Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

Γιατί είπε «όχι» ο κ. Παπαδήμος


ΤΗΝ ΠΡΟΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Παρασκευή αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν κλεισμένος σε μία από τις πολλές αίθουσες του επιβλητικού κτιρίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της Ελβετίας. Συζητούσε
εκεί, στο πλαίσιο του πανίσχυρου Συμβουλίου της Βασιλείας, με άλλους κεντροτραπεζίτες και με τους υπευθύνους ελέγχου των τραπεζών, τις επερχόμενες αλλαγές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να θωρακισθεί έναντι μελλοντικών κρίσεων.Γύρω στις 6.00 το απόγευμα είδε το κινητό τηλέφωνό του να αναβοσβήνει. Η κλήση ήταν από την Αθήνα. Ζήτησε συγγνώμη
από τους συνομιλητές του και βγήκε από την αίθουσα. Στην άλλη γραμμή ήταν η γραμματέας του προέδρου του ΠαΣοΚ, η οποία ευγενικά του μετέφερε ότι ήθελε να του μιλήσει ο κ. Παπανδρέου. Το ίδιο ευγενικά εκείνος μετέδωσε ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη και την παρακάλεσε να μεταφέρει στον πρόεδρο να συνομιλήσουν γύρω στις 9 το βράδυ. Οπερ και εγένετο.

Το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου πρότεινε στον κ. Λουκά Παπαδήμο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας με σκοπό, κατά τα φαινόμενα, να αναλάβει στη συνέχεια και την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής και να πρωτοστατήσει έτσι στην προσπάθεια αναγέννησης της ελληνικής οικονομίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις αμφισβητήσεις που πιθανώς θα αντιμετωπίσει στην κρίσιμη και ευαίσθητη ζώνη της οικονομίας, θέλησε να ασφαλισθεί έναντι μελλοντικών κινδύνων. Εκτιμούσε και εκτιμά τις ικανότητες και τις δυνατότητες του κ. Παπαδήμου, γνωρίζει τα αποθέματα αξιοπιστίας που τον συνοδεύουν και επεδίωξε να «κλειδώσει» όχι μόνο την εκλογική νίκη του αλλά και την επόμενη ημέρα. Υπολόγιζε ότι με την επιλογή Παπαδήμου θα κάμπτονταν οι ενδοιασμοί των συντηρητικών ψηφοφόρων στο εσωτερικό της χώρας και επιπλέον θα μεταδιδόταν ένα σήμα βεβαιότητας στις διεθνείς αγορές ότι το «ελληνικό πρόβλημα» θα έχει αξιόπιστους χειριστές.

▅ Μακροχρόνιες σχέσεις
Η πρόταση πάντως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι δύο άνδρες διατηρούν από χρόνια επαφές και σχέσεις. Οι δεσμοί άλλωστε του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την οικογένεια Παπανδρέου είναι παλαιοί. Ο κ. Λ. Παπαδήμος, απόφοιτος του ΜΙΤ, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ανώτερος οικονομολόγος της κεντρικής Τράπεζας της Βοστώνης το 1980, μετοίκησε στην Ελλάδα το 1985, όπου προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος και επί χρόνια διατηρούσε τη θέση του οικονομικού συμβούλου.

Το φθινόπωρο του 1993, με την επάνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, έγινε υποδιοικητής και το καλοκαίρι του 1994 διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπήρξε μέγας χειριστής των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχθηκε τότε η δραχμή και εξ αυτού του λόγου οι επαφές του με τον γεννήτορα του ΠαΣοΚ ήσαν διαρκείς. Σε εκείνη τη δύσκολη φάση οικοδομήθηκαν και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με την οικογένεια Παπανδρέου, οι οποίες διατηρήθηκαν στον χρόνο. Στις ημέρες της πρώτης κυβέρνησης Σημίτη ο κ. Παπαδήμος διακρίθηκε και έφθασε στο σημείο να ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο της υποεπιτροπής κατάρτισης του Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι καλές σχέσεις που διατηρούσε στην Ευρώπη τού επέτρεψαν στη συνέχεια να αναλάβει αφανείς ρόλους και να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Στα τέλη του 1997, σε περίοδο αμφισβητήσεων της ασκούμενης τότε στη χώρα μας οικονομικής πολιτικής, ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε κρίσιμη αποστολή να πείσει τους εταίρους μας για την ένταξη της δραχμής στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Επί ένα τρίμηνο πηγαινοερχόταν μυστικά στις Βρυξέλλες και στις 15 Μαρτίου 1998 στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών το ελληνικό αίτημα έγινε δεκτό, η δραχμή ασφαλίστηκε και δόθηκε σήμα ταχείας μείωσης των επιτοκίων, η οποία με τη σειρά της έφερε την πιστωτική άνοιξη και επέτρεψε ανάπτυξη διαρκείας στη χώρα. Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Παπαδήμος έδειξε ικανότητες και δυνατότητες τις οποίες εξετίμησαν δεόντως οι Ευρωπαίοι. Το 2002 αποδέχθηκε σχετική πρόταση και ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με οκταετή θητεία, η οποία λήγει τον Ιούνιο του 2010.

▅ Τα σενάρια για επάνοδο
Ζήτημα επιστροφής του στην Ελλάδα ως το 2006 δεν είχε τεθεί. Τότε εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αυτομάτως δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι προετοιμάζει σιγά σιγά την επάνοδό του στη χώρα. Ουσιαστικά όμως για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2007, στις παραμονές των προ διετίας εκλογών, έπαιξε σενάριο επιστροφής στην Ελλάδα και εμπλοκής του στα κοινά. Εγιναν τότε συζητήσεις μέσω τρίτων, χωρίς όμως συγκεκριμένη πρόταση. Ηταν οι πολιτικές συνθήκες αβέβαιες, οι προοπτικές πολιτικής αλλαγής περιορισμένες και η θητεία του κ. Παπαδήμου στην Ευρωτράπεζα σχεδόν στη μέση. Τίποτε τότε δεν ευνοούσε μια πρόταση με πιθανότητες αποδοχής. Γι΄ αυτό και δεν υπήρξαν παρά μόνο σενάρια, τα οποία επανήλθαν στο προσκήνιο την περασμένη άνοιξη κατά την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Φραγκφούρτη, όπου και η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τότε ο κ. Παπανδρέου, πέραν της επίσημης συζήτησης με τους κ. Τρισέ και Παπαδήμο, είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον διακεκριμένο έλληνα τραπεζίτη. Λέγεται ότι τότε έγινε μια πρώτη συζήτηση-βολιδοσκόπηση για μελλοντική συνεργασία. Ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν και πάντα οι απαντήσεις του είναι διπλωματικές. Οταν ερωτάται π.χ. για τις οικονομικές εξελίξεις, ποτέ δεν απαντά μονολεκτικά, με μια άρνηση ή μια κατάφαση. Συνήθως λέει «εξαρτάται» και αναπτύσσει στους συνομιλητές του το πλήθος των παραγόντων που δύνανται να επηρεάσουν τα πράγματα. Κάπως έτσι λοιπόν στις περασμένες ευρωεκλογές το σενάριο Παπαδήμου ξανάπαιξε, χωρίς όμως και πάλι να ευοδωθεί.

Ολόκληρο το άρθρο εδω

Σχόλιο Ρεμπέτ Καφε

Απίστευτη καταγραφή της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας !! Ενω έχουμε εκλογές σε 2 βδομάδες και ενω μόλις προχθες ακούσαμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Παπανδρέου και την οικονομική του πολιτική και ενω πριν απο λίγο ακούσαμε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ διαφήμιση όπου αναγγέλει την άμεση ψήφιση 3 νομοσχεδίων σχετικά με την οικονομία και τα χαμηλά εισοδήματα, μόλις τώρα κάνει κρούση στον "σοφό" Παπαδήμο, για Τσάρο και Υπουργό μαζι, Οικονομίας !!
Πάει να πει πως είτε δεν έχει οικονομικό επιτελείο οπότε μας λέει φούμαρα και αερολογίες στα μπαλκόνια και τις πληρωμένες διαφημίσεις ή αδειάζει το μέχρι τώρα επιτελείο του αφου αν βάλει ενα σοφο σαν τον Παπαδήμο στο Οικονομίας σιγα μην κάνει πράξη τις εξαγγελίες του ανύπαρκτου Γιωργάκη ...


Τέλος πάντων το μύνημα που πήραμε είναι ότι πάει γυμνος ο Γιώργος στην εξουσία, χωρις στελέχη, χωρις σαφη πολιτική και οικονομική κατεύθυνση, στηριζόμενος μόνο στην στέρεα βάση του βολεμένου ή ελπίζοντος σε βόλεμα ΠΑΣΟΚ και στη φίρμα "ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ" που πουλάει χρόνια τώρα !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades