Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Μουσείο μουσικών στην Κίσαμο, συνέχεια ...

Το μπλογκ sandentrepesai μας απάντησε στην ανάρτηση μας για το προτεινόμενο "Μουσείο μουσικών" στις Λουσακιές, Κισάμου, Χανίων, παραθέτοντας τη θέση μας σε ξεχωριστή ανάρτηση και δίνοντας έμφαση στο ζήτημα. Στη συνέχεια απαντάμε στο σχόλιο κάνοντας μια πιο ανοιχτή τοποθέτηση στο θέμα, Μουσείο.

Φυσικά και κανείς στην Κίσαμο δεν ήξερε για τις ενέργειες που κάνατε εσείς με τον δικηγόρο για την ίδρυση μουσείου. Η προσπάθεια έγινε αποκλειστικά από τον κ.Κουνελάκη Στυλιανό δημοτικό σύμβουλο και το πανεπιστήμιο απάντησε με την επιστολή. Στο σημείο αυτό θέλω να θυμίσω ότι πριν πολλά χρόνια πέρασε από τις Λουσακιές ο αείμνηστος καθηγητής μουσικολογίας κ. Αμαριανάκης είχε διαθέσει αρκετές ώρες καταγράφοντας Λουσακιανούς καλλιτέχνες.Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που διάλεξαν τις Λουσακιές, εκτός ότι εκεί αποδεδειγμένα είναι η "μάνα" του συρτού!!!. Καλό βέβαια να υπάρξει μια συνεργασία όλων των φορέων και όσων θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, γιατί οι έριδες θα ρίξουν την ιδέα στην αδράνεια. Επειδή ξέρω ότι πολλοί αγαπούν αυτά τα ακούσματα όχι μόνο στην Κίσαμο αλλά σε ολάκερο τον κόσμο, στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση και όλοι θα συνεισφέρουν στην δημιουργία του Μουσείου αλλά και στο μνημείο των ξεχασμένων συνεχιστών της λαικής μας παράδοσης.

Νασαι καλα για την αναρτηση και το ενδιαφερον Γιαννη !! Χρεος μου να απαντησω και συμπληρωσω.

Δεν ξερω αν γνωριζε ο φιλος ο Στελιος απευθειας για τις ενεργειες μας ή καπου ακουστηκε ή μαθευτηκε...
Εμεις σχεδιαζαμε βεβαια οχι ακριβως μουσειο, αλλά ενα αρχειο οπου θα συγκεντρώνονται στοιχεια και αντικειμενα σχετικα με τη λαϊκη μουσικη της Κρητης και σαν επιστεγασμα και παραπληρωματικα να λειτουργουσε και ενας χωρος εκθεσης-μουσειο του (ιστορικου) αυτου αρχειου !! Αυτος ο χωρος θα μπορουσε και επρεπε να εχει μια ελαφρα "εμπορικη" χροια, δηλαδη εισητηριο και καποιες εκδοσεις (δινω ιδεες τωρα...) για να στηριχτει οικονομικα το ολο εγχειρημα. Εγχειρημα που θα αφορουσε ολη την Κρητη με παραρτηματα σε καθε Νομό και θα ηταν απαραιτητη η υπαρξη ενος μουσειου για την Κρητική μουσικη και κατ'επεκταση για τους καλλιτεχνες και δημιουργους, προτιμοτερο κοντα στην πρωτευουσα του καθε νομου. Θα ηταν αδοκιμο να ερθει ας πουμε το βιολι του Καλογεριδη στα Χανια ή το μπουλγαρι του Φουσταλιερη να παει στο Λασηθι ...
Εννοειται οτι η επισκεψιμοτητα θα του δώσει μια λαϊκότητα με την καλη έννοια και μια χρηση καθημερινη και άμεση, με τη συμμετοχη και αλληλεπιδραση του κοινου, των συλλεκτων, μελετητων, μουσικων και υπευθυνων !!
Ο αειμνηστος Αμαριανακης οπως και ο Laty, ο Σγουρακης, ο συλλογος Χαρχαλης και αλλοι εχουν κανει δουλεια πανω στην παραδοση καθενας με τον τροπο του αλλα και προσφατα ο Δεικτακης ανεδειξε με ξεχωριστο τροπο τους μουσικους και καλλιτεχνες των Χανιων και δη της Κισσαμου !! Οι Λουσακιες και τα Πατεριανά μαλλον με υποδειξη του Ναυτη εγιναν προπυργια της επαναφορας του παλιου κρητικου μέλους και χορου, με αποτελεσματα θετικοτατα (και θεαματικότατα συμπληρώνω) που βλεπουμε σημερα εμφανως στη νεολαια !!
Ομως ολα ξεκινουν απο τα παραδομενα σε μας εθιμα και ηθη των παλιων, που πρεπει να σωθουνε πανω απ'ολα με οσο δυνατον λιγοτερες αλλοιωσεις και διαστρεβλωσεις !! Δεν θαταν δοκιμο για μενα το μουσειο να ειναι αφιερωμενο μονο στους μουσικους, αφου ο μουσικος αποτελει το ενα σκελος της μεθεξης και του γλεντιου ... Μαντιναδολογοι, χορευτες, χωρατατζηδες, κεφικληδες, ο καθενας με τον τροπο του συνεισφερει στο γλεντι και τη χαροκοπιά, τραγουδια, στιχακια, ταλίμια στο χορο, καλη παρεα, ευθυμια και αλλες χάρες πλουμιζουν το συνταίριασμα των ανθρωπων !! Η μουσικη ερχεται να δυναμωσει και ενωσει και στο τελος να κορυφωσει τη χαροκοπιά και ο μουσικος γινεται ενα με το κοινο του μεσα σε μια συνεχόμενη στο χρόνο δημιουργία σκοπων, μελωδιων, χορων, καινουριων χορευτικών κινησεων και μαντιναδων κλπ δινοντας και παιρνοντας αενάως !!
Αλλα και η καλλιτεχνικη δημιουργια εχει τις αφορμες της στην καθημερινοτητα, τις ανθρώπινες ιστορίες, τα αισθήματα, τα συναισθήματα, τη φύση ...
Δεν ξερω αν υπαρχει και προηγουμενο με κάποιο "μουσειο μουσικων", συνηθως εχουμε μουσεια για ευρυτερα πεδια και ενασχολησεις. Στα Χανια ας πουμε υπαρχει αρχαιολογικο μουσειο, πολεμικο μουσειο, λαογραφικο μουσειο και κατοπιν οι Αρχιτεκτονες εχουν το Κ.Α.Μ., οι ζωγραφοι την Πινακοθηκη, οι ανθρωποι του πνευματος το Πνευματικο κεντρο ενω οι λαικοι μουσικοι περαν του φτωχικου καφενειου του συλλογου Χαρχαλης δεν εχουν το δικο τους χωρο, σε ενα τοπο που εχουν συνεισφερει απεριοριστα !!
Ας ειναι ομως αυτο που θα γινει, κατι ευρυτερο, κατι που θα συμπεριλαβει τη μουσικη την ιδια που δημιουργησαν οι μουσικοι, τα αντικειμενα, τα οργανα, τα κειμηλια, τις καταγραφες κ.α. Δε νομιζω οτι οι εκλιποντες αλλα και οι ζωντες καλλιτεχνες εχουν αναγκη την περεταιρω αναδειξη τους, στα ιδια τους τα μερη ... αλλωστε ενα μουσειο που τιμα την παραδοσιακη μουσικη αυτοματα τιμα και τους συντελεστες της !!!
Συμπνοια καλο ειναι να υπαρξει, δεν γνωριζω για εριδες, παρα μονο για καποιους τοπικισμους και καποιες εμμονες σε θέματα πατροτητας ή καταγωγης, που καμμια φορα ομως μπορουν να θεριεψουν και να χαλασουν το κλιμα ...
Τελικα εμεις μιλαμε για ενα διαφορετικο σχεδιο απο αυτο του μουσειου των Λουσακιων που ομως χρονικα συνέπεσε κατα σύμπτωση !!

Δεν ξερω αν οι παρατηρησεις μου μπορουν να βοηθησουν στην πορεια υλοποιησης του σχεδιου αυτου, όπως και νά 'χει ευχομαι καλη συνεχεια !!

sandentrepesai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades