Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ο σαντουριέρης και τσεμπαλίστας Γιώργος Χατζέλης

Ο Γιώργος Χατζέλης στο σαντούρι. Αμπελικό Λέσβου 1961-62

Η ιστορία της νεοελληνικής μετανάστευσης στην Αμερικανική Ήπειρο, ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα και κορυφώθηκε την εικοσαετία 1900-1920. Οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων της εποχής και ιδιαίτερα της αγροτιάς, ήταν άθλιες. Περίπου 25.000 άνθρωποι ετησίως εγκατέλειπαν την Ελλάδα και ξεκινούσαν για τη «γη της επαγγελίας» που υποσχόταν πλούτη, ευημερία και πολλές ευκαιρίες.

Οι Έλληνες που μετανάστευαν για την Αμερική, έφθαναν στον Πειραιά και με υπερωκεάνια πλοία ταξίδευαν για τον τόπο προορισμού. Οι συνθήκες διαβίωσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν «φρικτές», αφού οι μετανάστες θεωρούνταν «φορτίο». Η διάρκεια του ταξιδιού ξεπερνούσε τις 25-28 ημέρες. Καθώς το πλοίο αγκυροβολούσε κοντά στο λιμάνι της Νέας Υόρκης στο Ellis Island, το νησί των ελπίδων και της αγωνίας, της ολοκλήρωσης των πόθων και της ματαίωσης των ονείρων, η ταλαιπωρία των μεταναστών συνεχιζόταν μέχρι να τελειώσει ο έλεγχος και η καταγραφή τους. Στη συνέχεια, τους μετέφεραν με πλοίο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης για να περάσουν από τελωνειακό έλεγχο και να φύγει ο καθένας για το τελικό του προορισμό.

Τη «γη της επαγγελίας», ονειρεύτηκαν κάτοικοι απ όλα τα μέρη της Ελλάδας, στεριανής και νησιωτικής. Ο Γεώργιος Χατζέλης, ήταν ένας απ τους Λέσβιους μετανάστες που ταξίδεψε με το πλοίο «Βασιλεύς Κωνσταντίνος» στη μακρινή Αμερική για να πραγματοποιήσει όνειρα και επιθυμίες. Ο Γιώργος Χατζέλης, «Βέβα1» ή «Χαχίνα2» (1892 ή 1895 -1973), γεννήθηκε στο Ακράσι Πλωμαρίου Λέσβου. Μόλις τελείωσε το δημοτικό σχολείο, πήγε στη Βρίσα για να μάθει σαντούρι. Για να συμπληρώσει τις γνώσεις του, πήγε απέναντι στα τότε Ελληνικά Μοσχονήσια, για να μάθει μουσική ανάγνωση και γραφή. Το 1915 έφυγε για την Αμερική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.ellisisland.org, τα στοιχεία του επιβάτη-μετανάστη Γιώργου Χατζέλη είναι:

First Name: Georges
Όνομα Γεώργιος
Last name: Chatzelis
Επώνυμο Χατζέλης
Ethnicity: Greek
Εθνικότητα Ελληνική
Last Place of Residence: Mitilini, Greece
Τελευταία κατοικία Μυτιλήνη-Ελλάδα
Date of Arrival: Aug 24, 1915
Ημέρα άφιξης 24 Αυγούστου 1915
Age at Arrival: 23y
Ετών κατά την άφιξη 23 ετών
Gender: M Marital Status: S
Φύλλο: Ανδρας, Οικογενειακή κατάσταση: άγαμος
Ship of Travel: Vasilefs Constantinos
Πλοίο ταξιδιού : Βασιλεύς Κωνσταντίνος
Port of Departure: Piraeus
Λιμάνι αναχώρησης: Πειραιά

Ολο το άρθρο εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

cretan music - mantinades