Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Μην το λυπάσαι ένα φιλι

     Get this widget |     Track details  |         eSnips Social DNA   


Η ηχογράφηση είναι απο το 1968. Είναι μία νέα σύνθεση Χανιώτικου συρτού, του Σταύρου Καντηλιεράκη και τραγουδάει ο λαγουτιέρης Πέτρος Καρμπαδάκης, παίζοντας παράλληλα λαούτο.
Ο Σταύρος Καντηλιεράκης νέος τότε βιολάτορας είχε μεταναστεύσει στην Αθήνα για μιά καλύτερη τύχη και συγκεκριμένα δούλευε στις οικοδομές. Στα Χανιά είχε ξεκινήσει να παίζει σε γλέντια αλλα δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά με το όργανο.

Ο Πέτρος ο Καρμπαδάκης  είχε ανέβει απο τις αρχες της δεκαετιας του '60 στην Αθήνα και δούλευε επαγγελματικά παίζοντας λαούτο και τραγουδώντας, με τα μεγαλύτερα ονόματα της Κρητικής μουσικής, στα κρητικά μαγαζιά που είχαν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται στο λεκανοπέδιο της Αττικής !! Μου έχει πει μάλιστα μια ενδιαφέρουσα ιστορία με το Στέλιο Καζαντζίδη που τον συνάντησε τυχαία στη Νέα Ιωνία και του μίλησε ο Στέλιος καθως τον είδε να φοράει την κρητική φορεσιά. Η συνάντηση είχε συνέχεια και ο Πέτρος του πρότεινε να πει κάποια λαϊκά του τραγούδια, αλλά τελικά για λόγους που δεν είναι του παρόντος δεν ευδόδωσε ...
Μετα απο μια 40χρονη δοξασμένη καρριέρα σε Αθήνα, εξωτερικό και Κρήτη, ο Πέτρος τώρα μένει στην Κίσσαμο παίζει σε γλέντια και κάνει μαθήματα λαούτου και επίσης σε βιολατόρους και λυράρηδες, δείχνοντας τους σκοπούς και άλλα μυστικά του κάθε οργάνου. Ενας απο τους μαθητές του παλιότερα υπήρξε και ο Παύλος ο Μυριδάκης.

Ο Σταύρος επίσης μου έχει πει μια ωραία ιστορία. Την εποχή που δούλευε στην Αθήνα σε οικοδομές, συγκατοικούσε σε ένα απο τα παλιά σπίτια που είχαν κάμαρες με ένα κιθαρίστα του Βαμβακάρη (δε θυμόταν το όνομα) αλλα πολυ καλος μουσικός. Αυτος του είπε μια ιστορία με έναν εταιρειάρχη, νομίζω το Μάτσα :
Του λέει κάποτε ο Μάτσας :
- Εμεις κάνουμε τις επιτυχίες, εσεις δεν είσαστε τίποτα !!
εννοώντας τους μουσικούς και ως ένα βαθμο χαριτολογώντας. Ο κιθαρίστας ενοχλήθηκε και του αντέταξε επιχειρήματα. Οπότε ο Μάτσας του δείχνει μία κουτα με 45ρια και του λέει :
- Ποιο θες να σου κάνω επιτυχία ;; Τράβα ένα δίσκο στην τύχη !!
Ο κιθαρίστας μπήκε στον πειρασμό και τραβάει ένα δίσκο. Ποιο ήτανε ;;
Το πετραδάκι !! Η συνέχεια γνωστή ...

Στη διήγηση που έγινε το 2006, παρόντος του φίλου Θανάση Κ. και του λαγουθιέρη Γιώργη Κουρκουνάκη, στο καφενείο του Χάρχαλη.

2 σχόλια:

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Είναι ο Πέτρος; γιατί χθες που είμαστε μαζί του το ανέφερα αλλά μου είπε ότι τραγουδούσε ο Καντηλιέρης !
Βέβαια και εμένα μου μοιάζει η φωνή με του Πέτρου.

REBET CAFE είπε...

Ναι τον Πετρο εννοω.
Τι να πω, αν θυμαμαι καλα και απο τα στοιχεια που εχω -γιατι ενα μυαλο ειναι αυτο...- πρεπει να τραγουδαει ο Πετρος.
Δε θυμαμαι αν μου το ειπε και ο ιδιος ο Σταυρος ..., αλλα μαλλον δικιο θαχει ο Πετρος ...
Ευκαιρια να το διευκρινοσυμε

cretan music - mantinades