Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Παίζονται πολλα με τον εκλογικό νόμο



Πολλες είναι οι περιπτώσεις που παίζουν με τον καινούριο Εκλογικό Νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται για δεύτερη φορα και συσχετίζει το ποσοστό του 1ου κόμματος με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλη. Στις εκλογές του 2007 τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή είχαν συνολικό ποσοστό 3,08 και η Ν.Δ. οριακά μπόρεσε να συγκεντρώσει 152 βουλευτές, 2 πάνω απο το όριο για να κυβερνήσει !!
Εαν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλη, δηλαδή Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ μαζι με τους Οικολόγους που είναι πολυ πιθανό να μπουν, πάρουν ψήφους απο τα πιο μικρα κόμματα και το σύνολο έρθει στο 2,5 %, τότε το πρώτο κόμμα δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει πάνω απο 41,50 % για να κάνει κυβέρνηση !!
Απο ανεπίσημους αναλυτές ακούμε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερβεί το 39 %, βία 40 % λέμε εμεις ... Επομένως τα εκτος βουλης κόμματα θα πρέπει να πάρουν πάνω απο 4 % για να κάνει κυβέρνηση ο Γιωργάκης, η Διαμαντοπούλου, ο Καρχιμάκης και γιατί όχι και η Ακριβοπούλου !! Αν όμως οι Οικολόγοι δεν ξεπεράσουν το 3 % το ποσοστό τους που θα είναι ασφαλώς αρκετό θα μπορέσει να εκτινάξει τα εκτος Βουλής κόμματα στο 4-5 % και το ΠΑΣΟΚ ίσως καταφέρει να κυβερνήσει ακόμα και με 40-41 %

Περισσότερα σε μελλοντική ανάρτηση με τους αριθμούς των ψηφοφόρων εγγεγραμένων και λοιπων ...

ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

ΙΣΧΥΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades