 (592 τακτικοί και 118 ιδιωτικού Δικαίου), επί Άννας Μπενάκη Ψαρούδα οι κατεχόμενες θέσεις έγιναν 1.305 (710 τακτικοί, 74 μετακλητοί και 521 ιδιωτικού δικαίου), ενώ επί Δ. Σιούφα εκτινάχθηκαν σε 1.514 (743 τακτικοί, 101 μετακλητοί και 670 ιδιωτικού δικαίου).

Το σύστημα προσλήψεων στη Βουλή είχε ψηφιστεί από το 2000 να γίνεται με βάση τον Νόμο Πεπονή, ουδέποτε όμως εφαρμόστηκε. Μάλιστα από τα πλέον γνώριμα τεχνάσματα είναι να προσλαμβάνονται υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ή αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να μονιμοποιούνται όπως ανάλογα γίνεται και με μετακλητούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται στα γραφεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και κατά περίοδο μετακινούνται σε κενές θέσεις του μόνιμου προσωπικού.
Η χαριστική ρύθμιση του 2008

Mε διάταξη που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2008 και ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν διατυπώσει ενστάσεις, παρέχεται η δυνατότητα σε μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί στη Βουλή από το 2004 να μονιμοποιούνται έστω και με μία ημέρα υπηρεσίας στα γραφεία των κομμάτων, ή στους προέδρους και τους αντιπροέδρους της Βουλής. Μάλιστα, σε αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση περιελήφθησαν και όσοι καταθέτουν δικαιολογητικά ακόμη και τρεις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Πάντως, κατά τον κ. Πετσάλνικο, προς το παρόν «δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για νέες προσλήψεις». Ο πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει στα «ΝΕΑ» ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του, προτού κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, είχε δεσμευθεί ότι στο εξής οι διοικητικοί υπάλληλοι θα προσλαμβάνονται στη Βουλή με την ίδια διαδικασία του Νόμου Πεπονή, ενώ σε ό,τι αφορά τις ειδικές κατηγορίες όπως π.χ. στενογράφοι κ.ά. θα προκηρύσσεται κάθε φορά ανοιχτός διαγωνισμός και η αξιολόγηση θα γίνεται ανάλογα με τα προσόντα κάθε υποψηφίου, έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Βουλής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ / ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/01/blog-post_4958.html#ixzz0bSyvEoQl

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades